Anunțul Metrorex referitor la instalarea de panouri de protecție la metrou. „Nu s-a demonstrat îndeplinirea condițiilor necesare”

Redactor:
Dan Straut
Mediafax
Anunțul Metrorex referitor la instalarea de panouri de protecție la metrou. „Nu s-a demonstrat îndeplinirea condițiilor necesare”
Detalii pe gândul

Potrivit Metrorex, în ceea ce privește proiectul de investiții din toate stațiile de metrou, menționăm că până la acest moment nu s-a demonstrat îndeplinirea condițiilor necesare care să stea la baza unei decizii de implementare care să arate:
– baza legală pentru constituirea unui obiectiv de investiții;
– oportunitatea, necesitatea și mai ales capacitatea de a implementa acest proiect;
– parametrii tehnico-economici necesar a fi realizați, efortul financiar estimat, orizontul de timp estimat pentru realizare, eforturi suplimentare necesare pentru exploatare, aspect privind eficiența, costurile generate de introducerea și exploatarea acestor echipamente, estimarea valorică a beneficiului;
– metode de recuperare a investiției (având în vedere că toate costurile generate de proiect nu sunt direct productive și conduc implicit la creșterea costului specific per călător transportat);
– gestionarea situațiilor de urgență în condițiile utilizării porților de siguranță, reautorizarea pentru PSI și situații de urgență a tuturor stațiilor pentru noua configurare;
– gestionarea aspectelor care intră în incidență cu sistemul de siguranță a traficului, cunoscând faptul că acesta este la nivel SIL4, ceea ce ar presupune că este necesar ca sistemul de siguranță al peroanelor să fie proiectat la nivel similar cu sistemul de siguranță al traficului instalat pe tren;
– implicațiile datorate înființării suplimentar de formații de lucru specilizate, recrutarea de personal specializat pentru întreținere și asigurarea finanțării pentru mentenanță.

Metrorex mai arată că au fost parcurse demersuri legale necesare pentru identificarea unei surse de finanțare, însă „la acest moment nu există o sursă de finanțare certă”.

Asocierea TIAB – Grupul Vinci Logic IT Consult SRL a propus Metrorex implementarea unui sistem de protecție a călătorilor din stațiile de metrou prin instalarea de platforme cu uși culisante la peron, în stația de metrou Victoriei 1. „Ca orice propunere primită, în acest sens, se poartă discuții pentru stabilirea căilor de urmat pentru propunerea tehnică, clarificarea aspectelor tehnice și a celor legale pentru implementare unui astfel de proiect pilot. Implementarea unui proiect- pilot se realizează doar în baza reglementărilor legale”, precizează Metrorex.

Inchide