Alegerea vicepreședintelui CSM și revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, amânate

Alegerea vicepreședintelui CSM și revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, amânate
Publicat: 13/02/2013, 10:00
Actualizat: 31/01/2019, 20:52

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, alegerea vicepreședintelui, în urma solicitării lui Adrian Bordea, singurul candidat pentru această funcție, precum și luarea unei decizii privind revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica din CSM.

Judecătorul Adrian Bordea a cerut amânarea pentru o dată ulterioară a procedurii de alegere a vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, invocând că procedura ar dura, iar mulți membri ai CSM trebuie să meargă la ședințele de bilanț de la instanțe și parchete.

Totodată, a fost amânată și luarea unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

Alegerea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii era primul punct pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Plenului CSM.

Pe ordinea de zi a Plenul Consiliului Superior al Magistraturii erau și cele două note ale Direcției Legislație a CSM referitoare la solicitările Judecătoriei Râmnicu Vâlcea și Curții de Apel Cluj de revocare a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

În ședința Plenului CSM s-a pus în discuție trimiterea centralizatoarelor cu voturi ale adunărilor generale ale instanțelor la o comisie a CSM, pentru a analiza dacă s-a respectat procedura de vot, cea referitoare la opțiunile de vot și centralizarea voturilor.

În acest sens, procurorul George Muscalu a spus că a observat că în cadrul a două judecătorii nu s-a întrunit cvorumul, deși s-a consemnat că la acestea s-a decis revocarea.

În replică, judecătorul Bogdan Mateescu, președintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a spus că sunt două erori pe care și le asumă, însă a atras atenția că decizia unei adunări generale a judecătorilor este un act administrativ pe care nu CSM îl poate îndrepta.

Judecătorul Mateescu a arătat că se pune în discuție legitimitatea celor doi colegi judecători a căror revocare se cere, iar mesajul este prost atât pentru sistem, cât și pentru opinia publică.

Judecătoare Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, prezentă în sală, a reiterat faptul că este vorba de un act administrativ care nu poate fi îndreptat de către CSM, iar analizarea de către o comisie a Consiliului a centralizării voturilor ar însemna discutarea pe fondul problemei.

Pe de altă parte, judecătoarea Lupea a spus că, în ce privește adunările geneale ale Curților de Apel, sunt consemate într-un tabel opțiunile de vot, neexistând niciun fel de eroare.

Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, și-a anunțat în 5 februarie candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CSM, în urma ședinței Secției pentru judecători a forului.

Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica și-au retras candidaturile la funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii înaintea ședinței din 23 ianuarie a Plenului CSM, în care urmau să aibă loc alegerile pentru această funcție.

Alina Ghica și Cristi Danileț își depuseseră candidaturile la funcția de vicepreședinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca președinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curțile de apel și judecătorii declanșând proceduri de revocare din CSM. Acțiunea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraților împotriva membrilor Consiliului.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanșat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileț. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcția de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curților de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileț, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileț, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abținut, a anunțat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curți de apel din țară din totalul de 16.

Curțile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Brașov, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Iași, Curtea Militară de Apel București, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitești, Curtea de Apel Ploiești, Curtea de Apel Târgu Mureș și Curtea de Apel Timișoara. La fiecare dintre aceste curți de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanței au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curți de apel, precum și la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la ședința adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule și au existat două abțineri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...