Ambasadorul SUA transmite un mesaj tranșant României. Ce și-ar dori „investitorii inteligenți”

Ambasadorul SUA transmite un mesaj tranșant României. Ce și-ar dori „investitorii inteligenți
Publicat: 13/10/2015, 13:57

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a făcut aceste declarații marți, la conferința „The Case for Investing in Romania”, organizată de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).

El a spus că, pe măsură ce România face reformele necesare, stabilind o fundație solidă pentru creștere sustenabilă, SUA vor fi „un partener de neclintit pentru toate părțile implicate în aceste eforturi comune”, inclusiv pentru Guvern, Parlament, comunitatea de afaceri și societatea civilă.

„Putem realiza obiectivele noastre comune concentrându-ne asupra a trei teme atotcuprinzătoare: securitate, democrație și prosperitate. În Dialogul pe tema Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, în cadrul NATO și în alte foruri internaționale, România a demonstrat că este un aliat real, manifestând angajament față de democrația, securitatea și prosperitatea cetățenilor săi într-o Europă întreagă, liberă și în pace. România a avut contribuții semnificative la pacea și securitatea internațională, atât în Europa, cât și mult dincolo de granițele acesteia”, a declarat Hans Klemm.

Acesta a mai spus că asigurarea securității, însă, nu se limitează la cooperare militară și la aplicarea legii.

„Securitatea include și statul de drept, securitatea și diversificarea energetică, precum și creșterea economică sustenabilă. Acest caracter multidimensional al securității este reflectat foarte bine în Strategia Națională de Apărare întocmită de președintele Iohannis în cursul acestui an. Nu doar securitatea este atotcuprinzătoare, ci și democrația. Ea este fundamentul pe care cetățenii construiesc societăți, culturi și economii dinamice. Eforturile continue ale României în domeniul luptei împotriva corupției demonstrează angajamentul său față de valorile democratice și de asigurarea prosperității tuturor cetățenilor prin muncă cinstită, susținută, nu prin nepotism sau apartenența la rețele de patronaj lipsite de scrupule. Prosperitatea sau existența oportunităților economice deschise tuturor cetățenilor este de asemenea primordială, în absența ei neputându-se dezvolta societăți dinamice”, a mai arătat Klemm în discursul susținut la conferința „The Case for Investing in Romania”.

El a mai spus că România are resurse considerabile, o poziție geografică strategică și o populație extrem de educată, poliglotă, cu cunoștinte tehnice, acestea fiind atuurile necesare pentru a atrage investitori și a reprezenta o rampă de lansare pentru investitori în regiune.

„Conștienți că localizarea României facilitează legături economice mai strânse cu țările aspirante la statutul de membru UE și nu doar, investitorii inteligenți și-ar dori o Românie transparentă, stabilă și previzibilă. România ar trebui să caute, să stimuleze și să asigure investiții care ar aduce beneficii cetățenilor săi prin crearea de locuri de muncă și accesul la surse sigure de energie. România conștientizează acest mare potențial și nevoia de a-și îmbunătăți mediul de afaceri. Există dovezi clare în acest sens. Guvernul României a analizat cererile partenerilor de dialog să existe mai multă transparență și a luat măsuri pentru a organiza consultări cu aceștia. Colaborând cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, cu Camera Americană de Comerț, cu Consiliul Investitorilor Străini și cu alte organizații asupra schimbărilor preconizate ale legislației fiscale și ale regimului de reglementare, autoritățile și-au semnalat angajamentul față de asigurarea transparenței. În special adoptarea de către guvern a două Planuri de Acțiune pentru Bună Guvernanță Economică demonstrează dorința sa de a acționa proactiv. Îmbunătățirea mediului de afaceri este de asemenea un element al Parteneriatului Strategic România-SUA”, a afirmat ambasadorul american.

El a mai spus că munca României nu s-a încheiat, însă, iar pentru ca securitatea, democrația și prosperitatea să se dezvolte pe termen lung, Guvernul și Parlamentul trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea sustenabilă și respectarea deplină a statului de drept.

Potrivit diplomatului american, asigurarea și menținerea încrederii investitorilor sunt esențiale pentru atragerea de noi investiții și valorificarea și extinderea celor existente, iar pentru ca acest lucru să se realizeze „statul trebuie să se dovedească un partener de încredere pentru toți investitorii, atât în ce privește politicile elaborate, cât și în ceea ce privește tratamentul acordat companiilor”.

„Dat fiind faptul că regimul său de reglementare nu este încă unul coerent, bazat pe o viziune pe termen lung, România trebuie să răspundă la această provocare adoptând și punând în aplicare transparent, previzibil și stabil reglementările sale. Îmbunătățirea și angajamentul continuu față de organizarea de consultări cu toți partenerii de dialog ar fi benefice tuturor. Guvernul și-a declarat angajamentul față de transparență. Acum ar trebui să continue cu organizarea de consultări trasparente pentru toate schimbările de politici și legislație preconizate. Consultările de substanță vor duce la un echilibru între nevoile bugetare pe termen scurt și măsurile de protecție socială pe de o parte, și obiectivul central de a asigura condiții pentru investițiile de care România are nevoie pentru a avea o creștere economică sustenabilă”, a mai afirmat Klemm.

De asemenea, ambasadorul a spus că investitorii vor fi reticenți să investească sau să-și extindă investițiile dacă nu simt că vocea lor este ascultată și că în luarea deciziilor Guvernul și Parlamentul iau în considerare efectul deciziilor lor asupra investițiilor.

„Reforme sunt posibile în economiile tuturor țărilor, iar România nu face excepție. Ea are nevoie de reforme structurale, puse în aplicare ferm și deplin, reforme care vor spori participarea pe piața muncii, vor reduce barierele legislative, vor încuraja dezvoltarea antreprenoriatului și vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competiție internațională și investiții sporite. Aceste reforme includ îmbunătățirea infrastructurii, sporirea capacității tehnice și administrative a administrației fiscale și publice și privatizarea companiilor de stat prin oferte publice inițiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult necesara creștere economică sustenabilă și oportunități crescute pentru toți românii”, a adăugat ambasadorul SUA la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu