Agenția Națională de Transplant: Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut după „cazul Arșinel”

Agenția Națională de Transplant: Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut după cazul Arșinel
Publicat: 01/10/2013, 18:22
Actualizat: 21/05/2015, 11:35

Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut după „cazul Arșinel”, de la șapte la trei pe săptămână, a declarat, marți, răspunzând unei întrebări, coordonatorul național de transplant, dr. Victor Zota.

Tot Zota a precizat că peste 3.600 de români sunt pe listele de așteptare pentru transplant, dar decizia privind operația aparține chirurgului, care își asumă exclusiv reușita sau nereușita.

„Listele de așteptare sunt băgate în calculator. Calculatorul îți dă, să zicem, zece oameni din listă cu grupa A2, B3 sau O. Populația României are 72 la sută A2, 7 la sută B3, 7 la sută AB4 și 7-8 la sută grupa 0. Deci marea majoritate are A2, iar calculatorul găsește pe cei cu A2, să zicem, compatibili cu donatorul. Dar, când îl suni, unul este plecat, altul are gripă, nu răspunde la telefon, unul nu are bani să vină atunci…Vin, în final, cinci-șase pacienți compatibili cu donatorul. La spital, li se fac alte analize. Unii au, din nefericire, afecțiuni intercurente. Nu ne putem permite control periodic al celor incluși pe listele de așteptare. La controlul biologic, mai rămân doi, să zicem. În final, mai există o analiză de precipitare a sângelui. Dar decizia finală aparține chirurgului, pentru că, dacă operația iese bine, este meritul chiurgului, iar dacă iese prost, de vină este tot chirugul. Asta este. Este responsabilitatea lui. El hotărăște și asumă această răspundere. Omul care face transplant îl asumă, îl face pe nervii și pe coronarele lui”, a explicat Zota.

Potrivit coordonatorului național de transplant, operațiile nu-i pot fi impuse chirurgului de către altcineva și nici de un calculator. „Se poate ivi situația ca persoana cu cea mai bună compatibilitate să nu poată face operația la momentul respectiv, din varii motive. Așadar, revin: decizia aparține exclusiv chirurgului”, a subliniat Zota.

La rândul său, profesorul Irinel Popescu de la Institutul Fundeni spune că rata donării de organe este în creștere sau în scădere în funcție relatările despre transplant pozitive sau negative, apoi revine la o medie, însă anul 2013 este unul de succes, cu 103 donatori.

Profesorul Irinel Popescu a explicat că în Transilvania se înregistrează un număr mai mare de donatori decât în restul țării, dar acest lucru nu are legătură, în opinia lui, cu specificul zonei, ci ține de echipele de coordonatori și de disponibilitatea spitalelor pentru intervențiile de acest tip.

Actorul Alexandru Arșinel, care la sfârșitul lunii august a fost supus unui transplant renal și externat în 12 septembrie, a revenit, luni după-amiază, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, pentru a fi supus mai multe investigații medicale, după ce starea de sănătate i s-a deteriorat.

Șeful ICUTR, Mihai Lucan, declara după transplantul efectuat la finalul lunii trecute, că Alexandru Arșinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Joi seară, ICUTR Cluj-Napoca anunța că starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel s-a ameliorat, după ce acesta a urmat un tratament de reechilibrare, actorul declarând că se simte „mult mai bine” și că firele în urma operației i-au fost scoase în cursul zilei.

Președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu, a depus, vineri, la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, o plângere penală față de Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) și Agenția Națională de Transplant (ANT) pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În plângere, Ungureanu cere justiției să lămurească dacă s-au respectat regulile și criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arșinel.

Emanuel Ungureanu vrea ca justiția să stabilească dacă actorul nu a fost favorizat în detrimentul altor persoane care așteaptă un transplant de rinichi.

În momentul în care Ungureanu lansase o scrisoare publică în care cerea explicații șefului Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan, referitoare la scorul imunologic al lui Alexandru Arșinel, în comparație cu al altor pacienți, Lucan a replicat că ordinea în care pacienții sunt supuși transplantului depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor și nu are nicio legătură cu alte aspecte.

Managerul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, Dan Sânpetreanu, spune că afirmațiile din plângerea penală depusă pentru a se stabili dacă s-au respectat criteriile de transplant la Alexandru Arșinel sunt „minciuni”, iar în urma cercetării se va dovedi că institutul este nevinovat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice