Arafat: Pacienții nu vor mai trebui să cumpere medicamente. Spitalele primesc finanțare suplimentară

Arafat: Pacienții nu vor mai trebui să cumpere medicamente. Spitalele primesc finanțare suplimentară
Publicat: 03/04/2013, 18:25
Actualizat: 29/07/2014, 18:01

Secretarul de stat RaedArafatspune că spitalele nu trebuie să mai oblige pacienții să cumpere medicamente și materiale sanitare, întrucât peste 50 de unități medicale din țară vor primi o finanțare suplimentară de la Ministerul Sănătății, în caz contrar suma respectivă putând fi retrasă.

RaedArafata declarat, miercuri, într-o conferință de presă, la Constanța, că Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța este unul dintre spitalele care va beneficia de o finanțare suplimentară în acest an.

„Vorbim aici de o finanțare pe tarif de caz ponderat care va crește de la 1.440 de lei la 1.800 de lei în acest an, pentru Constanța. Spitalul intră și pe programul de Anestezie-Terapie Intensivă ce aduce încă o sumă semnificativă ca și subvenție pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă. Până acum erau subfinanțate și spitalele nu puteau să le trateze corect și trimiteau familiile, bolnavii să cumpere medicamente din afara spitalului. Intrând în acest program ne așteptăm ca spitalul să nu mai aibă nicio problemă din punct de vedere al materialelor și medicamentelor și să nu se mai trimită bolnavii să cumpere medicamente în oraș. Programul de Terapie Intensivă preia anumite cheltuieli de la spital, banii cresc și la spital cu câteva zeci de miliarde de lei vechi, la Terapie Intensivă vine suplimentar cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Noi relaxăm spitalul din punct de vedere financiar să poată să aibă materiale și medicamente”, a afirmat RaedArafat.

El a mai spus că își dorește ca, în două-trei luni, bolnavii să nu mai fie nevoiți să își cumpere medicamentele, iar dacă acest lucru continuă să se întâmple atunci Ministerul Sănătății va investiga cauzele și poate retrage finanțarea respectivă.

„Dacă se va continua cu cererea de medicamente și materiale de la bolnavi riscul este să se piardă finanțarea respectivă și vor fi luate măsuri destul de serioase din partea ministerului ca să vedem de ce. (…) Contractele se fac în această lună, primele sume vor veni la sfârșitul acestei luni, dar nu mă aștept să fie o soluție care brusc se întrerupe. Mă aștept ca în două-trei luni să se întrerupă și să scadă acest fenomen. O să-l monitorizăm, dacă avem reclamații cu siguranță o să venim, nu vorbesc aici de Constanța, vorbesc pe plan general”, a explicat secretarul de stat.

RaedArafata menționat că în cazul în care un medic îi cere unui bolnav un anumit medicament pe care spitalul nu îl deține trebuie întrunită o comisie medicală a unității respective care să analizeze dacă solicitarea este sau nu justificată și dacă există alternative.

„Dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de ceva ce nu deține spitalul, acest lucru nu se solicită familiei, pacientului, ci se solicită managerului spitalului. Managerul trebuie să găsească o soluție dacă această solicitare este justificată. Am propus inclusiv să aibă o comisie de medici care să zică dacă se justifică sau nu se justifică și există alternative. Sunt situații în care medicii, individual, cer bolnavilor un medicament deși nu este neapărat justificat și există alternative pentru medicamentul respectiv”, a mai spus RaedArafat.

Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dan Căpățână, prezent la conferința de presă, susține că este posibil ca pacienții să nu mai fie obligați să cumpere medicamentele și crede că acest fenomen poate dispărea după punerea în aplicare a acestor programe ale Ministerului Sănătății.

„Cred că va fi posibil. Știți foarte bine și am repetat-o de mai multe ori, acest fenomen se datorează subfinanțării că nu pleacă nimeni cu medicamentele acasă. Și problema nu era la medicamentele vitale, ci la cele uzuale. Dacă medicamentele vitale pe care le acopeream din costurile proprii, care erau costuri mari, vor fi acoperite din acest program, este evident că banii aceia vor merge în zona medicamentelor uzuale. Deci, eu sunt convins că în timp acest fenomen va dispărea”, a spus managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a mai afirmat că nu doar la Constanța se întâmplă acest fenomen, ci în multe unități din țară.

„Sper să se reducă fenomenul, iar aici nu este singurul spital, noi avem n spitale în țară. Dacă în altele vedem că fenomenul a dispărut și într-un singur spital, care nu trebuie să fie Constanța persistă, înseamnă că acolo avem problema în spitalul respectiv. Nu e vorba de a monitoriza un spital, e vorba de a monitoriza toate spitalele care intră în acest proiect și sunt 54 de spitale în programul strategic”, a menționat RaedArafat.

El a precizat că suma alocată celor 54 de unități spitalicești, prin programul de Terapie-Intensivă, până la sfârșitul anului, este de o 1.600 miliarde de lei vechi, dar suma ar putea crește la rectificarea bugetară în funcție de necesități.

„Pentru cele 54 de spitale sumele cresc cu 200-400 de lei pe caz, apoi suma alocată pentru Terapie Intensivă și pentru celelalte programe până la sfârșitul anului ne așteptăm să ajungem la o sumă de o mie șase sute de miliarde de lei vechi, iar la rectificare putem să o creștem, să o reajustăm”, a explicatArafat.

RaedArafata făcut, miercuri, o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde a avut întâlniri cu conducerea unității spitalicești, dar și cu șefii de secție.

Cosmin Vãideanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice