ANALIZĂ. Cât îi costă pe părinți deschiderea anului școlar

ANALIZĂ. Cât îi costă pe părinți deschiderea anului școlar
Publicat: 11/09/2014, 13:45
Actualizat: 07/04/2019, 13:37

Pentru un părinte cu doi copii, începerea anului școlar costă peste 1.200 de lei, asta însemnând cheltuielile pentru strictul necesar. Astfel, pentru un copil de clasa a III-a, de pildă, părintele cumpără uniformă, manuale și rechizite, dar și un ghiozdan nou, în cazul în care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit. Toate acestea costă, la un loc, peste 500 de lei. Pentru un copil de grădiniță, suma este chiar mai mare de 600 de lei, întrucât acesta are nevoie și de două perechi de încălțări, dar și de pijama și haine de schimb.

Un alt părinte, din București, spune că pregătirea pentru noul an școlar a început încă din vară, pentru că, din cauza costurilor ridicate, nu ar fi reușit să achiziționeze toate cele necesare într-o singură „ședință” de cumpărături.

„Copilul intră în clasa I. Trebuie să cumpăr uniformă. De regulă, fiecare școală are un loc special către care îi îndrumă pe părinții să cumpere uniforma. Mai sunt școli unde vin reprezentanții unor firme care fac uniforme și iau măsura copiilor, apoi aduc uniforma la școală. Tot de la această firmă poate fi luat un trening, care costă cam 100 de lei. O uniformă completă costă între 500 și 600 de lei”, spune o mamă care, pe de altă parte, estimează că va plăti 100 de lei pe un ghiozdan și aproximativ aceeași sumă pentru rechizite.

Dacă banii nu ajung, părinții cumpără doar strictul necesar: o fustă sau un pantalon și o cămașă, care micșorează la mai puțin de jumătate costurile pentru uniformă.

Cea mai lungă listă de cumpărături, la clasa I

O altă mamă, din provincie, crede că va cheltui aproximativ 1.200 de lei doar pentru începutul de an școlar al fetiței sale, care trece în clasa a II-a. Astfel, ea va cumpăra două uniforme (80 de lei bucata), „să aibă de schimb”, plus trei cămăși (30 de lei bucata), pantofi (60 de lei), trening (100 de lei), tricouri (60 de lei) și pantofi de sport (180 de lei), pentru că „pe cei de 60 de lei îi rupe imediat”.

Pentru ghiozdan, model cu rotile, mama spune că trebuie puși deoparte 200 de lei, iar pentru caiete și penar, alți 150 de lei.

Aceeași mamă mai spune că manualele și caietele speciale pentru primul semestru, pentru care se face comandă la școală, cresc cu alți 150 de lei costurile pentru începutul noului an școlar.

Tot în provincie, o mamă a pus pe hârtie ce mai are de cumpărat, zilele astea, pentru fetița care va începe clasa I: uniformă (120 de lei), trening (70 de lei), adidași (70 de lei), pantofi (90 de lei), ghiozdan (50 de lei), radieră (4 lei), ascuțitoare (2,5 lei), penar echipat (80 de lei), stilou (32 de lei), acuarele (15 lei), plastilină (6 lei), foarfecă (6 lei), pahar desen (6 lei), etichete (1,5 lei), lipici (4 lei).

Toate astea se adaugă listei de cumpărături care a fost deja acoperită: ciorapi (5×15 lei), cartoane colorate (5×1 leu), caiete (4×1,2 lei), coperte (4×1 leu), bloc desen (5 lei).

La școală privată, cheltuieli de mii de euro

Moft sau necesitate, tableta este, și ea, pe lista de cumpărături a unora dintre părinți, în perspectiva noului an școlar. Cea mai ieftină tabletă costă minimum 200 de lei, însă, pentru părinții cu dare de mână, se găsesc și modele al căror preț este de zece ori mai mare.

Costurile începutului de an școlar sunt incomparabil mai mari pentru părinții care și-au înscris copiii la unități de învățământ private.

Un părinte al cărui copil va face clasa pregătitoare la o astfel de școală privată spune că taxa de școlarizare este de 2.800 euro pe an, iar masa caldă de la prânz, 800 de euro pe an. În plus, trebuie cumpărate uniforma specială a școlii (200 de euro) și rechizite recomandate de unitatea de învățământ (aproximativ 200 de lei). Uniforma cuprinde două tricouri și o fustă, pentru fetițe, un tricou și trening pentru sport, o pereche de pantaloni pentru uniformă și o vestă.

Același părinte a cumpărat, de asemenea, un ghiozdan (85 de lei), un penar (40 de lei), o pereche de pantofi (89 de lei), una de pantofi sport (99 de lei) și o alta de pantofi din pânză (39 de lei).

Francezii deduc din impozit inclusiv costurile activităților extrașcolare

În Franța, părinții unui copil din ciclul primar spun că hainele sunt cele cumpărate peste an, iar pantofii și ghiozdanul, la fel. Lista de rechizite este gândită echilibrat, să nu împovăreze bugetul familei.

„Manualele sunt recirculabile, așa că vom cumpăra doar caiete”, susțin aceștia.

La începutul anului școlar, părinții plătesc masa de prânz a copilului, gustarile și afterschool-ul, adică în jur 150 euro pe lună, în condițiile în care copilul este dus la școală la ora 8.30 și luat la 18.00.

Costurile pentru școală sunt deduse însă, la sfârșit de an, din impozitul plătit de părinți. Facilitatea este valabilă inclusiv pentru cheltuielile cu activitățile extrașcolare (muzică, sport etc.), care costă între 100 și 200 de euro pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor