Analiză: Iohannis a câștigat bătălia cu Ponta la fani pe Facebook cu 55% la 45%, la fel ca la urne

Analiză: Iohannis a câștigat bătălia cu Ponta la fani pe Facebook cu 55% la 45%, la fel ca la urne
Publicat: 17/11/2014, 18:52

Astfel, Klaus Iohannis a avut duminică seara 55% (874.844 fani), iar Victor Ponta 45% (715.332 simpatizanți) din numărul cumulat de fani ai celor doi. Chiar Alianța Creștin Liberală a informat, duminică, printr-un comunicat, că Klaus Iohannis l-a depășit pe Victor Ponta la numărul de fani și că pagina de Facebook a lui Iohannis a devenit „cea mai mare și cea mai rapid formată comunitate din jurul unui om politic în mediul online”.

Iohannis a avut o creștere spectaculoasă a numărului de fani în ultimele două luni, când și-a intensificat postările pe Facebook, în timp ce Victor Ponta cu activitate îndelungată pe rețeaua de socializare a adunat simpatizanți într-o perioadă mai mare de timp.

În ultima săptămâna de campanie (10-16 noiembrie) Ponta a pornit de la 665.071 fani, având o creștere ușoară până la 715.332, în timp ce Iohannis a plecat de la 521.825 și a ajuns la 874.844, în ziua dinaintea votului și mai ales în cea a votului el reușind să atragă foarte mulți simpatizanți. Tredul pe Facebook confirmă faptul că rețeaua de socializare a avut un rol important în răsturnarea tuturor pronosticurilor.

În ultima săptămână de campanie cei doi candidați au oferit celor 1.590.176 simpatizanți 226 mesaje care și-au găsit răspuns sub forma a 5.855.922 de reacții. Defalcat, publicul pe Facebook s-a manifestat prin 4.947.422 like-uri, 340.353 comentarii și 568.147 distribuiri la postările celor doi prezidențiabili.

În săptămâna 10-16 noiembrie Klaus Iohannis, câștigătorul alegerilor, a postat 110 mesaje care au fost răsplătite cu 3.746.977 aprecieri, 180.914 comentarii și 462.234 distribuiri. Deși Victor Ponta a postat un număr mai mare de mesaje, respectiv 116, răspunsul fanilor a fost mai modest în comparație cu contracandidatul său, Ponta primind numai 1.200.445 like-uri, 159.439 comentarii și 105.913 distribuiri.

Analizând situația pe zile în ultima săptămână se observă că sâmbătă, 15 noiembrie și mai ales duminică, 16 noiembrie, interacțiunea lui Iohanis cu fanii crește brusc ajungând la 2.759.088 în ultima zi, la o diferență imensă față de Ponta, cu 294.684, ceea ce ar putea explica parțial și rezultatul de la urne.

Din analiza pe zile se mai observă că duminică, în ziua votului, Klaus Iohannis a avut 35 de postări pe pagina de Facebook față de numai 10 în ziua precedentă, iar Victor Ponta a postat 18 mesaje, după ce sâmbătă avusese 24.

Klaus Iohannis a avut un engagement al fanilor de trei ori mai mare (106,3% față de 33.08%) decât contracandidatul său Victor Ponta, engagement care s-a dovedit a fi decisiv în câștigarea competiției atât în mediul online, cât și la urne.

În ceea ce privește frecvența vizitelor pe paginile candidaților, Iohannis are 86% – o vizită, 9,80% – două vizite, 2,40% – trei vizite, 1% – patru vizite și 0,40% – mai mult de patru vizite, iar Victor Ponta are 73,20% – o vizită, 14,80% – două vizite, 5,30% – trei vizite, 2,80% – patru vizite și 3,90% – mai mult de patru vizite.

Cei doi candidați s-au adresat unui public provenind în mod preponderent din România, Klaus Iohannis având în comparație cu Victor Ponta o susținere ușor mai ridicată din partea diasporei.

Victor Ponta s-a adresat pe Facebook unui public mai tânăr, majoritatea simpatizanților lui Ponta având vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, în comparație cu simpatizanții lui Klaus Iohannis care au vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.

Simpatizanții lui Victor Ponta sunt în mod egal bărbați și femei. în timp ce fanii lui Klaus Iohannis sunt în număr ușor mai mare femei (57%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Mașina de spălat, curățată rapid cu un ingredient simplu. Toți îl avem în bucătărie
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
×