Amenzi administrative pentru 40 dintre protestatarii de la Pungești

Amenzi administrative pentru 40 dintre protestatarii de la Pungești
Publicat: 24/11/2014, 21:35

Potrivit rezoluției procurorilor Parchetului Judecătoriei Vaslui, 40 de persoane acuzate că au distrus gardul perimetrului deținut de compania Chevron în comuna vasluiană Pungești au primit amenzi administrative cuprinse între 100 și 300 de lei, iar alți doi protestatari au fost absolviți de orice vină în acest dosar aflat în lucru la Parchet de aproape un an.

În urma cercetărilor, procurorii au decis clasarea infracțiunilor de tulburare de posesie, distrugere calificată și tulburare a ordinii și liniștii publice de care erau acuzate cele 42 de persoane. În ceea ce privește infracțiunea de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, Parchetul Judecătoriei Vaslui și-a declinat competența către Parchetul Tribunalului Vaslui.

În rezoluția dată, procurorii au apreciat că pericolul social al faptelor săvârșite de cei 42 de protestatari în 7 decembrie 2013 a fost unul redus.

„Referitor la gradul de pericol social al faptelor săvârșite de persoanele în cauză, apreciem că acesta este redus, având în vedere atingerea minimă adusă valorilor sociale apărate de lege, luând în considerare și lipsa antecedentelor penale în ceea ce-i privește pe autori. În consecință, faptele privite în contextul lor obiectiv și subiectiv nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracțiuni, motiv pentru care se vor aplica sancțiuni cu caracter administrativ. Față de două persoane se va dispune clasarea totală întrucât în probatoriul administrat nu a putut fi dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăția acestora”, susțin procurorii vasluieni.

În ceea ce privește infracțiunea de distrugere calificată de care erau acuzați cei 42 de protestatari, anchetatorii susțin că, pentru a se face încadrarea în această faptă, ar fi trebuit să existe persoane moarte sau vătămate corporal: „Deși în plângere a fost reclamată distrugere calificată, apreciem că, în mod corect, s-au încadrat faptele săvârșite la infracțiunea de distrugere. Doar un prejudiciu evaluat exclusiv de persoana vătămată la 550.000 de lei nu poate duce la concluzia că fapta săvârșită de învinuiți este distrugere calificată, atât timp cât textul incriminator mai prevede și o altă condiție pe lângă cea a dezastrului provocat de distrugerea intenționată, și anume cea privind vătămarea corporală gravă sau moartea unor persoane determinată de această distrugere, condiție ce nu este îndeplinită în cazul de față”.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui consideră că nu a fost vorba nici de tulburare de posesie, deși protestatarii au intrat pe terenul Chevron.

„Analizând latura obiectivă a infracțiunii de tulburare de posesie, nu rezultă în cauză o ocupare efectivă a terenului aflat în posesia Chevron. Persoanele cercetate s-au aflat în perimetrul respectiv maxim o oră și, de aceea, fapta nu există”, susțin anchetatorii.

Parchetul Vaslui a început urmărirea penală, în urmă cu aproape un an, în cazul a 42 de persoane care au participat, în 7 decembrie 2013, la manifestațiile din zona Pungești, unde au protestat față de explorarea și exploatarea gazelor de șist. Cele 42 de persoane au fost acuzate că au distrus gardul platformei Chevron și au tulburat ordinea și liniștea publică. Ancheta procurorilor s-a desfășurat în colaborare cu polițiștii vasluieni.

Aproximativ 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui. Protestatarii au reușit să dărâme aproape în totalitate gardurile de pe terenul de 20.000 de metri pătrați, deținut de Chevron, fără ca forțele de ordine să poată interveni și opri acțiunile lor. Ulterior, în zonă au sosit mai mulți jandarmi, iar protestatarii au fost controlați corporal și evacuați. Zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi și duse la sediul Poliției Județene Vaslui, unde fie li s-au întocmit dosare penale, fie au fost amendate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...