Alina Bica CONTESTĂ condamnarea la 4 ani de închisoare în baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecători

Publicat: 23/11/2018, 18:57

Fosta șefă DIICOT, AlinaBica, a depus la instanța supremă o contestație în anulare față de condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare, invocând drept motiv decizia CCR privind completurile de cinci judecători, au precizat pentru Mediafax, surse judiciare.

Ca motiv de contestație a fost invocată decizia Curții Constituționale privind constituirea completelor de cinci judecători. Procesul are termen, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe data de 10 decembrie.

Instanța supremă a schimbat, prin tragere la sorți, membrii completelor de cinci judecători pentru 2018 după ce CCR a decis că există conflict juridic constituțional între Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlament.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, în luna iunie, menținerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, în care era cercetat și Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei a fost achitat de către judecători. Decizia magistraților instanței supreme este definitivă.

Elena Udrea și Alina Bica au făcut recurs la Tribunalul Constituțional din Costa Rica, denunțând plasarea în arest preventiv și cerând eliberarea.

În recursul adresat instanței constituționale, Elena Udrea a invocat imposibilitatea de a-și primi copilul în penitenciar, din cauza condițiilor inadecvate. La rândul său, Alina Bica a contestat o serie de condiții legale referitoare la procedura de extrădare în România, informează site-ulAmeliaRueda.com.

Pe 17 noiembrie, magistrații din Costa Rica au decis să respingă cererea de eliberare a EleneiUdreași Alinei Bica. Este a doua oară când o instanță din Costa Rica respinge o cerere făcută de Elena Udrea și Alina Bica pentru eliberare.

Pe 2 noiembrie, un judecător al Tribunalului Penal din districtul Pavas (San Jose)a respins cerereaElenei Udrea de eliberare din detenție preventivă. Cazul Alinei Bica a fost judecat separat, însă decizia a fost similară.
Udrea și Bica suntarestate preventiv60 de zile, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România. Cele douăau fost reținutepe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.
Alina Bica, fost procuror-șef DIICOT, a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat și Adriean Videanu. Și fostul procuror-șef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunțat avocații la proces. Soția omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase