Angajații din Educație ies în stradă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amenință cu proteste „la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”

Angajații din Educație ies în stradă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amenință cu proteste „la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”
Sursa foto - arhivă: Facebook FSLI
Publicat: 06/12/2022, 14:59
Actualizat: 06/12/2022, 15:02

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) amenință cu proteste în stradă „la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”.

FSLI afirmă că „protestul are loc ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic cu privire la neacordarea sporului pentru condiții de muncă, de care salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază. Condamnăm pe această cale discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții, deși acest beneficiu este prevăzut de Legea 153/2017 care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, precum și de H.G. nr.569/2017 care aprobă Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia în sectorul bugetar”.

Acordarea sporului pentru condiții de muncă ar aduce, în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic și social, un plus, oricum nesemnificativ, la veniturile extrem de mici ale colegilor noștri – personal nedidactic, transmite FSLI.

Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste / Sursa foto: Facebook FSLI
Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste / Sursa foto: Facebook FSLI

Proteste inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București

„Această situație se regăsește în întreaga țară și somăm Guvernul României să aplice legislația în vigoare, fără a face discriminări între salariații bugetari! În caz contrar, anunțăm că acțiunile de protest se vor extinde la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, arată federația, într-un comunicat de presă.

„Neacordarea sporului pentru condiții de muncă reprezintă o nouă abatere a Guvernului României de la ceea ce înseamnă respectarea legilor în vigoare! Acesta este un gest de condamnat care provoacă o mare nedreptate colegilor noștri din sistemul de învățământ, ținând cont de faptul că în alte arii profesionale el este plătit. Întreg personalul din educație este solidar cu aceste acțiuni de protest și garantăm că vor avea loc astfel de mișcări de stradă în toată țara, inclusiv în București.

Efortul bugetar este nesemnificativ, dacă ne gândim la veniturile extrem de mici pe care le au colegii noștri. În această perioadă critică din punct de vedere financiar pentru familiile angajaților din educație, consider că membrii Executivului ar trebui să găsească soluții prin care să sprijine acești oameni, nu să-i conducă spre sărăcie extremă, excluziune socială și discriminare”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase