Anunțul MAI, după ce Firea a acuzat Jandarmeria și Poliția că nu și-au făcut treaba în scandalul din Piața Victoriei. VIDEO

Publicat: 02/12/2017, 21:35

Precizarea ministerului vine după ce primarul general Gabriela Firea a afirmat că instituțiile statului nu și-au făcut datoria în cazul protestelor de sâmbătă.

„Sâmbătă, reprezentanții conducerii Ministerului Afacerilor Interne au avut o întâlnire de lucru cu cei ai Primăriei Capitalei cu privire la imposibilitatea desfășurării activităților de organizare a unui eveniment public autorizat, în Piața Victoriei. În urma analizării incidentelor care au avut loc în Piața Victoriei au rezultat următoarele concluzii: o autoritate publică, respectiv Primăria Capitalei, a fost împiedicată să desfășoare o activitate autorizată, mai multe persoane au intervenit asupra unor bunuri care nu le aparțineau riscând deteriorarea acestora, iar o persoană a suferit vătămări corporale”, conform comunicatului de presă al MAI.

În consecință, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dispus verificări cu privire la modul în care structurile subordonate MAI și-au îndeplinit atribuțiile ce le revin, conform legii, arată sursa citată.

„Ministrul afacerilor interne o asigură pe doamna Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și de întreaga sa disponibilitate în colaborarea instituțională în scopul continuării activităților în interesul public și în menținerea siguranței cetățeanului”, se precizează în comunicat.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, sâmbătă seara, că vor fi depuse plângeri penale pe numele celor care au dezasamblat structurile metalice din Piața Victoriei, echipamente care aparțin Municipalității, ea precizând că vizate sunt și autoritățile care „nu și-au făcut datoria”.

Edilul Capitalei a spus că va depune plângeri penale pentru „distrugerea bunurilor municipalității și față de cei care au perturbat ordinea”, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

În același context, ea a spus că plângerile penale vor viza și autoritățile care nu și-au făcut datoria în cazul protestului de sâmbătă dimineața.

Anterior, Firea a spus, într-un comunicat de presă, că ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în Piața Victoriei reprezintă „începutul anarhiei”, precizând că a luat decizia de a muta Târgul de Crăciun într-o altă locație, fapt care, totuși, „nu rezolvă problema de fond”.

„Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi și, ca atare, trag un semnal public de alarmă. Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și Târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil, cât și penal”, arată Gabriela Firea.

Edilul a spus că a „constatat cu amărăciune” faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, „din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”.

„Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără că instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public, ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenență politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasă”, arată primarul general al Capitalei.

Mai mult, sursa menționată subliniază că spațiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui „grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat”.

„Există o legislație clară cu privire la adunările publice și respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni cât și pentru instituțiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice. Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescență unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țara noastră”, mai spune Firea.

Primarul Capitalei conchide spunând că nu va mai tolera niciun fel de abatere de la lege în ce privește manifestațiile publice.

„Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea. Democrația înseamnă libertate, dar în egală măsură și responsabilitate. Legea e aceeași pentru toți!”, explică edilul.

Aproximativ 150 de protestatari se află, sâmbătă, în Piața Victoriei, din Capitală, pentru a-și striga nemulțumirea referitoare la amenajarea Târgului de Crăciun de către Primăria Municipiului București (PMB), programat pentru perioada 5-17 decembrie.

Oamenii au ajuns de la primele ore ale dimineții în Piața Victoriei, acolo unde mai mulți angajați ai Municipalității au început organizarea târgului specific sărbătorilor de iarnă. Mai exact, au fost puse garduri care împrejmuiesc Piața Victoriei și au fost aduse utilaje care vor fi folosite la amplasarea căsuțelor de Crăciun. În Piața Victoriei au fost aduse toalete ecologice, parapeți din beton și mai multe structuri metalice.

Ulterior, materialele au fost strânse de echipe de muncitori și transportate cu camioanele. Acest lucru s-a întâmplat după ce mai mulți protestatari au început să dezasambleze structurile metalice din Piața Victoriei. Poliția Capitalei a deschis o anchetă în acest caz.

Protestatarii susțin că scopul acestui eveniment al Primăriei este de a le „ocupa piața”, locul în care, începând din ianuarie, își manifesta dezaprobarea față de măsurile guvernului. Ei strigă: „Vrem spitale, nu târguri penale!”, „Nu cedăm Piața Victoriei!”, „Firea, nu uita, piața nu-i Belina ta!”.

În perioada 5-17 decembrie, în Piața Victoriei, Primăria Capitalei va organiza un târg de sărbători.

„Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Primăria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS și ARCUB, în perioada 5 -17 decembrie, în Piața Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor «Târg de sărbători – Festival de colinde și obiceiuri de iarnă». În acest scop, în alvelola centrală a pieței vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuțe și o scenă pe care vor evolua ansambluri de copii și elevi, precum și artiști consacrați. Târgul va fi deschis în perioada menționată, zilnic, între orele 10 și 22. Pentru accesul vizitatorilor vor fi amenajate treceri de pietoni temporare, iar traficul auto nu va fi restricționat”, arată Primăria Capitalei, într-un răspuns transmis Agenției de presă MEDIAFAX.

Tot instituția condusă de Gabriela Firea precizează, pentru MEDIAFAX, că în Piața Victoriei va avea loc pe 31 decembrie, între orele 19.00 și 1.00, Concertul de Revelion organizat de Primăria Capitalei.
Primăria Capitalei precizează totodată că Piața Victoriei a fost aleasă ca locație pentru cele două evenimente, respectiv „Târgul de sărbători – Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă” și „Revelion 2017-2018″, deoarece în Piața Constituției, între 1-27 decembrie 2017, se desfășoară „Târgul de Crăciun”, iar în Piața Universității va avea loc un alt eveniment, în aceeași perioadă.

Potrivit alineatului 2 al articolului 5 din legea 60/1991 republicată, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, „este interzisă desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Târgul va fi amenajat de Municipalitate în Piața Victoriei, acolo unde, în fiecare duminică, sunt organizate proteste.

Câteva sute de persoane au ieșit în stradă vineri seara pentru a manifesta față de inițiativa Municipalității de organziarea a târgului. Ei au scandat: „Firea, nu uita, asta nu e piața ta”, „PSD, ciuma roșie”, „Trădătorii”, „Demisia”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Ora de vară. În ce an a fost introdusă pentru prima oară în România și...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid