Alina Gorghiu a fost audiată în februarie, ca martor, în dosarul lui Vlasov. Ce presiuni a făcut fostul șef al Camerei de Comerț pentru adoptarea unei legi. STENOGRAME

Alina Gorghiu a fost audiată în februarie, ca martor, în dosarul lui Vlasov. Ce presiuni a făcut fostul șef al Camerei de Comerț pentru adoptarea unei legi. STENOGRAME
Publicat: 15/06/2015, 16:43

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, într-un nou dosar de corupție, el fiind acuzat că i-a dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ. Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Mihail Vlasov va fi judecat pentru dare de mită.

În cadrul actului de sesizare a instanței, apare informația conform căreia inițiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost: deputatul Aurel Vainer, deputatul Alina Gorghiu, senatorul Klarik Laslo-Attila, deputatul Attila Marko, deputatul Mircea Grosaru și deputatul Florin Iordache.

„Se observă faptul că deputații semnatari ai proiectului sunt reprezentanți ai unor grupuri politice diferite, inclusiv reprezentanți ai minorităților naționale. Scopul era acela ca inițiatorii să-și convingă colegii de formațiune politică să susțină proiectul care, teoretic, ar fi avut șanse de a fi adoptat, iar pe de altă parte, să confere în spațiul public o aparență de neutralitate privind originea inițiativei”, potrivit rechizitoriului DNA.

Din cuprinsul convorbirilor telefonice interceptate de ancehtatori a rezultat faptul că Mihail Vlasov a fost cel care și-a exercitat influența asupra unor parlamentari, în special asupra acelora care aveau și calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, astfel încât proiectul legislativ să fie însușit de către parlamentari din partea unor grupuri politice diferite.

Astfel, arată procurorii DNA, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus „o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative”.

„În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț și Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler)”, potrivit sursei citate.

De asemenea, precizează procurorii în actul de sesizare a instanței, Vlasov a inițiat o campanie pentru obținerea sprijinului politic pentru ca proiectul normativ privind registratorul comercial să fie adoptat.

Astfel, Vlasov l-a sunat pe deputatul Florin Iordache căruia i-a indicat parlamentarii care urmează să semneze propunerea legislativă, fapt ce reiese dintr-o conversație telefonică interceptată de oamenii legii. Între cei indicați în discuție se numără Alina Gorghiu, Toni Greblă și Ion Chelaru.

„…Vlasov Mihail: Dă-i telefon! «O iau s-o dau la alte…» Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunțăm la ea. S-o semneze Vainer, Mircea Grosaru…

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Alina Gorghiu.

Florin Iordache: Da, mă, să văd că…

Vlasov Mihail: Notează-ți pe hârtie.

Florin Iordache: Da, mă, îi știu. Așa!

Vlasov Mihail: Deci, Grosaru, Vainer …

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Alina Gorghiu …

Florin Iordache: Da. Da.

Vlasov Mihail: Ă…Tu!

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Și Toni, Toni Greblă

Florin Iordache: Păi, pe Toni nu-l mai am.

Vlasov Mihail: Nu-l mai ai, a plecat?

Florin Iordache: A plecat.

Vlasov Mihail: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no… Pe Ion Chelaru.

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Pe Ioniță Chelaru.

Florin Iordache: Îhâm! Bine.

Vlasov Mihail: Da.

Florin Iordache: Hai să văd, să iau…

Vlasov Mihail: Da” să fie și-un senator! Ca să fie și-un senator, știi!

Florin Iordache: Da, mă, da. Nu-i o problemă asta! Da.

Vlasov Mihail: Da. Pune-l pe Ioniță Chelaru. Nu-i o problemă, da” așa-i normal.

Florin Iordache: Da, da.

Vlasov Mihail: Și am să-ți spun, după ce semnezi și tu, și ăia toți, și semnează și Mircea, am și-un PPDD-ist, da” nu știu la care să mă opresc, la un avocat, ăla care mi l-a recomandat ăsta, da” am și pe altcineva, da.

Florin Iordache: Îhâm.

Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc!

Florin Iordache: Bine.

Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc deloc, dar ă, ă… Da. Bine.

Florin Iordache: Găsim! Hai că găsesc și… că… da. Bine.

Vlasov Mihail: Hai!

Florin Iordache: Bine! Bine, Mi… Bine! Pa, pa!

Vlasov Mihail: Hai că azi s-o avem cu semnăturile! Când o ai, să-mi faci și mie o copie, te rog frumos!

Florin Iordache: Da, Mișule! Fără probleme! Pa, pa!”, potrivit interceptărilor procurorilor.

Ulterior, Vlasov a discutat cu o persoană neidentificată de anchetatori, căreia i-a comunicat faptul că a redactat proiectul legii registratorului comercial, care a fost însușit de mai mulți parlamentari, context în care apar vehiculate numele lui Marko Attila și al lui Mircea Grosaru.

„Vlasov Mihail: Am făcut legea, am obținut și semnăturile.

Interlocutoare: Da.

Vlasov Mihail: De la Vainer.

Interlocutoare: Da.

Vlasov Mihail: De la Alina Gorghiu. De la Klarik Laszlo, de la UDMR, un senator. De la Attila Marko, un deputat, tot de la UDMR. (..) De la Mircea Grosaru și de la Florin Iordache”, potrivit sursei citate.

În cadrul rechizitoriului se arată că deputații Alina Gorghiu și Florin Iordache au avut mai multe apariții în presă, în perioada imediat următoare depunerii proiectului.

„Aceștia s-au delimitat de respectivul demers legislativ și nu l-au mai susținut pe fondul unei reacții destul de virulente a societății civile, a mediului de afaceri și a altor politicieni”, precizează anchetatorii.

Alina Gorghiu a fost audiată, în calitate de martor, în acest dosar, în 17 februarie, ea declarând, că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către deputatul Florin Iordache care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în Registrul Comerțului.

„Martora declară că nu și-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, însă arată că acesta era un proiect asumat de formațiunea politică din care face parte. Alina Gorghiu arată că nu a purtat discuții cu deputatul Mircea Grosaru asupra acestei inițiative legislative, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj și a presupus că a fost numit arbitru”, potrivit documentului menționat.

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de DNA, luni, pentru că, în 26 februarie 2013, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, i-a cerut unui deputat „să îi susțină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”, conform DNA.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov își dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului, potrivit rechizitoriului procurorilor.

„Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrului Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României”, precizează sursa citată.

Deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen, potrivit comunicatului de presă al DNA.

„În baza înțelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a ședinței din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcției de arbitru, a supus votului membrilor colegiului și a votat alături de aceștia numirea deputatului respectiv în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR”, arată anchetatorii.

În rechizitoriu se menționează că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, deținută la acel moment de Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării unei decizii de către Colegiul de Conducere al CCIR, de asemenea condus de Mihail Vlasov.

Procurorii spun că el avea o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui, „fără a solicita lămuriri sau a formula obiecțiuni”.

Dosarul urmează să fie soluționat de Curtea de Apel București.

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, în aprilie 2014. Între timp, în acets prim dosar, fostul președinte al CCIR a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, de Curtea de Apel București. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care va da sentința definitivă în acest caz.

Mihail Vlasov este judecat sub control judiciar din 30 august 2014, după ce, din 24 aprilie 2014 a fost arestat la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din 19 martie 2014 până în 24 aprilie 2014, Vlasov a fost arestat preventiv.

În acest dosar, Vlasov a recunoscut faptele de care este acuzat de procurori și a solicitat instanței să fie judecat în procedură simplificată, astfel încât să-i fie redusă pedeapsa, însă Curtea de Apel București a decis, în 21 octombrie 2014, să-i respingă cererea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun