Anchetatori: Irina Socol este cea care a pus bazele infracțiunilor la Siveco

Anchetatori: Irina Socol este cea care a pus bazele infracțiunilor la Siveco
Publicat: 09/09/2014, 14:29
Actualizat: 09/09/2014, 18:10

În referatul cu propunerea arestării preventive, a președintei Siveco, transmis unui judecaător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, se arată că Socol este cea care a demarat acțiunile de evaziune în cadrul comercializării de programe informatice.

Surse judiciare au precizat, marți, pentru MEDIAFAX, că aceasta nu a recunoscut nimic în fața anchetatorilor, iar apărarea acesteia a solicitat studiul întregului dosar.

În documentul citat, procurorii arată că persoanele audiate luni în acest caz, martori și complicii șefei Siveco, au recunoscut și au prezentat pe larg modul în care a fost conceput și derulat planul infracțional.

„Fiind audiați, suspecții Dumitru Constantinescu și Tiberiu Grabany au recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina acestora, respectiv faptul că au facturat servicii fictive către Siveco România, precum și faptul că toate achizițiile înregistrate în contabilitatea celor șase societăți care au facturat servicii către Siveco România sunt fictive. În acest sens, suspectul Tiberiu Grabany a arătat că a înființat societățile Softconstruct Expert, Gramold Constructing, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv și Future Soft Service la solicitarea inculpatei Irina Socol, în scopul de a factura servicii fictive către Siveco România. Pentru aceasta, inculpata Socol -a pus în legătura pe inculpatul Grabany cu inculpata Aurora Ecaterina Crusti. Conform înțelegerii,Grabany a emis facturi fiscale false către Siveco România a căror contravaloare a încasat-o prin contul bancar. După primirea banilor, suspectul Dumitru Constantinescu și inculpatul Tiberiu Grabani au retras banii în numerar și apoi au restituit banii inculpatei Crusti”, se arată în documentul citat.

Anchetatorii arată că, pentru ajutorul acordat șefei Siveco, „din sumele restituite către inculpata Aurora Ecaterina Crusti, suspectul Dumitru Constantinescu și inculpatul Tiberiu Grabani primeau un procent de 3%, drept răsplată pentru serviciile fictive facturate”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB), au reținut-o, marți dimineață, pe Irina Socol, președinte și acționar al Siveco România, și pe Aurora Ecaterina Crusti, președintele comercial adjunct al Siveco România, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziții.

Ceilalți suspecți din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetați în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor și-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În cazul unuia dintre suspecți a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

Polițiștii și procurorii au percheziționat, luni, sediile mai multor firme, printre care și cel al societății Siveco. Potrivit Poliției Române, perchezițiile au fost făcute la șapte adrese din București și din județele Ilfov și Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecților și sediile unor societăți comerciale.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achiziționat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanțul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparține unor cetățeni de etnie romă din Sintești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”