Ambasadorul Franței: Vreau ca Bucureștiul să-și păstreze clădirile vechi, sunt excepționale

Ambasadorul Franței: Vreau ca Bucureștiul să-și păstreze clădirile vechi, sunt excepționale
Publicat: 10/02/2014, 13:38
Actualizat: 10/02/2019, 09:44

Ambasadorul francez, Philippe Gustin, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că își dorește ca Bucureștiul să-și conserve clădirile vechi excepționale, multe construite de francezi sau de arhitecți care au studiat în Franța, și a mărturisit, la final de mandat, că în România se simte acasă.

Ambasadorul Philippe Gustin a povestit că Bucureștiul a fost, la sfârșitul secolului 19 – începutul secolului 20, „un paradis” pentru arhitecți, întrucât erau bani mulți din petrol și a existat „o voință de a construi în mod vizibil, ostentativ și astfel numeroși arhitecți au lucrat în România”.

„Relațiile dintre țările noastre erau deja foarte strânse și mai mult de jumătate din arhitecții (60%) care au fost la București, la sfârșitul secolului 19 – începutul secolului 20, au studiat în Franța, la Beaux Arts, sau erau francezi. Un procent mic, circa 10% erau francezi. Dar acești arhitecți francezi, precum Paul Gottereau, au avut șansa de a construi marile clădiri ale Bucureștiului: Ateneul, CEC. Aceste clăduri care sunt foarte vizibile. Au fost și arhitecți germani în număr mai mare, au fost și arhitecți olandezi. Această clădire (reședința Franței) a fost construită de un arhitect olandez. Aceștia au fost mai numeroși dar au realizat clădiri mai mici. Acest amestec, acest melting-pot de arhitecți și banii care au fost au dus la construirea acestui oraș care seamănă mult cu Parisul, și ca urmare a faptului că în București, un oraș nou, a fost copiat sistemul baronului Osman, cu bulevarde largi, și asta a contribuit la renumele de Micul Paris”, a explicat Gustin faptul că Bucureștiul era supranumit în acea epocă „Micul Paris”.

Diplomatul a mărturisit că își dorește ca Bucureștiul „să-și conserve aceste clădiri, această arhitecură, să-și protejeze aceste clădiri vechi care merită să fi protejate pentru că sunt excepționale”.

Philippe Gustin a evocat și numeroasele clădiri abandonate, precizând că, dincolo de speculațiile financiare, restaurarea clădirilor costă, iar bani nu sunt.

„Am văzut că există numeroase clădiri abandonate, există și multe procese privind restituirile, unele sunt pe cale să devină ruine, și e păcat. E și o problemă financiară, nu sunt bani. Pentru a restaura o clădire ca aceasta costă. Și sunt și speculații financiare, care îi determină pe proprietari să lase clădirile să cadă în paragină pentru a vinde terenul pe care se vor construi apoi clădiri mari”, a punctat Gustin.

Totodată, ambasadorul francez consideră că Bucureștiul trebuie să fie cunoscut mai bine de turiști. „Sunt lucruri de văzut și care pot atrage turiștii, care nu cunosc Bucureștiul. Imaginea pe care turiștii o au despre București, francezii în orice caz, e aceea a unui oraș cu bulevarde mari și clădiri moderne înalte. Dar nu e așa. În realitate, când vă plimbați prin București puteți vedea un amestec foarte interesant de arhitecturi”, a precizat Philippe Gustin.

Ambasadorul, care își va încheia mandatul în această primăvară, a mărturist că este „foarte atașat” de reședința Franței la București, pe care a refăcut-o complet, dar îi plac și alte locuri.

„Din București, prefer această clădire pentru că sunt foarte atașat de ea, am restaurat-o aproape complet, totul a fost refăcut în timpul celor doi ani. Totul. E o casă foarte frumoasă. E mai mult decât reședința Franței, de aceea am publicat cartea (despre această clădire, anul trecut – n.r.), este un liant foarte puternic, s-au împlinit 120 de ani de când această clădire e reședința ambasadorului – a fost ambasadă la început – pentru mine e micul meu paradis. Dar sunt și multe alte locuri care îmi plac în București, bineînțeles”, a spus Gustin.

După doi ani petrecuți în România, diplomatul susține că e o țară în care nu se simte străin.

„Ce îmi place cel mai mult în România e faptul că nu mă simt străin. Sunt la mine acasă. Am trăit mult în țările Europei Centrale și de Est, am trăit în Germania, Austria, Ungaria, și aici sunt într-un mediu unde cu adevărat mă simt ca acasă. Și asta pentru un ambasador e un lux, un mare lux”, a spus Philippe Gustin.

(Interviul integral acordat de ambasadorul Franței agenției MEDIAFAX va fi difuzat la ora 13.00)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari