Analiză dură a publicației The Economist. Cum sunt prezentați „păpușarul” Liviu Dragnea și premierul „fără însemnătate” Viorica Dăncilă

Analiză dură a publicației The Economist. Cum sunt prezentați „păpușarul Liviu Dragnea și premierul „fără însemnătate Viorica Dăncilă
Publicat: 05/03/2018, 08:13

Într-o amplă analiză intitulată „Puterea nu se află întotdeauna acolo unde v-ați putea aștepta în Europa”, jurnaliștii de la The Economist se întreabă dacă nu cumva Italia va urma exemplul Poloniei, României și Cehiei în cazul în care alianța fostului premier Silvio Berlusconi va câștiga alegerile legislative de duminică.

Jurnaliștii de la The Economist afirmă că europenii s-au obișnuit cu astfel de personaje din umbră, „de când Vladimir Putin conducea Rusia din postura de premier, în timp ce factotumul său, Dmitri Medvedev, îi ținea cald tronul prezidențial”.

Primul exemplu de personaj din umbră citat în analiza publicației britanice este Jaroslav Kaczynski, șeful partidului aflat la guvernare în Polonia, considerat și cel mai proeminent din această categorie de oameni politici.

„În decembrie, Kaczynski a expediat-o rapid pe Beata Szydlo pentru a face loc lui Mateusz Morawiecki, adjunctul ei. Decizia a fost luată pentru a îmbunătăți relațiile disonante ale Poloniei cu partenerii europeni (…) Dar liderii Europei știu cine este în realitate la conducere. Kaczynski a ales să rămână în umbră, poate pentru a evita inflamarea unui segment larg al alegătorilor polonezi care detestă populismul său naționalist”.

Jurnaliștii britanici își îndreaptă apoi atenția spre România, afirmând că „în alte părți, condamnarile penale au ținut politicienii păpușari departe de scenă”.

„În România, o condamnare pentru fraude electorale nu îi permite lui Liviu Dragnea, care conduce formațiunea de guvernământ Partidul Social Democrat, să ocupe funcția (de premier, n.red). De asemenea, el se confruntă cu un șir de anchete de corupție. Așa că, în schimb, el dirijează o serie de prim-miniștri fără însemnătate, în timp ce își îndeamnă partidul să lupte împotriva «statului paralel» din România, inclusiv împotriva Direcției Anticorupție, și să adopte legi care să facă mai dificilă combaterea corupției”, afirmă The Economist.

Despre ultima schimbare a premierului de la București, jurnaliștii comentează că „Viorica Dăncilă, un membru obscur al Parlamentului European, a devenit al cincilea prim-ministru al României în doar puțin peste doi ani”.

Cât privește Cehia, ca și în cazul Poloniei și României, jurnaliștii britanici sunt de părere că premierul Andrej Babis, un om de afaceri devenit politician, care se confruntă cu acuzații de corupție, va dirija din umbră guvernul de la Praga pentru că potențialii parteneri de coaliție ai partidului său și-au condiționat sprijinul de retragerea sa.

În cele din urmă, jurnaliștii de la The Economist tratează scenariul victoriei coaliției de dreapta, în care Forza Italia, a lui Silvio Berusconi, ar putea obține cele mai multe mandate, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

„La fel ca Dragnea, o condamnare penală, în acest caz pentru fraudă fiscală, nu îi permite lui Berlusconi să preia o funcție (în guvern, n.red), cel puțin până anul viitor, dar are locotenenți loiali”, afirmă jurnaliștii britanici, care comentează că cel mai plauzibil candidat la funcția de premier al Italiei, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, „nu a reușit să scape de aerul de mediocritate” în această funcție, dar „deține esențiala virtute de a-i fi rămas fidel lui Berlusconi, căruia la un moment dat i-a servit drept purtător de cuvânt, de la înființarea (partidului) Forza în 1993”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican