Ambasadorul României la Chișinău: Diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan putea să refuze testul de alcoolemie

Ambasadorul României la Chișinău: Diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan putea să refuze testul de alcoolemie
Ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat, luni, pentru emisiunea În PROfunzime, că diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan de poliția capitalei moldovene ar fi putut refuza testul de alcoolemie, relatează PRO TV Chișinău.
Publicat: 27/11/2012, 11:05
Actualizat: 25/06/2013, 15:59

Ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat, luni, pentru emisiunea În PROfunzime, că diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan de poliția capitalei moldovene ar fi putut refuza testul de alcoolemie, relatează PRO TV Chișinău.

„Eu sunt în situația fericită de a fi sub protecția declarațiilor cu privire la acest incident făcute, pe de o parte parte de ministrul (român de Externe Titus) Corlățean, pe de alta de ministrul Apărării. Cred că ambii au definit cu precizie ce s-a întâmplat”, a declarat ambasadorul României la Chișinău pentru emisiunea În PROfunzime, referitor la incidentul în care un diplomat român a fost prins în stare de ebrietate la volan.

Ambasadorul a precizat că România a tratat cu multă seriozitate incidentul, iar consecințele le poate constata oricine. „Totuși nu mă pot abține să nu spun că atașatul nostru militar a avut un mandat foarte bun la Chișinău. Totuși aceasta nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat este normal. Faptul că România a acționat cu severitatate este destul de grăitor”, a afirmat Lazurca.

El a precizat că astfel de incidente sunt guvernate de două seturi de reguli și anume: regulile cutumiare și cele scrise ale tradiției diplomatice. „Aceste două seturi de reguli indică faptul că mașina unui diplomat este oprită dacă se încalcă regulile de circulație. Orice diplomat are dreptul să refuze să treacă testul de alcoolemie. În mod deliberat diplomatul român a decis să treacă testul”, a afirmat oficialul român.

De asemenea, Lazurca este de părere că diplomatul român ar fi fost pus într-o situație delicată indiferent de ce decizie lua, deoarece presa era de față. „S-ar fi comentat negativ și în cazul în care ar fi refuzat să treacă testul. A luat acestă decizie, deci suportă consecințele”, a menționat ambasadorul.

Întrebat de ce diplomatul nu a fost însoțit de un șofer, Lazurca a răspuns: „Eu mi-aș dori să pot oferi câte un șofer tututor diplomaților mei, însă îmi este teamă că nicio administrație a ambasadelor de la Chișinău nu poate să dețină personal suficient de numeros pentru a oferi câte un șofer fiecărui diplomat”, susține Marius Lazurca.

În cadrul unei operațiuni „Nopțile Albe”, atașatul militar al Ambasadei de la Chișinău a fost prins băut la volan. El conducea mașina cu numere diplomatice cu o alcoolemie de 0,52 la mie alcool în aerul expirat. Limita admisa de legea moldovenească este de 0,15.

Diplomatul român participase la o recepție oferită de ambasadorul Statelor Unite. Acesta a fost singurul invitat de la acel eveniment care a fost oprit și supus controlului de către poliție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică