Americanii garantează că românul Camil Mătase nu va primi pedeapsa capitală în Texas, dacă va fi extrădat

Americanii garantează că românul Camil Mătase nu va primi pedeapsa capitală în Texas, dacă va fi extrădat
Publicat: 25/11/2013, 17:48
Actualizat: 25/11/2013, 17:48

Autoritățile judiciare din SUA au transmis Parchetului CAB, prin Ministerul Justiției, o cerere de extrădare a lui Camil Mătase – bărbatul care și-a ucis soția și un fiu în Texas -, în care garantează că acesta nu va fi condamnat la moarte, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, americanii au transmis, în cursul săptămânii trecute, o cerere de extrădare pe numele lui Camil Mătase – bărbat care are cetățenie română și americană.

Sursele citate arată că pe numele acestuia au fost puse în mișcare proceduri judiciare în legătură cu decesul soției și fiului acestuia, Mătase fiind principalul suspect.

Aceleași surse susțin că în cererea de extrădare făcută de americani se precizează că dacă bărbatul va fi extrădat, autoritățile statului Texas nu îl vor condamna la pedeapsa capitală, respectiv la moarte prin injecție letală.

Cererea de extrădare a fost înaintată Curții de Apel București (CAB), care judecă luni acest caz, urmând să hotărască dacă Mătase va fi predat sau nu autorităților americane.

Camil Mătase, arestat pentru că și-a ucis soția și unul dintre cei doi fii în SUA, rămâne în detenție după ce tot Curtea de Apel București, a respins, luni, recursul acestuia față de măsura preventivă.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

La judecarea recursului, Camil Mătase a plâns în fața judecătorilor și le-a spus că regretă „enorm” ce a făcut.

Bărbatul a fost arestat preventiv în 21 noiembrie, în urma unei decizii a Tribunalului București. Judecătorul care a dispus arestarea lui Mătase a arătat, în motivarea deciziei, că faptele comise de acesta sunt „de o gravitate sporită” și au un impact major în rândul opiniei publice.

Mătase le-a spus procurorilor Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție că o suspecta pe soția sa că a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupă de trafic de droguri și proxenetism.

„Acesta a relatat că din vara anului 2013 a început să aibă discuții cu soția determinat de faptul că aceasta nu mai dorea să întrețină relații intime cu el și că, deși nu dispuneau de sume mari de bani, aceasta trimitea fără știrea lui bani rudelor din România. Anterior datei de 10-11 noiembrie 2013 cu aproximativ două săptămâni de zile, motivat de faptul că presupunea că soția a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupă de trafic de droguri și proxenetism, și-a achiziționat un pistol de calibru 9 milimetri și o cutie de muniție”, au arătat procurorii în referatul în care au propus arestarea preventivă a lui Camil Mătase.

Bărbatul le-a spus anchetatorilor că, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, după ce a consumat băuturi alcoolice, și-a împușcat soția în timp ce aceasta dormea, iar în 11 noiembrie și-a împușcat fiul.

„Acesta a mai arătat că în noaptea din 10 spre 11 noiembrie, după ce în prealabil a consumat băuturi alcoolice, a luat hotărârea de a-și împușca soția, lucru pe care l-a și făcut în timp ce aceasta dormea în dormitorul conjugal situat la parterul locuinței. Ulterior, în seara de 11 noiembrie 2013, pe motiv că fiul său are unele boli cronice, a hotărât să-l împuște și pe acesta, situație în care a luat pistolul și, în timp ce fiul său era așezat cu spatele, l-a împușcat în zona capului”, au scris procurorii în documentul citat.

Mătase le-a mai spus anchetatorilor că a plecat din Statele Unite ale Americii doar pentru a-și vizita mama în România, după care urma să se întoarcă și să se predea autorităților judiciare din Texas.

Mama lui Camil Mătase a sesizat, în 18 noiembrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov cu privire la faptul că fiul său, care locuiește în SUA, a revenit în țară în perioada 14-15 noiembrie. El i-ar fi povestit mamei sale că și-a ucis, prin împușcare, soția și unul dintre fii.

„Ca urmare a denunțului formulat, au fost efectuate verificări, atât în mediul virtual, cât și pe linie de cooperare polițienească, rezultând că în localitatea de domiciliu a inculpatului au fost găsiți decedați soția și fiul acestuia, care prezentau la nivelul capului plăgi prin împușcare”, a arătat Parchetul ICCJ.

Camil Mătase are 48 de ani, este din Brașov și a fost prins în seara zilei de 20 noiembrie, de polițiștii brașoveni, într-un restaurant din județul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare.

Autoritățile americane au transmis în România o solicitare privind prinderea și audierea bărbatului, cercetat pentru omor calificat și deosebit de grav.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că mandatul ar fi ajuns la Biroul Interpol România în 20 noiembrie.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au preluat cauza de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, iar în 21 noiembrie l-au reținut și au propus instanței arestarea lui preventivă.

Potrivit presei americane, crima a fost descoprită în 14 noiembrie, de Teodor Matase, în vârstă de 17 ani, fiul bărbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a găsit morți pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, și pe fratele său, Emanuel, de 26 de ani, în locuința lor din localitatea Cypress, statul Texas.

Inițial, anchetatorii nu au făcut public modul în care mama și fiul au fost uciși, dar au confirmat că era foarte mult sânge în casă. Mai târziu, ei au anunțat că femeia a fost împușcată de mai multe ori, fiind găsită în dormitor, iar băiatul a fost împușcat în cap, o singură dată, și a fost găsit la etajul al doilea al locuinței.

Camil Matase a plecat în România imediat după comiterea crimei, fără să anunțe pe nimeni.

Conform presei americane, ancheta a fost începută de FBI, care a colaborat cu Poliția Română în acest caz, fiind emis un mandat de arestare pe numele românului.

Potrivit paginii de Facebook, bărbatul a absolvit Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, apoi și-a continuat studiile la Universitatea „Transilvania”. Soția sa, Emilia, era originară din localitatea Săcele, iar în urmă cu câțiva ani, împreună cu cei doi copii ai lor, au emigrat în SUA, în statul Texas.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată