Adrian Năstase cere eliberarea condiționată

Adrian Năstase cere eliberarea condiționată
Publicat: 03/07/2014, 18:33
Actualizat: 06/07/2016, 03:14

Fostul lider PSD, premierul Adrian Năstase, a depus o cerere de eliberare condiționată la comisia Penitenciarul Jilava, unde se află încarcerat pentru a-și ispăși pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare. Avocatul său, Ion Cazacu, a declarat că nu știe dacă Năstase îndeplinește condițiile pentru această eliberare condiționată, și anume de a fi îndeplinit deja o treime din pedeapsă.

Avocatul Ion Cazacu a declarat joi, pentru Mediafax, că membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit că Adrian Năstase poate fi propus pentru liberare condiționată, întrucât îndeplinește condițiile prevăzute de lege.

Ion Cazacu a spus că membrii comisiei au ajuns la o concluzie în privința lui Năstase și că aceasta va fi trimisă instanței, care va da o decizie privind liberarea condiționată a fostului premier.

Surse din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Mediafax, că Adrian Năstase a intrat automat în atenția comisiei de la Penitenciarul Jilava, întrucât întrunește condițiile necesare eliberării condiționate.

Comisia de liberări condiționate de la Penitenciarul Jilava, unde este încarcerat Adrian Năstase, a verificat dacă fostul premier a executat o treime din pedeapsă și a stabilit că este propozabil pentru eliberare. Propunerea comisiei va fi transmisă instanței de judecată, care va decide, în final, dacă Adrian Năstase va putea sau nu să părăsească penitenciarul, au precizat sursele citate.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat pentru Mediafax că membrii comisiei de la penitenciar au analizat cât anume din pedeapsă s-a executat și dacă, prin activitatea depusă în penitenciar sau prin comportamentul de acolo, fostul premier poate beneficia de liberarea condiționată.

După ce comisia de liberare condiționată din penitenciar face propunerea, dosarul ajunge la un judecător, singurul care poate propuse liberarea condiționată. O decizie va fi luată de instanță, după o primă examinare la nivelul judecătoriei și după o eventuală contestare la instanța superioară, a explicat Cazacu procedura în acest caz.

Avocatul a mai spus că, în analiza dosarului, comisia a luat în calcul, în primul rând, fracția prevăzută de lege care trebuie să fie executată. În cazul lui Adrian Năastase, această fracție este din cele două condamnări, de patru ani și respectiv doi ani de închisoare, care au fost contopite și la cei patru ani s-a adăugat un sport de pedeapsă de șase luni.

Cazacu a precizat că întrucât se au în vedere condamnări pentru fapte petrecute înainte de 1 februarie, ceea ce se ia în calcul este o treime din pedeapsa totală de patru ani și șase luni a lui Năstase.

Avocatul a mai spus că, la zilele pe care le-a efectuat efectiv în penitenciar, din pedeapsă vor fi scăzute și „zilele câștigate” dacă a prestat activități fizice, practice sau activități intelectuale din care rezultă o lucrare științifică. Cazacu a precizat că, din ceea ce știe, regulamentul actual al penitenciarului prevede că, pentru o lucrare științifică, un deținut poate câștiga 30 de zile, care se iau în calcul ca fiind executate.

Prima condiție este să fie îndeplinită fracția de pedeapsă care trebuie executată pentru a fi propus pentru liberare condiționată, iar a doua ține de comportamentul în penitenciar, de activitățile desfășurate acolo, a mai spus Cazacu.

Adrian Năstase execută o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității.

În 24 iunie, Curtea de Apel București a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, să adauge un spor de șase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat pedeapsa de doi ani primită în dosarul „Trofeul calității” și din 6 ianuarie până în prezent.

Adrian Năstase execută patru ani și șase luni de închisoare, după ce Curtea de Apel București i-a adăugat un spor la pedeapsa de patru ani, în urma contopirii condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, decizia fiind definitivă.

Instanța Curții de Apel București a admis contestația Direcției Naționale Anticuropție (DNA) și a dispus ca la pedeapsa de patru ani de închisoare pe care o execută Adrian Năstase să se adauge un spor de pedeapsă de șase luni.

Decizia a fost luată în dosarul în care Adrian Năstase a cerut contopirea pedepselor de patru ani de închisoare din dosarul „Zambaccian” și de doi ani de închisoare din dosarul „Trofeul calității”.

Hotărârea instanței este definitivă, Adrian Năstase urmând să execute o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare.

În aceste condiții, avocatul lui Adrian Năstase nu a mai putut solicita liberarea condiționată, așa cum intenționa să facă dacă fostul premier rămânea cu pedeapsa de patru ani.

Tribunalul București a decis, în 8 mai, ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”.

Prin decizia din 8 mai, instanța a decis să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 și din 6 ianuarie până în prezent. Totodată, Tribunalul București a dispus ca, după terminarea executării pedepsei, Năstase să aibă mai multe interdicții, pe o perioadă de cinci ani.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel București, care a pronunțat o decizie definitivă în acest caz.

DNA ceruse Curții de Apel București ca la pedeapsa de patru ani pe care o execută Adrian Năstase să se aplice un spor de un an.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian” pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.
În dosarul „Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fapte de corupție. În același dosar au fost achitați și Ioan Melinescu și Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică