Aproximativ 400 de deținuți, eliberați în următoarele zile. Legea a intrat azi în vigoare: „Este o grațiere mascată. Mulți se vor întoarce în închisoare”

Aproximativ 400 de deținuți, eliberați în următoarele zile. Legea a intrat azi în vigoare: Este o grațiere mascată. Mulți se vor întoarce în închisoare
Publicat: 19/10/2017, 21:01
Actualizat: 26/03/2019, 00:38

„Dimineață estimam cam 100 de deținuți, acum, după ce am mai vorbit cu colegii, am ajuns la 400. E o estimare. Sunt unități care au cinci, sunt unități care au 12, sunt care au 17, care au 20”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Sorin Dumitrașcu, fost director al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Sorin Dumitrașcu a mai precizat că legea recursului compensatoriu este dificil de pus în practică.

„Cum se calculează cele șase zile, dacă se scad sau dacă se consideră executate cu regim asimilat acelor zile de muncă. Sunt chestiuni de luat în calcul. Cum se eliberează deținutul, prin decizie administrativă sau de către instanța judecătorească? E de avut în vedere și asta. Întâlnești dificultăți cu programul, te trezești că ai scăpat o perioadă. Unii directori și-au asumat și au semnat. Avem deja primii șapte care au plecat de la Severin. Un director spunea că o să semneze și a motivat: prefer să fiu acuzat de faptul că am făcut o liberare eronată, adică i-am dat drumul mai devreme, decât să fiu acuzat de lipsire de libertate”, a completat Dumitrașcu.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.

Liderul Sindicatului Equitas, de la Penitenciarul de femei Târgșor, consideră că legea recursului compensatoriu este o „grațiere mascată”, atrăgând atenția că multe dintre deținutele care se vor elibera, în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul Sindicatului Equitas, Adrian Grigoroiu, din Penitenciarul de femei Ploiești Târgșorul Nou, a transmis, joi, presei, că el consideră că aplicarea legii recursului compensatoriu a fost „puțin grăbită”, precizând că în unitățile penitenciare nu a fost trimisă din timp o procedură de aplicare a acesteia.

„Au fost trase semnale de alarmă din partea organizațiilor sindicale, care au criticat această măsură, practic o grațiere mascată și putem spune că aceasta va încuraja infractorii. Legea recursului compensatoriu reprezintă un proces destul de complicat la care se va lucra mult timp de acum, și noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din deținutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar”, arată Grigoroiu.

Potrivit acestuia, deocamdată nu se cunoaște numărul deținutelor din Penitenciarul Târgșor care vor beneficia de recursul compensatoriu.

„În acest moment, nu cunoaștem numărul exact de deținuți din penitenciarul Târgșor, care se vor elibera, deoarece sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul și aplicare, precum și la programul informatic care funcționează cu întreruperi. Administrația penitenciară nu a trimis din timp acel ordin care stabilea spațiile pentru care se beneficiază de acele zile câștig”, mai spune Grigoroiu.

Acesta a adăugat că persoanele care trebuie să facă aceste calcule sunt lucrătorii din sectoarele evidență și organizarea muncii, puțini la număr și total depășiti de volumul de muncă.

La Penitencarul de Femei din Târgșor sunt incarcerate aproximativ 600 de persoane.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Afecțiunile medicale ce anulează permisul auto. Bolile incompatibile cu conducerea autoturismului
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Record de cazuri de infectare, la Constanța! Incidența a depășit 17 la mia de locuitori
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Tragedia momentului în România! Avea doar 48 de ani. A fost găsit mort în casă
Codul Rutier se modifică în România. Șoferii au interzis! Ce amenzi uriașe riscă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...