Adrian Năstase a fost EXCLUS din Baroul București. Fostul premier nu mai poate profesa avocatura

Adrian Năstase a fost EXCLUS din Baroul București. Fostul premier nu mai poate profesa avocatura
Publicat: 13/01/2014, 22:49
Actualizat: 02/05/2015, 18:50

Baroul Bucureștia decis astăzi să îl excludă din avocatură pe Adrian Năstase. Decanul baroului, avocatul Ilie Iordăchescu, a susținut că Baroul a fost nevoit să ia această decizie pe considerentul că este lezată profesia de avocat.

„Astăzi, am discutat din altă perspectivă creându-se o nouă conjunctură și anume după a doua condamnare Consiliul a fost nevoit să aprecieze că trebuie exclus din profesia de avocat pe considerentul că este lezată profesia de avocat. Cel puțin din cunoștințele mele toți avocații care au fost condamnați și care și-au executat în regim de detenție închisoarea pe care a trebuit să o suporte nu au mai revenit în profesie, ei s-au îndreptat spre alte profesii, spre alte joburi, în niciun caz nu s-au adresat Baroului București după executarea pedepsei”, a spus Iordăchescu.

Anterior, decanul baroului, avocatul Ilie Iordăchescu a explicat că situația lui Năstase va fi analizată prin prisma noii condamnări de 4 ani de înschisoare în dosarul Zambaccian. Baroul București a decis în 2013 să îi apere reputația de avocat a lui Năstase și să-l menințină în avocatură după sentința definitivă de doi ani de închisoare pe care acesta a primit-o în dosarul Trofeul Calității.

„În cadrul acestei ședințe se vor avea în vedere noile conjuncturi ale avocatului Năstase, condamnarea sa la patru ani de închisoare. În cazul Voicu situația e mai simplă. Are o condamnare de 7 ani în executare. La prima condamnare a primit doi ani de închisoare. Acum cred că se va analiza din altă perspectivă, dată fiind ceea de a doua condamnare. Instanța de executare a trimis hotărârea de condamnare”, a declarat Ilie Iordăchescu

Consiliul Baroului București a decis în octombrie 2013 că Adrian Năstase poate rămâne avocat, apreciind că faptele care au stat la baza condamnării fostului premier nu au afectat calitatea acestuia de avocat, a declarat atunci decanul instituției, Ion Ilie Iordăchescu.

Decanul Baroului București, Ion Ilie Iordăchescu, a spus că în ședința Consiliului, s-a luat hotărârea completării motivației hotărârii de menținere pe tabloul avocaților a lui Adrian Năstase.

„Completarea este în următorul sens, și anume: au fost aduse argumente că faptele care au stat la baza condamnării avocatului Adrian Năstase nu au afectat profesia de avocat”, a precizat în octombrie 2013 Iordăchescu.

Comisia formată din consilieri ai Baroului a analizat motivarea reținută de Consiliu atunci când acesta a decis menținerea fostului premier în organizația profesională. Comisia nu a analizat în acest raport motivarea hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție de condamnare a lui Adrian Năstase, ci motivele date de Consiliul Baroului în decizia de menținere a fostului premier în profesia de avocat.

Consiliul Baroului a trebuit să se pronunțe din nou în cazul excluderii ui Năstase, pentru că Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a considerat motivele ce au stat la baza primei decizii nesatisfăcătoare și a cerut revizuirea acesteia.

Adrian Năstase a fost invitat la ședința din 7 octombrie pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la calitatea sa de avocat. Fostul premier nu s-a prezentat, întrucât a fost prezent la instanța supremă, acolo unde s-a judecat un nou termen al recursului din dosarul „Zambaccian”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase