Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Malghinov, despre accident: Varianta diplomatului rus era diferită de ce am văzut în imaginile filmate

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Malghinov, despre accident: Varianta diplomatului rus era diferită de ce am văzut în imaginile filmate
Publicat: 25/10/2012, 14:27
Actualizat: 25/10/2012, 14:27

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat, joi, că a discutat cu diplomatul rus Alexander Evsyukov despre accidentul de duminică, iar versiunea prezentată de acesta a fost „puțin diferită” de ceea ce s-a putut vedea apoi pe imaginile filmate.

„Am vorbit cu el imediat și era foarte supărat. Varianta lui a fost puțin diferită față de ceea ce am văzut mai târziu pe imaginile filmate. Cred că este normal, pentru că s-a întâmplat foarte repede totul. Nu avem nicio ezitare de a vedea cine în această situație a fost responsabilul principal, mai ales pentru că a fost vorba de trecerea printr-o zonă marcată pentru pietoni”, a spus ambasadorul rus.

De asemenea, Malghinov a explicat că nu a fost decizia lui Evsyukov de a nu accepta efectuarea etilotestului de către polițiștii români, ci aceasta este procedura pentru diplomații ruși. „Nu a fost decizia lui, orice procedură de efectuare a etilotestului înseamnă acceptarea investigațiilor judiciare, acceptarea că renunță la imunitatea sa. Uneori poliția de aici din România și din alte țări cer acest etilotest, dar este interzis pentru diplomați, credeți-mă”, a afirmat ambasadorul rus.

El a explicat, la întrebările repetate ale presei, că diplomatul rus implicat în accident deține acreditare diplomatică și figura pe lista de diplomați din Ambasadă publicată pe site-ul instituției, deși în prezent numele său nu se mai regăsește pe această listă.

Totodată, el a arătat că procedura de investigare a accidentului nu reprezintă o premieră, pentru că astfel de accidente rutiere se întâmplă în practica diplomatică a Rusiei și a altor țări. Malghinov a arătat că potrivit practicii, autoritățile române pot cere inclusiv ca un reprezentant al organelor judiciare din țara noastră să ia parte la ancheta din Rusia. „Procedurile de investigare a acestui tip de incident nu sunt o premieră. Aceste accidente se întâmplă din păcate, atât în practica Federației Ruse, cât și a altor state. Există stabilită o modalitate de cooperare între organele judiciare ambelor țări, care asigură nu numai doar schimb de informații, dar și schimb de reprezentanți în concordanță cu legislația fiecărei țări. Toate acestea vor fi analizate”, a spus ambasadorul rus.

Întrebat dacă procurorul rus care va administra dosarul va veni în România pentru ridicarea probelor, Malghinov a arătat că partea română trebuie să trimită probele adunate. „Procedura este ca organele judiciare române responsabile pentru investigație să ia decizia de a solicita Rusiei să investigheze în concordanță cu legea rusă. Ei vor trebui să prezinte toate probele colectate aici, apoi vor începe să analizeze organele din Rusia. Sunt proceduri stipulate în codurile juridice din România și Rusia pentru a fi urmate de către procurori și instanțe”, a mai spus oficialul rus.

O tânără, în vârstă de 19 ani, a fost lovită în 21 octombrie de o mașină a Ambasadei Federației Ruse, accidentul având loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecția străzilor Camil Ressu și Ilioara. În urma accidentului, tânăra a suferit un traumatism cranian sever, fiind internată la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Tânăra este în continuare în comă, leziunile cerebrale sunt serioase, dar neurologic reacționează bine, respectiv mișcă mâinile și picioarele, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a solicitat autorităților Federației Ruse retragerea imunității de jurisdicție a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat, joi, că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că mandatul acestuia s-a încheiat și el a părăsit miercuri România.

Malghinov a precizat că ambasada încă o dată își exprimă „regretul profund în legătură cu consecințele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia tânăra a fost accidentată.

„Exprimăm sincera compasiune față de rude și cei apropiați, pentru noi esențială este sănătatea domnișoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autoritățile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat pentru Ria Novosti Andrei Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la București și-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunțat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”.

Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsiukov „pur și simplu nu a văzut-o”. Deși a admis că au fost încălcate unele reguli de circulație, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăție”.

„Conform Convenției de la Viena, diplomații au imunitate diplomatică și sunt exceptați de la jurisdicția penală și administrativă în țara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanțele accidentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală