Ambasadorul SUA: Eșecul în combaterea corupției va îndepărta investițiile de România

Ambasadorul SUA: Eșecul în combaterea corupției va îndepărta investițiile de România
Publicat: 30/10/2012, 18:56
Actualizat: 07/10/2018, 14:12

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat, marți, că eșecul în combaterea corupției va îndepărta investițiile străine și locale necesare pentru reconstrucția României, el arătând că legislația din țara sa interzice companiilor să dea mită.

„Eșecul de a combate eficient corupția va îndepărta investițiile locale și străine necesare pentru reconstruirea României”, a afirmat ambasadorul american.

Potrivit acestuia, companiile americane care vor să investească în România se așteaptă să beneficieze de aceleași condiții ca în SUA.

„Acest lucru este la fel de important pentru companiile americane care își desfășoară activitatea în România. Ne așteptăm să beneficiem de aceleași condiții. Legislația federală americană, Foreign Corrupt Practices Act, interzice companiilor americane să dea mită. Eu și următorii ambasadori vom informa Departamentul Justiției al SUA despre orice încălcare a acestei legi de către companiile americane. În plus, simt că am obligația personală de a vă ajuta să atrageți mai multe investiții americane”, a spus Gitenstein.

El a vorbit și despre sectorul energetic din România.

„Unii analiști declară că România ar putea redeveni centrul energetic al Europei, dacă națiunea ar putea atrage cele zece miliarde de dolari necesare pentru modernizarea infrastructurii energetice și pentru construcția de noi centrale electrice. Dar aceste active sunt controlate de companiile de stat și (adesea) administrate de persoane alese mai degrabă pentru legăturile lor politice decât pentru competența profesională. De regulă, companiile de stat generează mai multe datorii decât profit și, în prea multe cazuri, sunt pline de corupție. Nici un investitor competent nu își va încredința capitalul acestora”, a punctat ambasadorul american.

Potrivit acestuia, ultimul raport MCV al Comisiei Europene a indicat că în România s-au înregistrat „progrese reale, măsurabile, în lupta împotriva corupției”.

„DNA, Procurorul General și ANI anchetează neîntrerupt acuzații de corupție. Consiliul Superior al Magistraturii subliniază necesitatea responsabilității ce vine odată cu independența judiciară. Iar instanțele, în frunte cu Înalta Curte de Casație și Justiție, demonstrează din ce în ce mai mult curaj de a rezista presiunilor politice și de a-i trage la răspundere pe cei care fură bogăția poporului. Drept urmare, în ultimii doi ani, au fost condamnate pentru corupție mai multe persoane decât în cei cinci ani anteriori la un loc; printre condamnați s-au numărat un fost prim-ministru, un fost ministru și un fost judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a afirmat Gitenstein.

De asemenea, el a explicat că oamenii sunt motivați să devină productivi prin protejarea dreptului la proprietate, aplicarea previzibilă a contractelor încheiate de ei, oportunitățile de a-și investi banii și de a păstra controlul asupra lor, controlul inflației și schimbul valutar liber, oportunitățile de a-și investi veniturile obținând profit. Gitenstein a arătat că oamenii își pierd motivația într-o țară în care sunt puține astfel de oportunități sau dacă există posibilitatea ca veniturile ori profiturile lor să fie confiscate.

„Cel mai mare dușman al acestor instituții economice este corupția. Ea subminează credibilitatea acestor instituții, generează cinism și descurajează investițiile”, a evidențiat Gitenstein.

El a mai spus că acesta este și motivul pentru care în țări ca SUA, Norvegia, Olanda, Elveția, Canada și Marea Britanie nivelul de trai este mai ridicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu