Anchetatorii vor face o nouă percheziție în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat

Anchetatorii vor face o nouă percheziție în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat
Publicat: 02/07/2013, 11:09
Actualizat: 02/07/2013, 11:09

Anchetatorii vor face, marți, o nouă percheziție în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat, iar la Poliția Capitalei vor continua audierile, persoanele chemate să dea declarații în acest caz nefiind puse sub învinuire, au declarat marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, persoanele care urmează să fie audiate la Poliția Capitalei au fost chemate să dea procurororilor informații suplimentare în ancheta în care luni au fost făcute perchezițiile la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, pentru suspiciune de fraudare a examenului de bacalaureat.

Sursele citate au mai spus că în cursul zilei de marți va avea loc o nouă percheziție în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliția Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupție, a fost reținută, iar marți va fi dusă la instanță cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influență.

Potrivit unor surse judiciare, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” ar fi recunoscut că a luat bani de la elevi pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat să le faciliteze copierea sau să îi ajute la rezolvarea subiectelor.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați luni la Poliția Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiați, aceștia au fost lăsați să plece.

Unii profesori sunt suspectați că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba și literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiți bani și cadouri care le-ar fi parvenit în aceeași zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Perchezițiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfășurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma perchezițiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupție presupus săvârșită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte și laptopuri.

Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

Sesizarea privind fapte de corupție în cazul examenului de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamația nu a venit de la părinți sau elevi.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba și literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidați.

La câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcțiile de conducere a directorului și directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum și a directorului Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condițiile pentru ca absolvenții de clasa a XII-a să poată susține toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Ulterior, Ministerul Educației a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, după ce PDL a cerut reluarea probei, că subiectele probei de Limba română de la bacalaureat au fost transmise în condiții de securitate, nu există niciun indiciu de fraudă, iar examenul va continua așa cum a fost stabilit.

„Vreau să precizez faptul că nu există niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limbă română scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise în condiții de securitate, proba de luni s-a desfășurat în condiții bune în toate centrele de examen, cu excepția Liceului «Dimitrie Bolintineanu»”, a spus ministrul Educației.

Pricopie a precizat că examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marți fiind programată proba la limba și literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului și vineri proba la alegere a profilului și specializării.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Robert De Niro își deschide hotel lângă Vama Veche. Unde va fi și cât costă...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei