Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finanțarea trebuie adaptată

Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finanțarea trebuie adaptată
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanțarea trebuie adaptată acestei noi situații.
Publicat: 26/05/2013, 12:11
Actualizat: 28/09/2018, 21:33

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanțarea trebuie adaptată acestei noi situații.

În emisiune a fost prezentat cazul unui tânăr care are nevoie de transplant bipulmonar, însă finanțarea nu a fost aprobată, întrucât banii au fost cheltuiți pe transplantul medular, iar pacientului i s-a cerut să aștepte suplimentarea bugetului pentru tratament în străinătate

Invitat în emisiune, șeful Clinicii de chirurgie și transplant hepatic Fundeni din București, prof. dr. Irinel Popescu, a spus că trebuie înțelese „poziția finanțatorului care trebuie să-și împartă bugetul în foarte multele necesități ale sistemului de sănătate și faptul că România nu este singura țară care face o anume cuantificare a numărului de operații în funcție de prognoză și alocă o anumită sumă de bani în funcție de această prognoză”.

Popescu a dat ca exemplu Noua Zeelandă, care, în perioada când nu avea program de transplant, transporta bolnavii în Australia și finanța, anual, șase operații, iar intervențiile peste acest număr erau mutate în alt an.

Contactat telefonic în emisiune, secretarul de stat din Ministerul Sănătății (MS) Raed Arafat a fost întrebat cum s-a ajuns în situația de a fi cheltuiți toți banii de transplant.

„Este o situație fericită că s-a ajuns așa, pentru că a crescut numărul donatorilor. După ce s-a aprobat ordinul prin care s-au nominalizat ordonatorii de transplant la secțiile de terapie intensivă și s-a ameliorat organizarea pentru recunoașterea bolnavilor potențiali donatorilor, am avut o explozie de donatori, ceea ce este un lucru pozitiv. Acum trebuie să adaptăm finanțarea la această explozie, pentru că nimeni nu s-a așteptat la asta, vă spun sincer”, a spus Arafat, care a adăugat că știe din „promisiuni” chiar de la ministrul Sănătății despre o creștere a fondurilor pentru transplant, la rectificare, spre a se face față creșterii numărului de donatori.

Referitor la cazul tânărului care are nevoie de transplant pulmonar, secretarul de stat din MS a spus că nu coordonează comisia ce a decis să dea bani în altă parte, subliniind însă că cererea de fonduri pentru intervenții depășește fondurile alocate.

„Lista persoanelor care solicită tratament fie pentru leucemie, fie pentru transplant medular, fie pentru operații care nu se fac deloc în țară și trebuie făcute în străinătate în regim de urgență, inclusiv cum este cazul transplantului bipulmonar, este mult peste nivelul sumei alocate la finanțare. (…) Dacă eu mă pun în locul comisiei, comisia poate că a analizat la rece situația și a hotărât să dea banii respectivi în anumite situații în care, poate, impactul lor era imediat”, a adăugat Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că, pentru transplantul pulmonar, este necesară plata în avans a 120.00 de euro, după care urmează așteptarea donatorul potrivit. „Nu știu ce criterii a analizat comisia când a hotărât să dea banii în altă parte”, a mai spus Raed Arafat.

Oficialul MS a dezvoltat situația fondurilor, precizând că, din păcate, bugetul Sănătății nu poate fi rectificat decât din iulie. „Situația în care ne aflăm este total ingrată, pentru că trebuie să se ia decizii pe tratamente, pe anumite alocări de tratamente și, din păcate, se ajunge la acest lucru, la fel ca în multe țări, din cauza limitărilor la finanțare a sistemelor sanitare”, a mai spus Raed Arafat.

Tot secretarul de stat a dat exemple de situații în care banii din sistem sunt, practic, irosiți. „Găsim materiale cumpărate care stau în stocuri nefolosite. Numai anul trecut a fost aruncată pe apa Sâmbetei o sumă de bani pe medicamente care au expirat. Eu aș zice că este o responsabilitate împărțită, avem o capacitate de control destul de limitată la nivelul sistemului sanitar”, a adăugat Raed Arafat.

La rândul lui, Irinel Popescu a spus că ar fi regretabil să fie oprit transplantul din lipsă de finanțare. „În continuare cred și sper că ministrul Sănătății va găsi resursele pentru a acoperi finanțarea suplimentară de care e nevoie”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers