Anchetă la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, după ce o asistentă ar fi murit de epuizare

Anchetă la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, după ce o asistentă ar fi murit de epuizare
Publicat: 08/10/2016, 11:58

Asistenta s-a simțit rău timp de o săptămână și chiar i s-a spus să nu mai vină la serviciu, însă aceasta ar fi refuzat, potrivit directorului Spitalului de Pediatrie Sibiu, Stelian Banciu.

„Ce știm deocamdată este că încă de luni, când a intrat în tură, cu o săptămână înainte de deces, colegele au văzut că nu se simte bine, iar a doua și a treia zi, respectiv marți și miercuri, a avut liber. Joi a venit la serviciu, însă nu se simțea bine. I s-a spus să nu mai vină vineri, dar a intrat în turele de noapte sâmbătă și duminică. Sâmbătă nu s-a simțit bine, dar a insistat să își facă și tura de duminică, pentru că, de luni, ar fi urmat să intre în concediu”, a declarat sâmbătă, dr. Stelian Banciu, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Întrebat dacă din cauza lipsei de personal asistenta nu a putut să își ia liber, dr. Banciu a spus că există, într-adevăr, lipsă de personal, însă nu s-a pus niciodată problema ca un angajat să nu își poată lua concediu medical din acest motiv.

Una dintre mămicile care erau internate în Spitalul de Pediatrie din Sibiu și care a vorbit cu asistenta care a decedat, ar fi auzit și cum aceasta spunea nu își poate lua liber.

„Nu pot să îmi iau liber, dau peste cap tot graficul de luna aceasta – acestea au fost vorbele spuse de asistenta care vorbea la telefon. Asta se întâmpla duminică seara. Era vizibil de sâmbătă seara că nu se simțea bine și abia se ținea pe picioare. Am îndrăznit să o întreb dacă se simte atât de rău de ce nu stă măcar o zi – două acasă. Mi-a răspuns că nu poate căci nu există personal de rezervă. Cu toate acestea, după ce a terminat tratamentele a deschis ușa salonului și ne-a spus să mergem la ea pentru orice avem nevoie, la orice oră.(…) Duminică seara a apărut din nou la muncă și lucrurile au decurs la fel ca sâmbătă. Singura schimbare a fost că ea se simțea mai rău. Luni dimineața a ieșit din tură și a plecat cu soțul, care a venit să o aștepte.(…) A făcut stop cardio-respirator în mașină și, cu toate eforturile celor de la Urgențe, nu s-a mai putut face nimic. Avea 30 de ani iar acasă o aștepta un copilaș de 3 ani”, a scris femeia pe un grup de facebook, dedicat mamelor care își internează copiii la Pediatrie, în Sibiu.

Primul medic care a luat atitudine în acest caz este șeful secției Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, care spune că a „pierdut un om de echipă”.

„Lipsa de personal duce la epuizarea celor care trebuie să muncească cât pentru doi – trei sau chiar mai mulți. Iar epuizarea duce la boală. Și boala lasă în urmă copii orfani. Precum în cazul Monicăi. A murit, bolnavă și epuizată, o asistentă de 30 de ani, din Spitalul de Pediatrie. (…) Când am văzut fețele colegelor mele, toate, am înțeles că am pierdut un om din echipă. O echipă mai mare decât cea din care credeam până acum că fac parte. Echipa specială a celor care îngrijesc copii dincolo de orice, de propria lor familie și de propria lor sănătate”, scrie pe site-ul de socializare, dr. Livia Ognean, medic șef al secției Neonatologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Medicul face o comparație între România, unde în secția de nou-născuți o asistentă îngrijește 15 – 20 copii, față de alte țări civilizate, unde o asistentă are în grijă 5-7 bebeluși.

„Afară, o asistentă de terapie intensivă îngrijește doar un singur copil. Cel mult doi pe aici – pe acolo, prin țările mai sărace. Nu 5-7 ca la noi. O asistentă în secția de nou-născuți îngrijește 5-7 copii, nu 15-20 ca la noi. După atâția ani și atâtea eforturi pot spune că fac parte dintr-o echipă de eroi”, a mai scris dr. Ognean

Surse din cadrul Spitalului spun că la autopsie, asistentei care a murit la puțin timp după ce a ieșit din gardă, în 3 octombrie, i-a fost descoperit un edem pulmonar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția