Adrian Năstase ar putea afla până la sfârșitul anului dacă va câștiga procesul cu ISC

Adrian Năstase ar putea afla până la sfârșitul anului dacă va câștiga procesul cu ISC
Instanța Judecătoriei Sector 5 a arătat, miercuri, că dosarul în care Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții poate fi soluționat în cel mult 60 de zile și a admis interogarea reprezentanților ISC, dispunând ca aceștia să transmită în scris răspunsurile la întrebări.
Publicat: 16/10/2013, 14:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:03

Instanța Judecătoriei Sector 5 a arătat, miercuri, că dosarul în care Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții poate fi soluționat în cel mult 60 de zile și a admis interogarea reprezentanților ISC, dispunând ca aceștia să transmită în scris răspunsurile la întrebări.

Judecătoria Sectorului 5 a luat în discuție dosarul în care Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că ar fi denaturat realitatea prin faptul că nu a arătat într-un comunicat de presă și că instituția a refuzat să primească banii stabiliți de instanță ca parte a sa din prejudiciul stabilit în dosarul „Trofeul calității”.

Instanța a apreciat că această cauză poate fi soluționată în cel mult 60 de zile.

De asemenea, instanța a admis interogarea reprezentanților ISC, luând decizia ca aceștia să transmită în scris răspunsurile la întrebări.

Avocata lui Adrian Năstase a solicitat audierea fostului apărător al lui Adrian Năstase, Daniela Diaconescu, însă instanța a respins această cerere.

„Solicităm audierea avocatei Daniela Diaconescu, care l-a reprezentat pe reclamant înainte și după emiterea comunicatului de presă. Ar putea aduce informații cu privire la modul în care s-au derulat faptele”, a spus avocata lui Adrian Năstase.

Instanța a stabilit următorul termen în dosar la 27 noiembrie.

Dosarul, care are ca obiect „obligație de a face cereri privind apărarea drepturilor nepatrimoniale”, a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 în 23 aprilie.

Fostul premier Adrian Năstase a arătat în cererea de chemare în judecată că Inspectoratul de Stat în Construcții i-a afectat imaginea prin informațiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presă din 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier refuză să plătească suma de bani stabilită de instanță ca daune în dosarul „Trofeul calității”.

Năstase a cerut Judecătoriei Sectorului 5 obligarea ISC să dezmintă comunicatul din 13 februarie, să oprească publicarea acestuia în viitor, să publice un comunicat de presă în care să prezente situația de fapt reală și, totodată, să publice hotărârea ce urmeză să fie pronunțată în cauză.

În plângerea adresată instanței, Adrian Năstase susține că, în februarie, reprezentanții ISC au arătat în mod nereal faptul că nu a vrut să plătească suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentând partea sa din prejudiciul stabilit în dosarul „Trofeul calității”.

Năstase a precizat că el și-a exprimat dorința de a plăti suma de bani încă din 7 februarie, dar nu a putut din cauza refuzului ISC de a o primi.

„Referirea în comunicatul de presă la inexistența unui refuz al ISC de a primi banii reprezintă o denaturare a realității prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecătoresc familiei Năstase la 8 februarie, n.r.) rezultă exact contrariul, executorul judecătoresc, «în numele și pentru ISC», arată expres că ISC «stăruie în recuperarea pe calea executării silite a întregii creanțe stabilite prin titlu executoriu» și că ISC «nu dorește să răspundă notificării dvs și dorește continuarea executării silite»”, a arătat Năstase în acțiunea depusă la Judecătoria Sectorului 5.

Acesta a menționat în acțiune că prin prezentarea nereală a situației de fapt în comunicatul de presă și a faptului că ISC nu a menționat că instituția a refuzat inițial să primească banii i-au fost afectate demnitatea, onoarea și reputația.

„Concluzia diferită decurgând din mențiunea nereală a refuzului de colaborare este că subsemnatul ar fi solicitat ISC datele de identificare în vederea efectuării plății pentru ca apoi să refuz să nu plătesc debitul, ceea ce mă vatămă evident prin lezarea demnității, creând impresia unei rele credințe din partea subsemnatului”, a precizat Năstase în acțiunea depusă la instanță.

Fostul premier a mai arătat că „orice persoană este în drept să ceară dezmințirea informației care îi lezează onoarea, demnitatea sau reputația dacă cel care a răspândit această informație nu dovedește că ea corespunde realității”.

De asemenea, Adrian Năstase a cerut instanței proba cu interogatoriu și a solicitat ca reprezentanții ISC să răspundă la 14 întrebări referitoare la documentele pe care le-au primit de la mandatarii lui, motivele pentru care instituția a dat comunicatul de presă și pentru care ISC nu a menționat în acel document că a refuzat să primească banii.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcții de încuviințare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul „Trofeul calității”, decizia fiind definitivă.

„Admite cererea de încuviințare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicențiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcții. Încuviințează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripția teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 București, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum și pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.”, se arăta în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaților, Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul „Trofeul calității”, declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.

Cazacu arăta că Năstase este pregătit în orice moment să achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, dar instituția nu a dat contul în care să fie virați acești bani.

Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara că ISC a transmis un număr de cont în care fostul premier să depună cei peste 3,3 milioane de lei.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Prejudiciul total din dosarul „Trofeul calității” a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanța stabilind ca toți inculpații din dosar să plătească această sumă.

În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată în dosarul „Trofeul calității”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...