Andrei Hrebenciuc, la DNA Brașov pentru audieri în dosarul retrocedărilor

Andrei Hrebenciuc, la DNA Brașov pentru audieri în dosarul retrocedărilor
Publicat: 11/12/2015, 12:07
Actualizat: 12/12/2015, 08:53

Andrei Hrebenciuc, acuzat alături de tatăl său, Viorel Hrebenciuc, și de alte persoane pentru retrocedarea ilegală de păduri, a venit singur la DNA Brașov, în jurul orei 11.30, el nefăcând declarații înainte să intre în sediul instituției, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La sediul Serviciului Teritorial Brașov al DNA, vineri, în jurul orei 10.10, a sosit și prințul Paul pentru a fi audiat în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care au fost reținuți, miercuri noapte, omul de afaceri Remus Truică, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, și omul de afaceri Claudiu Mateescu, director general al dezvoltatorului imobiliar Impact.

Andrei și Viorel Hrebenciuc au fost trimiși în judecată, alături de fostul deputat Ioan Adam, de senatorul Tudor Chiuariu, de Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Bengescu și de alte persoane, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău. Andrei Hrebenciuc este, în prezent, sub control judiciar.

În acest dosar al retrocedării ilegale de păduri au fost trimiși în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și alte 13 persoane.

Astfel, sunt judecați Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor, și persoana fizică Alina Suciu.

Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza și Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

În acest dosar este menționat și numele prințului Paul, care este audiat, vineri, la sediul DNA Brașov, în dosarul în care sunt vizați Remus Truică și alte patru persoane pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri, cu prejudiciu de peste 135 de milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”, într-o discuție telefonică interceptată de către procurori. Imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe prințul Paul.

Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc și alți inculpați din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prințului Paul și prințesei Lia că vor interveni pe lângă autorități pentru ca aceștia să obțină mai multe terenuri și clădiri.

Vineri, la ora 13.00, Curtea de Apel Brașov urmează să se pronunțe în cazul propunerii de arestare preventivă a omului de afaceri Remus Truică, a directorului general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, a avocatului Robert Roșu, a fostului consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici, și a omului de afaceri Claudiu Mateescu, director general al dezvoltatorului imobiliar Impact. Ședința s-a încheiat joi noapte, în jurul orei 2.30, după mai bine de zece ore, iar instanța a rămas în pronunțare.

Întrucât ordonanțele de reținere ale celor cinci persoane vizate în acest dosar au expirat, aceștia au fost lăsați să plece, ei nefiind obligați să fie în sala de judecată în momentul pronunțării sentinței.

Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roșu, Marius Marcovici și Claudiu Mateescu au fost reținuți, miercuri noapte, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, iar joi după-amiază au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Remus Truică pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, a lui Dan Cătălin Andronic, jurnalist și consultant politic, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență, a lui Robert Mihăiță Roșu, avocat partener în cadrul unei case de avocatură, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălarea banilor și complicitate la abuz în serviciu, a lui Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societăți comerciale și consilier, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălarea banilor, dar și a lui Claudiu Lucian Mateescu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Mihăiță Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

La acest grup infracțional au aderat, în anul 2007, Dan Andronic și Marius Marcovici, iar în 2011 și Claudiu Mateescu.

Potrivit anchetatorilor, rolul lui Remus Truică în cadrul grupului a fost „esențial, în sensul că persoana, reputația și susținerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenței, Truică cerând în schimbul traficului de influență între 50-80% din fiecare bun obținut, iar prejudiciul în acest caz depășind 135 de milioane de euro.

Potrivit referatului procurorilor de arestare preventivă a acestora, în același dosar al retrocedărilor ilegale mai apar miliardarul israelian Benjamin Steinmetz și consultanții Tal Silberstein și Shimon Sheves, acesta din urmă fiind șeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin.

Conform aceluiași referat, Benjamin Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat în afaceri, în România, în anul 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.

Miercuri, procurorii DNA Brașov au făcut percheziții la casa omului de afaceri Remus Truică, de unde au fost ridicate mai multe documente, dar și la locuința și la o casă de vacanță a lui Dan Andronic, asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul și Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Ancheta penală a DNA Brașov vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care ar fi fost comise în perioada 2006 – 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziții în București și județul Ilfov, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane.

Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați, în 15 octombrie 2014, la DNA Brașov, nefiind puși sub urmărire.

Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob și Ioan Adam au acționat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza și Paul Lambrino.