Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete

Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete
Publicat: 05/04/2013, 19:13
Actualizat: 03/07/2013, 20:35

Ambasada SUA la București declară că se bucură pentru că s-au făcut nominalizările la funcțiile de conducere din Parchete și precizează că încurajează o colaborare între premier, președinte și CSM pentru a ajunge cât mai repede la un acord.

„Ambasada SUA a susținut constant că este de o importanță vitală să se nominalizeze procurori independenți și calificați. Ne bucurăm să vedem că s-au făcut nominalizări, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe”, se afirmă într-o poziție transmisă vineri agenției MEDIAFAX de Ambasada SUA.

De asemenea, misiunea diplomatică americană arată că îi încurajează pe cei trei actori implicați în proces să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid la un acord.

„Îi încurajăm pe premier (în calitate de ministru interimar al Justiției), pe președinte și Consiliul Superior al Magistraturii să continue să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid posibil la un acord în ceea ce privește aceste posturi extrem de importante”, se mai arată în poziția Ambasadei SUA.

Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, sublinia în octombrie 2012, importanța procesului de selecție a noului procuror general și a noului procuror-șef al DNA, arătând că acesta va influența percepția Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.

„Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecție va fi un criteriu foarte important, care va influența percepția asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein.

El a subliniat că această selecție reprezintă un test și pentru revenirea la o coabitare politică civilizată și stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcții să fie susținute de toate marile partide politice.

„Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general și a noului procuror-șef al DNA. Este vital ca cei numiți în aceste înalte funcții să fie susținuți de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenți, apolitici și, mai presus de toate, să fie la fel de competenți și curajoși precum predecesorii lor”, a spus ambasadorul SUA.

Potrivit legii, ministrul Justiției este cel care face propunerea de numire a procurorului șef, CSM dă un aviz consultativ, iar președintele țării este cel care decide și emite decretul de învestire în funcție.