APEL. Medicul Virgil Musta, în pragul Paștelui: „Multă lume nu știe că avem tot mai mulți pacienți în stare gravă. Secțiile de ATI sunt aproape pline”

APEL. Medicul Virgil Musta, în pragul Paștelui: „Multă lume nu știe că avem tot mai mulți pacienți în stare gravă. Secțiile de ATI sunt aproape pline”
Virgil Musta, avertisment privind focarele: Când lăsăm garda jos, virusul atacă rău
Publicat: 17/04/2020, 13:53

Medicul Virgil Musta, „îngerul păzitor” de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, apelează la oameni ca să rămână foarte raționali în pragul Paștelui, să treacă peste aceste zile cu liniște, cumpătare, pentru a depăși mai rapid și mai ușor epidemia de coronavirus.

Într-o postare pe grupul City Doctors, Virgil Musta a transmis un mesaj direct în prag de sărbătoare:

“Apel la raţiune, cu credinţa în suflet! Simt nevoia să vă scriu din nou. Am o mare nelinişte în suflet când văd ce se întâmplă zilele acestea. Trecem printr-o perioadă periculoasă, foarte înşelătoare. Afară este frumos şi toţi avem tendinţa de a ceda şi a slăbi măsurile de distanţare socială şi de izolare. Ne pregătim mulţi de Sfintele Sărbători de Paşti, mergem prin magazine şi pieţe să ne aprovizionăm. Acestea sunt aglomerate, iar cozile sunt mai mari. Am văzut multe persoane care poartă mască şi respectă distaţa şi asta e foarte bine, dar am văzut şi destui care nu mai poartă masca şi nu păstrează distanţa de doi metri. Am observat persoane care sunt mulţumite de faptul că epidemia la noi în ţară este încă sub control şi consideră că asta este ceva firesc. Omit însă faptul că acest lucru s-a realizat greu, în special prin efortul colectiv susţinut de distanţare socială, izolare şi respectarea regulilor de igienă.

Sunt mulţi care nu înţeleg faptul că suntem încă pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor şi a deceselor! Sunt deja destui oameni în jurul nostru care au virusul, unii asimptomatici sau cu simptomatologie minoră, ceea ce creşte riscul să luam oricare dintre noi infecţia şi nu ştim cum va evolua boala la fiecare dintre noi. Multă lume nu ştie că sunt tot mai mulţi pacienţi în stare gravă internaţi, iar secţiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline, chiar şi la noi la Spitalul Victor Babeş din Timişoara este aproape plin. Sau creat spitale suport şi se iau măsuri de creştere a capacităţii, dar chiar şi aşa locurile pot deveni insuficiente dacă numărul cazurilor creşte mult şi continuu.

Nici nu vreau să mă gândesc unde putem ajunge şi noi în România dacă zilele acestea nu respectăm cu stricteţe toate regulile pe care sunt convins că deja le ştiţi foarte bine! Din păcate, avem deja exemplele concrete ale multor ţări mult mai dezvoltate decât noi. Am văzut cu toţii situaţia Italiei, o ţară îndoliată acum, cu zeci de mii de îmbolnăviri şi cu peste 20.000 decese cauzate şi de un sistem de sănătate depăşit (cu toate eforturile medicale făcute şi la ei), în care pacienţii mor pe culoarele spitalelor sau acasă, deoarece nu mai au loc în secţiile de terapie intensivă sau în saloanele spitalelor. Nu vreau să vă întristez acum, dar chiar este foarte important să rămânem foarte raţionali zilele acestea, zile care pot ajuta la depăşirea mai rapidă şi mai uşoară a epidemiei sau pot duce la o situaţie foarte grea ulterior. Sunem într-un război în care nici unii dintre noi nu am mai fost, iar acest lucru impune schimbarea modului de gândi, de a ne comporta şi de a acţiona. Impune renunţări şi sacrificii materiale poate, dar nu imi doresc deloc ca aceste sacrificii să însemne chiar viaţa noastră sau a persoanelor dragi nouă.

Cu înţelepciune, răbdare, înţelegere şi curaj vom trece cu bine această încercare! Eu sunt credincios şi Îl iubesc pe Dumnzeu şi aş dori să am şi eu şi voi toţi un Paşte fericit, cu bucurie şi multă lumină în suflet. Dar, vreau ca şi la anul să petrecem Sfintele Sărbători de Paşti împreună. Pentru aceasta, la noi în familie ne-am pregătit mai modest decât în ceilalţi ani (cumpărături şi alte lucruri materiale). Mă voi ruga acasă şi voi petrece Sarbătorile Pascale doar cu familia mea acasă.

Va îndemn să faceţi la fel şi voi şi sunt convins că Bunul Dumnezeu ne va ocroti şi ne va ajuta să trecem cu bine peste această pandemie. Credeţi că puteţi face şi voi aceste lucruri? Sunt convins că da şi că veţi explica şi altor cunoştinţe care nu sunt pe acest grup să procedeze la fel, oricât de mult ne-am fi dorit să facem şi acum ceea ce făceam în alţi ani. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi pentru efortul fiecăruia. Sarbători Pascale Fericite vă doresc tuturor! Ţinem aproape, deşi păstrăm distanţa!”, a scris medicul Virgil Musta.