ULTIMA ORĂ. Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite a autorizat comercializarea sistemului de încălzire a tutunului IQOS: ”Produs cu expunere redusă la substanțe toxice”

ULTIMA ORĂ. Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite a autorizat comercializarea sistemului de încălzire a tutunului IQOS: ”Produs cu expunere redusă la substanțe toxice”
Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite a autorizat comercializarea sistemului de încălzire a tutunului IQOS: ”Produs cu expunere redusă la substante toxice”
Publicat: 08/07/2020, 10:45
Actualizat: 08/07/2020, 10:55

Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) a autorizat, ieri, comercializarea sistemului de încălzire a tutunului IQOS al Philip Morris Products, incluzându-l în categoria de ”produse din tutun cu risc modificat (MRTP)”, potrivit unui comunicat al agenţiei americane.

Conform informațiilor publicate chiar pe site-ul FDA”acesta este al doilea set de produse aprobate vreodată de agenţie  şi primele produse din tutun care primesc  ordine ”de modificare a expunerii”, care permit comercializarea unui produs conţinând un nivel redus sau care prezintă o expunere redusă la o substanţă sau care nu includ substanţa respectivă, atunci când emiterea unui ordin este aşteptată să fie în beneficiul sănătăţii populaţiei”.

Reprezentanții FDA  au precizat și că autorizarea acestor produse impune companiei să efectueze ”o supraveghere post-comercializare şi studii”, pentru a determina dacă produsele din categoria MRTP continuă să fie corespunzătoare, ”inclusiv evaluarea potenţialului unei utilizări mai mari în rândul tinerilor”.

Vânzarea acestor produse ar putea ajuta fumătorii adulţi dependenţi

”Prin intermediul procesului de aplicare pentru produsul din tutun cu risc modificat, FDA intenţionează să se asigure că informaţiile adresate consumatorilor referitoare la riscul redus sau expunerea redusă determinată de utilizarea unui produs din tutun este susţinută de dovezi ştiinţifice, care pot fi înţelese”, a declarat Mitch Zeller, J.D., director al Centrului pentru Produse din Tutun al FDA.

Datele puse la dispoziţie arată că vânzarea acestor produse ”cu informaţii autorizate” ar putea ajuta fumătorii adulţi dependenţi să facă tranziţia de la ţigări şi să reducă expunerea lor la chimicale dăunătoare, dar numai dacă fac trecerea completă. FDA va monitoriza îndeaproape modul în care IQOS este utilizat de către consumatori, pentru a determina dacă aceste produse respectă acest potenţial şi nu provoacă o creştere a utilizării în rândul tinerilor.

”Oamenii, în special tinerii, dacă nu folosesc în prezent produse din tutun, ar trebui să nu înceapă să le folosească”, se mai precizează pe site-ul FDA.

Sistemul de încălzire a tutunului IQOS include dispozitivul electronic IQOS – este generat un aerosol care conține nicotină

Sistemul de încălzire a tutunului IQOS include dispozitivul electronic IQOS. Acesta generează un aerosol care conţine nicotină, prin încălzirea unor beţişoare umplute cu tutun învelite în hârtie, respectiv Marlboro Heatsticks, Marlboro Smooth Menthol Heatsticks şi Marlboro Fresh Menthol Heatsticks.

Trebuie amintit că anul trecut, în luna aprilie, Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) a autorizat comercializarea acestor produse fără informaţii referitoare la riscurile modificate, prin intermediul unei proceduri de aplicare pentru tutun numite premarket tobacco application (PMTA).

Decizia de marţi a FDA autorizează producătorul Philip Morris Products să comercializeze aceste produse cu următoarele informații:

  • Sistemul  IQOS încălzeşte tutunul, nu îl arde
  • Acest lucru reduce semnificativ producerea de chimicale dăunătoare sau posibil dăunătoare
  • Studiile ştiinţifice au arătat că trecerea completă de la ţigările convenţionale la sistemul IQOS reduce semnificativ expunerea corpului la chimicale dăunătoare sau posibil dăunătoare

FDA cere Philip Morris Products să efectueze o supraveghere a comportamentului post-vânzare şi studii care să determine impactul acestor ordine asupra percepţiei, comportamentului şi sănătăţii consumatorilor şi să permită FDA să evalueze acurateţea determinărilor pe care se bazează ordinele.

Studiu de toxicitate riguros

Aceste cerinţe post-vânzare includ un studiu de toxicitate riguros, utilizând modele pe computer, pentru a ajuta la anticiparea unor posibile efecte adverse asupra utilizatorilor.

FDA mai cere companiei Philip Morris Products să monitorizeze informarea tinerilor şi utilizarea produselor pentru a se asigura că această comercializare MRTP nu are consecinţe nedorite în privinţa utilizării de către tineri. Totodată, Philip Morris Products trebuie  să informeze FDA în legătură cu toate eforturile întreprinse pentru prevenirea accesului şi expunerii tinerilor. Aceste cerinţe se adăugă celor impuse pentru aceste produse în aprilie 2019.

Compania Philip Morris Products va trebui să solicite şi să primească autorizarea din partea FDA pentru continuarea comercializării produselor cu aceleaşi informaţii după ce ordinele iniţiale vor expira, respectiv peste patru ani. Mai mult, FDA are dreptul să retragă ordinele de modificare a expunerii, iniţiale sau viitoare, dacă va constata că acestea nu mai sunt în beneficiul sănătăţii populaţiei.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată