Anunțul MAE despre cei doi români aflați în zona afectată de cutremur în Nepal

Publicat: 25/04/2015, 19:56
Actualizat: 26/04/2015, 05:34

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ambasada României la New Delhi a contactat telefonic doi cetățeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic și care își anunțaseră prezența în regiune, situația acestora nefiind afectată de cutremur.

MAE mai precizează că, în cursul după-amiezii de sâmbătă, în continuarea demersurilor inițiate de instituție, au mai fost identificați în Nepal alți doi cetățeni români care sunt, de asemenea, în afara oricărui pericol.

Totodată, Ministerul de Externe a reușit să stabilească, prin intermediul familiilor din România, legătura cu cei doi români aflați în zona afectată de cutremur și care erau căutați încă de dimineață, aceștia fiind în afara oricărui pericol.

„Misiunea diplomatică din India are în continuare în atenție situația unui grup de patru alpiniști români aflați într-o expediție în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora și stabilirea situației lor după producerea cutremurului. Din informațiile disponibile de la Ambasada României la New Delhi, doi dintre cei patru alpiniști sunt în siguranță, acest lucru fiind confirmat și de reprezentantul Federației Române de Alpinism și Escaladă, cu care structura specializată din MAE ține legătura în permanență”, se arată în comunicat, cu precizarea că aceste informații au fost actualizate la ora 18.00, ora României.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român printre victime.

MAE face apel la cetățenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa [email protected]

Atât Ambasada României la New Delhi, cât și Consulatul Onorific al României din Nepal mențin legătura permanentă cu autoritățile locale și monitorizeaza evoluția situației din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistență consulară de specialitate.

Cutremurul puternic produs sâmbătă în Nepal a provocat moartea a peste 870 de persoane și pagube importante, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției, citat de BBC News Online.

Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbușirea a numeroase clădiri și a provocat, de asemenea, pagube și victime în statele învecinate India și Bangladesh, dar și în Tibet și pe Muntele Everest. Guvernul a decretat stare de urgență în zonele afectate.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraș ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru BBC că 876 de persoane au murit în urma cutremurului și peste 1.700 au fost rănite. Cel puțin 524 de persoane au murit la Kathmandu, a precizat acesta.

Un oficial din Ministerul de Interne declara anterior pentru Reuters că bilanțul era de 758 de morți în Nepal. Alte 34 de decese au fost raportate în nordul Indiei și unul în Bangladesh.

„Sute de persoane ar putea fi moarte și sunt informații despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată țara a fost lovită”, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul șefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete