Antena3, amendată de CNA pentru „limbajul injurios” și „amenințările” lui Badea la adresa ziariștilor

Antena3, amendată de CNA pentru limbajul injurios și amenințările lui Badea la adresa ziariștilor
Publicat: 18/04/2013, 22:10
Actualizat: 03/07/2013, 20:31

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru mai multe ediții ale emisiunii „În gura presei”, în care realizatorul Mircea Badea a folosit, potrivit membrilor Consiliului, un „limbaj injurios” și a adus „amenințări” la adresa unor jurnaliști.

CNA a analizat, în ședința de joi, emisiunea „În gura presei”, edițiile difuzate pe Antena 3 în perioada 13 martie – 3 aprilie. De asemenea, CNA a monitorizat o serie de intervenții ale lui Mircea Badea la finalul emisiunii „Sinteza zilei”, în care Badea vorbea cu Mihai Gâdea despre subiectele pe care le va aborda în emisiunea „În gura presei”.

Astfel, membrii CNA au vizionat mai multe fragmente din emisiunile „În gura presei” în care Mircea Badea ironiza mediatizarea alegerilor de la Vatican pentru noul papă.

Totodată, CNA a analizat discuția lui Mircea Badea cu Mihai Gâdea din emisiunea „Sinteza zilei” din 27 martie. Atunci, Badea spunea, referindu-se la Robert Turcescu, realizator la B1 TV, și Mircea Marian, jurnalist la Evenimentul zilei: „milogii ăia doi, starul rock și cu forma aia de viață… Cum se numește? Mircea Marean”.

De asemenea, CNA a analizat modul în care a abordat Mircea Badea nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef la DNA. Astfel, într-o ediție a emisiunii „În gura presei”, Badea a spus că, dacă premierul Victor Ponta o nominalizează pe Kovesi, pleacă din emisiune: „Plec, mă duc în Piața Victoriei, mă dezbrac, îmi pun penele, mă duc la poarta Guvernului. Deschide! Sunt eu, cetățeanul. Vin ăia de la SPP. ‘Ce doriți!’ Toată lumea la o parte. Se dau ăia la o parte. Mă duc așa cu penele pe mine. Mă duc în birou la Ponta, dau ușa de perete, îl iau de guler, îl scot și-l dau afară. Deci îl dau afară (…)”.

Pe de altă parte, la sfârșitul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată de Antena 3 pe 1 aprilie, într-un dialog cu Mihai Gâdea, Mircea Badea a spus: „Mă uit că propagandiștii băsiști suferă că nu-i iubim. Este incredibil! Domnul Tapalabă, domnul Clismăneanu… ei au înțeles că, dacă eu am spus că-i urăsc și că dacă o să am ocazia să le fac rău, o să le fac, ei au înțeles că e cu violență. Pentru că în mintea lor retardă, nivelată, de intelectuali, desigur, băsiști, ei suprapun făcutul de rău cu violența, pentru că este singura formă pe care creierul lor unidimensional, neted de patinează musca, o percep (…)”.

În acest context, Mircea Badea a făcut referire la un text postat de Robert Turcescu pe pagina lui de Facebook, comentând: „Domnișoară băsistă caut domn generos. Pupincuristbăsist, turcelist caut avocat curajos. Să vedem și noi cine e avocatul curajos? Ca să-i dau în judecată, că așa nu se mai poate și ne face și demenți. Și dacă am fi demenți, presupun că am fi, mă, măcar nu suntem președinți de țară, știi?”. După pauza publicitară, în emisiunea „În gura presei” din aceeași zi, Mircea Badea a continuat să comenteze acest subiect.

În ediția din 2 aprilie a emisiunii „În gura presei”, după ce s-a referit la procedura de numire a procurorului, Mircea Badea și-a exprimat opinia în legătură cu președintele Băsescu, dar și despre o parte a presei care l-ar susține și despre cetățenii care îl mai simpatizează pe acesta: „Nu mai poate nimeni din țara asta cu Băsescu, în afară de câțiva bolnavi mintal, spălați pe creier, defecți mintal. Sunt ăia interesați să ia bani, că altfel nu reușesc să trăiască. Ăștia, Mircea Marean, ăștia nimeni în drum, Tapalabă. Trei flintici, trei agarici, ăștia sunt plătiți. Dar eu vorbesc de cetățeni din România. Mai sunt foarte puțini băsiști. Repet, ăia bolnavi mintal”.

Totodată, Mircea Badea a spus în legătură cu numirea Codruței Kovesi la DNA că „propaganda lui Băsescu a avut un discurs dement”, menționând că s-a uitat la B1TV și la „Cotețul lui Ghiță”: „Poate că, la un moment dat, un atac cerebral repetat îi mai salvează din chinuri. Adică, în momentul în care o minte este dementă, poate că atacul cerebral o face să-și mai revină. Mă gândesc și eu, le vreau binele”.

De asemenea, Mircea Badea s-a referit la ziariști spunând: „Știți de ce nu mai există presa din România? Pentru că ziariștii sunt foarte proști”. Totodată, Badea a afirmat că va profita de fiecare ocazie pe care o va avea pentru a-i face rău lui Robert Turcescu, dar în final a spus că nu s-a referit la „violența fizică”.

Prezentă la ședința CNA de joi, Mirela Bomboe, reprezentanta postului Antena 3, a spus că programul „În gura presei” este un pamflet, telespectatorii fiind „avertizați” încă din debutul emisiunii de acest lucru. „Realizatorul își exprimă opiniile pe fapte din realitatea imediată. Discursul realizatorului cuprinde foarte elemente de ficțiune, de exagerare, judecăți de valoare și multe cazuri nu au legătură cu realitatea. În libertatea de exprimare și marja de apreciere este mult mai largă în cazul satirei”, a spus Bomboe.

În schimb, Valentin Jucan, membru al CNA, a spus că „pamfletul este o specie literară în versuri sau în proză”.

„Pamfletul a fost preluat de către jurnaliști. Acestea sunt trăsăturile lui indiferent de forma de exprimare. E evident că Mircea Badea a avut o prestație artistică”, a mai spus Bomboe.

Ulterior, Laura Georgescu, președintele CNA, i-a pus o serie de întrebări Mirelei Bomboe, spunând că vrea să identifice până unde poate merge „pamfletul”.

Laura Georgescu s-a referit în primul rând la afirmația lui Mircea Badea potrivit căreia „toți ziariștii sunt proști”. „Este un enunț denigrator”, a spus Georgescu.

În schimb, Mirela Bomboe a spus că nu este un enunț care poate fi adresat unei persoane. „Este opinia lui (…) Este evident o exagerare, dar nu considerăm că este un limbaj injurios câtă vreme nu se individualizează”, a spus Bomboe.

„Sunt de acord că este o emisiune de autor”, i-a răspus Laura Georgescu. Ea a făcut referire și la o altă afirmație a lui Badea, care a spus despre procurorul Daniel Morar că are un „palmares al ticăloșiei”.

După ce reprezentanta Antenei 1 a ieșit din sala de ședințe, membrii CNA au început deliberările, care au durat circa o oră.

„Suntem în momentul în care s-a deschis cutia de atac al jurnalistului către alt jurnalist (…) În calitate de autoritate de reglementare, nu vom accepta să se omoare între ei (…) Fie el pamflet, banc, satiră, cu scopul de a agita și de a provoca (…). Eu zic să fim atenți și să ne amintim că suntem într-o autoritate de reglementare (…) Nu alergăm după încercarea de a căuta adevărul în spusele realizatorului. Este clar că este o emisiune de autor, se și râde (…) Caut să văd dacă nu cumva se întâmplă ceva mai grav”, a spus Laura Georgescu.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că de CNA depinde „să clasifice acest gen de jurnalism”. Nu știu cât este parflet. Eu cred că, dacă noi nu reacționăm, cum nu am reacționat până acum, vom ajunge ca toate emisiunile, inclusiv cele de la ora 17.00, să fie denumite ca fiind pamflete (…) și se va spune acolo orice despre oricine. Cine definește pamfletul? Radiodifuzorul? În Legea audiovizualului pamfletul nu este scutit de niciun fel de reglementare”, a spus Narcisa Iorga, precizând că Mircea Badea a spus de multe ori că nu e de acord „cu aberația că emisiunea lui este pamflet”. „Eu nu sunt de acord să punem sub umbrela pamflet toate mizeriile care se difuzează pe post, inclusiv la ore accesibile minorilor”, a mai spus Iorga.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a atras atenția că pe ordinea de zi a ședinței a joi s-a aflat și emisiunea „Lumea lui Banciu” de la B1 TV și nu a fost sancționată. În respectiva emisiune, Radu Banciu vorbea despre decesul actriței Irina Petrescu, spunând, printre altele, că „nu este o pierdere pentru teatrul românesc”. Radu Călin Cristea a făcut referire și la alte ediții ale emisiunii în care, de exemplu, Radu Banciu folosea un limbaj denigrator la adresa etniei maghiare.

„Ar trebui să fim consecvenți cu noi înșine și să judecăm toate cazurile de acest gen cu aceeași măsură”, a spus Radu Călin Cristea. Ulterior, el a dat definiția „pamfletului”.

„Nu cred că cei doi sunt comparabili. Nu cred că Banciu vrea să fie un arbitru al politicii românești (…) Banciu este un satirist mult mai mult decât cel despre care vorbim noi (Badea, n.r.) (…) Există un fel de violență implicită și care merge până la un fel de îndemn la violență în unele pamflete, pe care nu le regăsești la Banciu”, a spus Christian Mititelu, un alt membru al CNA.

„Domnul Mititelu vorbește despre un arbitru al politicii românești. Nici gând, domnul Mititelu, nu va fi niciodată așa ceva. Este un mercenar în primul rând al breslei ziariștilor. Hai să ne gândim un pic (…) Întotdeauna execută”, a spus, în schimb, Laura Georgescu.

Ea a atras atenția că în emisiunea „În gura presei” „s-a repetat episodul cu jurnalistul care a suferit un atac cerebral”. „Are tendința să repete (…) Îi amenință el cu un atac cerebral, tot sub satiră, tot sub pamflet sau cum?!”, a întrebat retoric Laura Georgescu.

La rândul său, Narcisa Iorga a fost de părere că Mircea Badea a folosit „un limbaj injurios în foarte multe ediții” ale emisiunii „În gura presei”.

Pe de altă parte, Monica Gubernat, un alt membru al Consiliului, a fost de aceeași părere cu Radu Călin Cristea. „Ori facem unitar ceva ori nu facem nimic, nu în funcție de cum ne simțim noi în ziua respectivă”, a spus Monica Gubernat, referindu-se la emisiunile „În gura presei” și „Lumea lui Banciu”.

„Mi se pare normal să reacționăm. Se atacă jurnaliștii între ei”, i-a răspuns Laura Georgescu.

„Când oamenii politici se atacă între ei, iar moderatorul nu-și face datoria și nu pățește nimic (…) Când ungurii au fost jigniți cu apelativul de ‘bozgori’, nu a fost o problemă. Despre ce vorbim? A jignit mult mai mulți oameni”, a spus Monica Gubernat referindu-se la Radu Banciu.

În schimb, Laura Georgescu a spus că își asumă ea aplicarea unei sancțiuni postului Antena 1 pentru emisiunea lui Mircea Badea.

„O fac eu. Vreau să lucreze cu mine Mircea Badea diseară, cu mine Georgescu. Vreau să aflu exact și ce lapte am băut, dacă am băut vreodată. Cre’că de proastă ce sunt, am băut doar bere”, a spus ironic Laura Georgescu.

Ulterior, Laura Georgescu a propus aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei postului Antena 1.

În schimb, Narcisa Iorga i-a spus: „La 10.000 de lei nici nu vă bagă în seamă. Credeți-mă. Ștacheta este 15.000 de lei, dacă vreți să vă atace, după 15.000 de lei începe. Credeți-mă din experiența mea de patru ani de CNA”.

Iorga a spus că nu va vota o sancțiune așa mică, precizând că va face o propunere de amendă mai mare. Însă, Laura Georgescu a rugat-o: „Lăsați-mă pe mine să mă devoreze în direct”. „Vă rog eu, nu-mi luați gloria”, a adăugat ea ironic.

Ulterior, Narcisa Iorga nu a mai făcut nicio propunere, iar propunerea Laurei Georgescu – amendă de 10.000 de lei – a fost aprobată cu 8 voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea). Narcisa Iorga și Valentin Jucan au votat „împotrivă”.

Sancțiunea a fost aplicată în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine”, a articolului 32, alineatul 1 din Cod – „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor” și a articolului 40, alineatul 3 din Cod – „Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

La finalul ședinței CNA, întrebată de presă pentru care ediții ale emisiunii „În gura presei” a fost sancționat postul Antena 1, Laura Georgescu a spus că pentru toate cele vizionate în ședința de joi a Consiliului, fără a preciza cu exactitate.

LOTO 6 DIN 49, LOTO 5 DIN 40, JOKER și NOROC. Numerele extrase pe 18 aprilie. Report uriaș la LOTO 6 DIN 49

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări