Aproximativ 400 de deținuți, eliberați în următoarele zile. Legea a intrat azi în vigoare: „Este o grațiere mascată. Mulți se vor întoarce în închisoare”

Aproximativ 400 de deținuți, eliberați în următoarele zile. Legea a intrat azi în vigoare: Este o grațiere mascată. Mulți se vor întoarce în închisoare
Publicat: 19/10/2017, 21:01
Actualizat: 26/03/2019, 00:38

„Dimineață estimam cam 100 de deținuți, acum, după ce am mai vorbit cu colegii, am ajuns la 400. E o estimare. Sunt unități care au cinci, sunt unități care au 12, sunt care au 17, care au 20”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Sorin Dumitrașcu, fost director al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Sorin Dumitrașcu a mai precizat că legea recursului compensatoriu este dificil de pus în practică.

„Cum se calculează cele șase zile, dacă se scad sau dacă se consideră executate cu regim asimilat acelor zile de muncă. Sunt chestiuni de luat în calcul. Cum se eliberează deținutul, prin decizie administrativă sau de către instanța judecătorească? E de avut în vedere și asta. Întâlnești dificultăți cu programul, te trezești că ai scăpat o perioadă. Unii directori și-au asumat și au semnat. Avem deja primii șapte care au plecat de la Severin. Un director spunea că o să semneze și a motivat: prefer să fiu acuzat de faptul că am făcut o liberare eronată, adică i-am dat drumul mai devreme, decât să fiu acuzat de lipsire de libertate”, a completat Dumitrașcu.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.

Liderul Sindicatului Equitas, de la Penitenciarul de femei Târgșor, consideră că legea recursului compensatoriu este o „grațiere mascată”, atrăgând atenția că multe dintre deținutele care se vor elibera, în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul Sindicatului Equitas, Adrian Grigoroiu, din Penitenciarul de femei Ploiești Târgșorul Nou, a transmis, joi, presei, că el consideră că aplicarea legii recursului compensatoriu a fost „puțin grăbită”, precizând că în unitățile penitenciare nu a fost trimisă din timp o procedură de aplicare a acesteia.

„Au fost trase semnale de alarmă din partea organizațiilor sindicale, care au criticat această măsură, practic o grațiere mascată și putem spune că aceasta va încuraja infractorii. Legea recursului compensatoriu reprezintă un proces destul de complicat la care se va lucra mult timp de acum, și noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din deținutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar”, arată Grigoroiu.

Potrivit acestuia, deocamdată nu se cunoaște numărul deținutelor din Penitenciarul Târgșor care vor beneficia de recursul compensatoriu.

„În acest moment, nu cunoaștem numărul exact de deținuți din penitenciarul Târgșor, care se vor elibera, deoarece sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul și aplicare, precum și la programul informatic care funcționează cu întreruperi. Administrația penitenciară nu a trimis din timp acel ordin care stabilea spațiile pentru care se beneficiază de acele zile câștig”, mai spune Grigoroiu.

Acesta a adăugat că persoanele care trebuie să facă aceste calcule sunt lucrătorii din sectoarele evidență și organizarea muncii, puțini la număr și total depășiti de volumul de muncă.

La Penitencarul de Femei din Târgșor sunt incarcerate aproximativ 600 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...