AFP: Uniunea Europeană îl somează pe Ponta „să restabilească puterile Curții Constituționale”

AFP: Uniunea Europeană îl somează pe Ponta să restabilească puterile Curții Constituționale
Publicat: 12/07/2012, 22:27
Actualizat: 13/07/2012, 13:31

UPDATE 22.20 Premierul român Victor Ponta a promis joi, la Bruxelles, că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea „disipării îngrijorărilor” cu privire la respectarea statului de drept în țara sa, relatează AFP.


Uniunea Europeană l-a somat joi pe premierul român Victor Ponta să „restabilească puterile Curții Constituționale” și să „nominalizeze un mediator susținut de către toate partidele” politice, relatează AFP.

Într-un comunicat dat publicității la finalul unei întâlniri cu Ponta, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și-a reafirmat „preocupările serioase”, în special cu privire la „respectarea statului de drept, independenței justiției și rolului Curții Constituționale”. Președintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a declarat că „Guvernul român trebuie să respecte deplina independență a justiției, să restaureze puterile Curții Constituționale și să se asigure că deciziile sale sunt aplicate”. De asemenea, Barosso i-a cerut lui Ponta să „asigure o procedură nouă și transparentă de numire a Procurorului General al României și a șefului Direcției Naționale Anticorupție și să facă o prioritate din integritatea politică”.

Premierul român Victor Ponta a promis joi, la Bruxelles, că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea „disipării îngrijorărilor” cu privire la respectarea statului de drept în țara sa, relatează AFP.

„Voi răspunde Comisiei (Europene, CE) în foarte scurt timp, poate chiar mâine, oferind răspunsuri și arătând Comisiei angajamentul clar al Guvernului față de respectarea tuturor normelor europene”, a declarat Ponta într-un interviu pentru AFP.

Totodată, guvernul german l-a convocat joi pe ambasadorul României la Berlin pentru a-i prezenta „preocuparea” sa față de situația politică din țară, a anunțat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

„I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal față de evoluția politică internă din România”, a anunțat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat.

Premierul Victor Ponta a anunțat că a primit din partea președintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, o listă cu întrebări la care Executivul comunitar așteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la București și a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.

„Vom asigura astfel încă o dată că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează și nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituțională și stabilitatea instituțiilor noastre la standarde europene”, a spus Ponta, după discuția avută, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene.

Guvernul Germaniei: Măsurile luate de guvernarea Ponta pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat

UPDATE 20:08: Guvernul Germaniei i-a transmis ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, pe care l-a convocat joi, că măsurile Guvernului Victor Ponta de limitare a competențelor Curții Constituționale și de amânare a publicării deciziilor acesteia pun în pericol grav principiul separării puterilor.

„Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, măsurile luate de guvernarea Ponta în zilele trecute cu privire la limitarea competențelor Curții Constituționale, amânarea publicării deciziilor Curții Constituționale pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat. Ambasadorului Comănescu i s-au transmis așteptările Guvernului german ca toate deciziile Curții Constituționale să fie publicate și puse în practică cu promptitudine”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin cu privire la convocarea ambasadorului român.

Totodată, Guvernul de la Berlin consideră și că ar trebui pusă în aplicare decizia CC din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legată de suspendarea președintelui Traian Băsescu, se evidențiază în comunicat, care redă o declarație a lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

„În special, așa cum a decis CC pe 10 iulie, ar trebui ca referendumul cu privire la suspendarea președintelui Traian Băsescu de pe 29 februarie să fie decis de majoritatea absolută a alegătorilor înscriși pe listele permanente, pentru a fi validat”, evidențiază comunicatul. De asemenea, în poziția Guvernului de la Berlin se mai arată că ambasadorului Comănescu i-a fost transmisă și „îngrijorarea Guvernului german asupra evoluțiilor politice din România”.

MAE: Comănescu nu a fost convocat de cancelarul Merkel, a fost o întâlnire convenită anterior

UPDATE 20:20: Ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel, susține MAE, menționând că ambasadorul a avut joi o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior.

MAE a transmis joi precizări „în legătură cu știrea potrivit căreia ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, ar fi fost convocat la MAE german.

„Ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut astăzi (joi – n.r.) o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior și care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autoritățile germane”, se arată în comunicatul MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA