Adrian Cioroianu, aviz favorabil în comisii pentru postul delegat permanent pe lângă UNESCO

Adrian Cioroianu, aviz favorabil în comisii pentru postul delegat permanent pe lângă UNESCO
Publicat: 26/05/2015, 12:44
Actualizat: 26/05/2015, 14:43

Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Adrian Cioroianu pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO.

Adrian Cioroianu le-a spus parlamentarilor că, pe de o parte, un ambasador la UNESCO are o poziție provilegiată în relația cu instituțiile din România, pentru că există o comisie națională UNESCO în cadrul Ministerului Educației, în Parlament există o comisie pentru relațiile cu UNESCO, iar la Universitatea București există o catedră UNESCO, dar pe de altă parte a atras atenția că agenția ar putea să aibă în prezent alte priorități în afara Europei.

El a estimat că UNESCO „nu va fi foarte mult focalizată pe continentul european” în condițiile în care multe situri culturale și istorice din Irak și Siria „sunt puse în pericol de acest flagel pe care-l reprezintă fundamentalismul religios”.

„Următorii ani vor fi dedicați acestor spații. Asta nu înseamnă că România nu trebuie să-și continue campania pe care a avut-o (…) Voi putea analiza toate dosarele pe care România le are în lucru și este în intenția mea – și o consider o prioritate – de a continua toate inițiativele bune, pozitive, în interesul național care sunt în lucru”, a spus Cioroianu.

Întrebat de parlamentari despre posibilitarea înscrierii mai multor situri românești pe lista UNESCO, el a avertizat că, deși există mai multe propuneri în acest din partea statului român, că nu se va putea obține protejarea pe lista UNESCO a unor astfel de situri „dacă nu vom garanta în primul rând înscrierea lor pe lista națională a interesului față de cultură, față de bogățiile naturale”.

În ceea ce privește eșecul în privința înscrierii pe lista UNESCO a ansamblului Brâncuși de la Târgu-Jiu, Adrian Cioroianu a spus că, în opinia sa, „una dintre cauzele principale ale insuccesului a fost maniera poate puțin neglijentă în a alcătui dosarele”.

„Noi nu-l vom putea înscrie ca patrimoniu UNESCO pe Constantin Brâncuși, este de la sine înțeles că acest uriaș creator și artist este o valoare pe care noi o împărțim cu unul dintre principalii noștri parteneri Franța (…) dar acele lucrări de la Târgu-Jiu cred că merită în continuare să fie înscrise ca ansamblu”, a precizat Cioroianu.

Referitor la înscrierea unor mănăstiri sau a centrului Sibiului pe lista UNESCO, el a declarat că ar trebui lucrat mai bine la dosare, „să le facem mai competitive”.

Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, în perioada 5 aprilie 2007 – 15 aprilie 2008.

El este autor al mai multor volume, între care „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005) și „Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009).

Născut în 1967, la Craiova, este doctor în Istorie al Universității Laval din Québec, Canada, și al Universității București. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universității București (în prezent profesor și decan), unde susține cursuri de istorie a regimului comunist din România și de istorie a Rusiei postsovietice.

Din octombrie 2011 este director al Departamentului Istoria Românilor și a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universității București. Redactor și ulterior colaborator permanent al revistei Dilema/ Dilema veche (din 1998 până în prezent), Adrian Cioroianu publică constant în revistele Foreign Policy – România, Historia, Istorie și civilizație și Scrisul românesc.

Membru al Grupului de Dialog Social, el s-a alăturat Partidului Național Liberal și a fost ales în Senatul României pentru județul Timiș în anul 2004.

După aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, el a îndeplinit funcția de europarlamentar, membru în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) și vicepreședinte al Grupului ALDE din Parlamentul European. La data de 5 aprilie 2007, Cioroianu a devenit ministru al afacerilor externe în guvernul Tăriceanu remaniat. Din 2012, Cioroianu este decan al Facultății de Istorie a Universității din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?