Aproape jumătate dintre crenvurștii din România sunt colorați cu ”extract de gândaci”

Redactor:
Mihai Schiau
Aproape jumătate dintre crenvurștii din România sunt colorați cu ”extract de gândaci”
Aproape jumătate dintre crenvurștii de pe piață conțin extract de gândaci, se arată într-o informare de presă a Asociației Pro Consumatori (APC).

APC a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 43 tipuri de crenvurști, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Faptul șocant este că 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă, originară din Mexic;

Carminul a fost folosit de secole ca un colorant natural în țesătorii; în prezent este folosit și în alimentație, în industria cărnii, sau în patiserie.

Colorantul este opținut prin extracția apoasă a copului uscat al insectei coșenilei femele (Dactylopius coccus/Coccus cacti). Principiul colorant al coșenilei este acidul carminic (10% din corpul uscat al insectei).

Coșenila estev folosită și la fabricarea preparatelor din carne, a produselor vegetale care imită carnea, a produselor din pește, pentru colorarea membranelor, la colorarea cerealelor pentru micul dejun, scrie bm, potrivit Wikipedia.

Dacă mai aveți dorința de a mânca crenvruști, topurile realizate de APC arată în felul următor:

Top 10 mărci de  crenvurști după conținutul de carne:

Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
AIA/Italia cu88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Top 10 mărci de  crenvurști după numărul de aditivi alimentari:

Campofrio cu 11 aditivi;
Caroli/Familia cu 10 aditivi;
Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

Top 3 mărci de  crenvurști  FĂRĂ aditivi alimentari:

1. Pikok cu 93% carne din pulpă de porc;
2. Agil cu 80% piept de pui;
3. Forzoso cu 59% carne pui și 29% piele pui.

Inchide