ANI cere cercetarea fostului vicepreședinte al CSA Tudor Baltă pentru conflict de interese

ANI cere cercetarea fostului vicepreședinte al CSA Tudor Baltă pentru conflict de interese
Publicat: 14/08/2013, 12:02
Actualizat: 14/08/2013, 12:17

ANI a cerut Parchetului Curții de Apel Constanța să îl cerceteze pe fostul vicepreședinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Tudor Baltă, pentru conflict de interese, întrucât a participat la ședința în care s-a aprobat funcționarea unei societăți în care este acționar.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), Tudor Baltă a participat, în calitate de vicepreședinte al CSA, la ședința Consiliului din 3 august 2010, în cadrul căreia s-a aprobat cererea Companiei de Asigurări Reasigurări Exim (CARE) România SA de obținere a autorizației de funcționare ca societate de asigurare, în condițiile în care deține 30.000 de acțiuni la această firmă.

Tudor Baltă a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în perioada 28 iunie 2006 – 29 aprilie 2013, a precizat ANI, într-un comunicat de presă remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța să verifice dacă există indicii privind săvârșirea de către Tudor Baltă a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de articolul 253 indice 1 din Codul Penal.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.

ANI a precizat că Tudor Baltă a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritate administrativă autonomă, de specialitate, care își exercită atribuțiile prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, se mai arată în comunicatul ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?