Amendă de 143.000 euro pentru arendașii terenului cumpărat de Ioana Băsescu

Amendă de 143.000 euro pentru arendașii terenului cumpărat de Ioana Băsescu
Publicat: 06/12/2013, 15:37
Actualizat: 30/01/2019, 15:52

Firmele Amygo MT și Royalagro, care au avut în arendă terenul cumpărat de Ioana Băsescu în Călărași, vor fi penalizate de APIA cu o sumă totală de 143.000 de euro, pentru că au primit subvențiile aferente acestui an, dar nu au lucrat terenul până la 1 decembrie, așa cum prevede legislația.

Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, și au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT și Royalagro. Arendașii urmează să fie penalizați de Agenția de Plăți și Intervanție pentru Agricultură pentru că la începutul anului au declarat că lucrează o suprafață, au primt deja o parte din subvențiile aferente, dar între timp au ajuns să exploateze un teren mai mic.

Firma Amygo MT lucra în arendă o suprafață de 602,5 hectare de teren în Călărași în perioada în care a depus cererea pentru subvențiile aferente anului 2013. Agricultorii au depus cererile pentru subvenții în intervalul 1 martie-15 mai, cu prelungire până pe 10 iunie.

„În momentul de față firma Amygo mai exploatează o suprafață de 361,52 hectare, după ce proprietarul a vândut 240,98 hectare către Ioana Băsescu. Întrucât arendașul a solicitat pentru acest an subvenții pentru 602,5 hectare, conform legii, suprafața lucrată trebuia să rămână neschimbată până la 1 decembrie. Când soliciți o sumă pentru o suprafață într-un an, trebuie să o utilizezi până la data de 1 decembrie a anului în curs”, a declarat agenției MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.

El a explicat că, declarând 602,5 hectare și ajungând să lucreze doar 361,5 hectare, se consideră că firma a făcut o supradeclarare și conform regulamentelor europene APIA i-a calculat o sancțiune multianuală de 38.587 de euro. Acești bani se vor reține din subvențiile pe care urmează să le primească firma în următorii trei ani.

La aceștia se adaugă alți 84.350 de euro, bani pe care firma urma să îi încaseze pentru anul în curs și din care a primit deja în luna octombrie un avans de 36.735 de euro.

„Avansul va trebui să-l returneze, nu mai primește nici diferența până la 84.350 de euro și va fi și penalizat cu 38.587 de euro”, a spus Benu.

Astfel, firma Amygo va pierde aproape 123.000 de euro.

În aceeași situație este și Royalagro, care în primăvară a solicitat subvenții pentru 87,93 de hectare pe care le lucra, suprafață din care Ioana Băsescu a cumpărat 51 de hectare. Arendașul mai lucrează acum un teren de doar 37,52 hectare. El a primit în avans în octombrie 5.363 de euro, pe care va trebui să-i returneze și nu va mai primi nici diferența până la 12.310 euro, aferentă anului 2013. În plus, mai are sancțiuni multianuale de 8.106 euro. În total, pierderile ajung la 20.400 de euro.

„Ei, când au făcut declarațiile în primăvară nu au mințit, dar și-au pierdut ulterior eligibilitatea. Arendașul va pierde acești bani pentru că nu a avut grijă în momentul vânzării să se ducă și să prelungească exploatarea terenului. Adică să i se cedeze dreptul de folosință până la 1 decembrie, ca să nu piardă banii. APIA s-a autosesizat, a trimis o notificare către cei doi arendași care, conform legii, ar fi trebuit să se prezinte în zece zile și să facă dovada cu documente a dreptului de folosință asupra terenului până la 1 decembrie. Termenul a expirat pe data de 4 decembrie. Acum, și dacă ar prezenta documente ar fi prea târziu”, a mai spus Benu.

Firma Amygo MT este deținută de Simona Alina Preda, în vârstă de 33 de ani, născută în București, iar proprietarul Royalagro este Ion Tudor, de 52 de ani, născut în localitatea Nana din Călărași.

Fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat, în luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare în județul Călărași, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste 1 milion de euro și achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Creditul a fost contractat de la Casa de Economii și Consemnațiuni.

Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier și a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Plenul Senatului a aprobat inițierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de către Comisia pentru buget-finanțe, iar ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, și președintele CEC Bank, Radu Ghețea, sunt invitați pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci. Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiții speciale, începând cu anul 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înființarea unei comisii de anchetă în „cazul Călărași”, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activității CEC Bank.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei