POLUARE. Costel Alexe, ministrul Mediului: Avem suspiciuni de activități industriale în București și Ilfov, mai ales noaptea

POLUARE. Costel Alexe, ministrul Mediului: Avem suspiciuni de activități industriale în București și Ilfov, mai ales noaptea
Publicat: 02/03/2020, 10:52
Actualizat: 02/03/2020, 12:28

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a lansat un avertisment cu privire la gradul ridicat de poluare din Capitală, în condițiile în care au fost atinse cote record de poluare în noaptea de duminică spre luni.

Într-o conferință de presă ținută luni dimineața la minister, ministrul a precizat că „există suspiciuni cu privire la activități industriale, mai ales noaptea, care dau cantități semnificative de poluanți în atmosferă”.

Principalele surse de poluare industrială se află în Ilfov, dar și în București. Costel Alexe a precizat că vârful de poluare a fost atins la orele 3-4 noaptea, iar dimineața s-a reintrat în normalitate.

„Au fost depășiri de 8 ori a nivelului maxim de poluare. Acest lucru se întâmplă ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, este vorba de arderile necontrolate din București și Ilfov. Au fost semnalări la 112. Am vorbim cu cei de la ISU: în afară de incendiul de la Gara de Nord, au mai fost arderi de vegetație. Trebuie să luăm în considerare și viteza redusă a vântului și calmul atmosferic. Vârful a fost atins la orele 3-4 dimineața, acum dimineața valorile sunt de intrare în normalitate. Avem suspiciuni de activități industriale în județul Ilfov mai ales noaptea care dau cantități semnificative de poluanți în atmosferă„, a precizat Costel Alexe.

Într-o intervenție telefonică la Gândul Live, ministrul a declarat că poluarea ar fi putut fi declanșată de activitatea unor operatori care au activități  ardere în procesul de producție:

„Pentru episodul de noaptea trecută, nu sunt înregistrate incendii la niciuna dintre cele trei gropi de gunoi din București, iar activitatea inceneratorului din zona gropii de la Cheajna a fost oprită noaptea trecută. Cred că e vorba despre alți operatori care au activități  ardere în procesul de producție. Poluarea  a fost favorizată și de coondițiile meteo  prin calmul atmosferic și viteza redusă a vântului”, a declarat Costel Alexe.

Depășiri la toate stațiile de monitorizare

Costel Alexe a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că toate staţiile pe care le deţine Ministerul Mediului au înregistrat duminică noaptea depăşiri ale nivelului maxim admis de poluare.

„Aseară, la toate staţiile pe care le deţine Ministerul Mediului au fost înregistrate depăşiri: la Lacul Morii, de opt ori”, a spus Alexe, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a mai precizat că ,în cadrul judeţului Ilfov „există 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69, care au acest proces de ardere. Am stabilit că până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere de pe raza Bucureşti-Ilfov pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin mijloace de măsurare a poluării”.

Poluare inexplicabilă în Capitală

Poluare inexplicabilă în Capitală, în noaptea de duminică spre luni. Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale cotelor de poluare.

Platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară.

Pentru poluarea cu PM2,5, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu.

Pentru poluarea cu PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.

Depășire a cotei de poluare cu 1000%

Spre exemplu, duminică noapte, senzorul airly.eu din Pantelimon a înregistrat o depășire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5.

Luni dimineață, la ora 6.00, senzorul din rețeaua națională amplasat la Lacul Morii, integrat în platforma airly.eu, a înregistrat depășiri de aproape 1000% pentru poluarea cu PM2,5.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia