Andrei Chiliman, audiat în dosarul de șantaj în care este judecat Dan Diaconescu

Andrei Chiliman, audiat în dosarul de șantaj în care este judecat Dan Diaconescu
Publicat: 24/09/2012, 16:08
Actualizat: 06/02/2019, 13:46

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost audiat ca martor, luni, la Judecătoria Sectorului 1, în procesul în care Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș sunt judecați pentru șantajarea unor persoane, de la care ar fi cerut bani pentru a nu difuza reportaje TV compromițătoare cu ele.

Judecătoria Sectorului 1 București a continuat, luni, dezbaterile în procesul în care patronul OTV Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș sunt judecați pentru șantaj.

La termenul de luni al procesului a fost prezent și Dan Diaconescu, acesta venind la instanță după ce a fost la Ministerul Economiei, unde trebuia să încheie contractului de privatizare a Oltchim. Contractul dintre OPSPI și Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat.

Instanța l-a audiat ca martor pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care și-a menținut declarația pe care a dat-o și în vara lui 2010, când a fost citat la DNA. Primarul a afirmat că nu are o relație de prietenie cu Dan Diaconescu, pe care îl cunoaște „ca toată lumea, pentru că este o persoană publică”.

Edilul Sectorului 1 a specificat faptul că Dan Diaconescu nu l-a contactat niciodată ca să-i ceară o favoare și nici nu a participat la emisiunile realizate de omul de televiziune la postul OTV.

Într-o discuție telefonică interceptată, Dan Diaconescu ar fi fost întrebat de interlocutor „dacă a vorbit cu primarul”. Ulterior, atunci când l-au audiat pe Diaconescu, procurorii i-au cerut să precizeze cu claritate despre ce primar ar fi fost vorba în acea discuție și dacă acesta nu era cumva primarul din Zărand, Ion Moț. Dan Diaconescu le-ar fi spus atunci procurorilor că el nu a vorbit niciodată cu Ion Moț și că, în schimb, putea fi vorba fie de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fie de Marian Vanghelie sau de Andrei Chiliman, edili pe care el i-a avut invitați în diverse emisiuni.

În 2 iulie 2010, Andrei Chiliman a fost audiat ca martor la Direcția Națională Anticorupție (DNA), el declarând atunci că a vorbit o singură dată cu Dan Diaconescu, când acesta i-a solicitat locuri de parcare în fața sediului OTV, dar că nu l-a putut ajuta, edilul subliniind că nimeni din presă nu l-a șantajat vreodată.

În 24 iunie 2010, la DNA a fost și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, acesta dând o declarație de martor în dosarul lui Dan Diaconescu.

Atât Andrei Chiliman, cât si Sorin Oprescu au negat că ei ar fi primarul la care se face referire în conversația interceptată.

În 3 iulie, instanța Judecătoriei Sectorului 1 București i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicției de a părăsi țara dată în 2 octombrie 2010. Direcția Națională Anticorupție a contestat decizia la Tribunalul Capitalei, care în 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzării, această hotărâre rămânând definitivă.

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv și Ghezea Mitruș au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție în 21 octombrie 2010, pentru șantajarea primarului comunei arădene Zărand Ion Moț și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracțiuni de șantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecați Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, „recidivist postexecutoriu”, și Ghezea Mitruș, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicației „Atac la persoană”, ambii fiind acuzați de șantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât și indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din județul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Amenințarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârșit tranzacții ilicite cu terenuri agricole aparținând cetățenilor comunei, păgubindu-i pe aceștia, că are o avere importantă obținută ilicit și că face trafic de influență pe lângă unii miniștri”, susține DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor amenințări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro și 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenințat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât și indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruș, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe același post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Amenințarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana șantajată, cum ar fi date despre trecutul infracțional al acesteia și afirmații legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Dan Diaconescu și Doru Pârv au fost arestați preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului București, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara. Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul București admițând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanța a dispus în cazul lui Pârv interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern