Ajutorul de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat în Congresul SUA de un senator

Ajutorul de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat în Congresul SUA de un senator
Sursă foto: Profimedia
Publicat: 13/05/2022, 09:15

Ultimul ajutor promis de SUA Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, a fost blocat în Senat de un senator republican, Rand Paul, cunoscut pentru atitudinea sa controversată față de războiul din Ucraina. În urmă cu două săptămâni a insinuat că Rusia ar fi îndreptățită să își agreseze vecinii fiindcă au făcut parte din URSS înainte de 1990, după cum nota CNN atunci.

Senatorul republican, care reprezintă statul Kentucky, cere garanții că cele 40 de miliarde vor fi cheltuite corect, scrie CNN. Mai exact, Paul cere ca proiectul de lege să fie modificat așa încât să includă numirea unui inspector general special, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii. Motivația dată de el este că SUA nu pot salva Ucraina „condamnând economia americană”. Însă, liderul majorității din Senat a susținut că atitudinea lui Paul doar va amâna adoptarea legii.

Efortul de a aproba un ajutor rapid suplimentar Ucrainei este unui transpartinic. Att liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, cât și liderul republican, Mitch McConnell, au pledat pentru adoptarea rapidă a inițiativei legislative. Liderii celor două partide au propus un vot separat pe amendamentul lui Paul, însă senatorul republican a insistat ca acesta să fie adăugat la proiectul de lege.

Astfel, Congresul va trebui să ia anumite măsuri procedurale pentru a sări de opoziția republicanului, dar asta va însemna ca pachetul de ajutor pentru Ucraina să fie adoptat cu întârziere, probabil săptămâna viitoare, a explicat liderul democraților, Chuck Schumer.