Alexandru Rafila, despre măsurile de prevenție: Carantina trebuie și explicată. Dacă primarul spune că e abuzivă, nu face decât să alimenteze mai multă neîncredere

Alexandru Rafila, despre măsurile de prevenție: Carantina trebuie și explicată. Dacă primarul spune că e abuzivă, nu face decât să alimenteze mai multă neîncredere
https://www.gandul.ro/stiri/klaus-iohannis-despre-o-eventuala-revenire-la-starea-de-urgenta-o-consider-ultima-solutie-19477949
Publicat: 28/07/2020, 10:10

Reprezentantul României a OMS susține că măsura carantinării trebuie explicată populației de către autoritățile locale care ar trebui să ofere oamenilor propriul exemplu, referindu-se la cazul localității din Gornet unde primarul acesteia o consideră o măsură abuzivă.

Alexandru Rafila reamintește de cazul localității Țăndărei care a fost plasat în carantină și s-a dovedit că această măsură este una eficientă în limitarea răspândirii noului coronavirus, potrivit digi24.ro.

„Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, explică specialistul.

„Primarul… nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere”

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității. Inclusiv exemple personale ale autorităților locale privind respectarea măsurilor de carantină cred că sunt esențiale”, adaugă Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a precizat că autoritățile trebuie să explice în continuare necesitatea respectării măsurilor de siguranță, chiar dacă efectele nu se vor vedea de la o zi la alta.

„Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, punctează medicul.

Fiul viceprimarului din Gornet, la mare în timp ce localitatea se află în carantină

Localitatea Gornet a fost plasată în carantină pentru a limita răspândirea virusului, însă ulterior, fiul viceprimarului a fost surprins pe litoral, încălcând astfel legea. Acesta a fost acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că ar fi plecat la mare în timp ce localitate era în carantină.

Primarul localității Gornet, Niculae Negoițescu, a invocat că băiatul viceprimarului era deja la mare când localitatea a intrat în carantină și reclamă amestecul politic într-un chestiune de familie.

„Când implicăm politica în familie este foarte urât. Copilul lui este plecat dinainte de a se da ordinul de carantinare. Gândiți-vă că acel copil, luna aceasta, a făcut 18 ani și ce părere o să aibă el de viitorul nostru, de atitudinea pe care o avem noi ca oameni maturi față de un copil de 18 ani?! Și el ar fi vrut să se simtă bine cu prietenii lui. Nu știu dacă e la mare sau nu. Eu știu că e la mare”, a declarat primarul Niculae Negoițescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...