Armata cumpără încă 12 avioane F-16 second-hand. Câți soldați americani vor sosi în România în 2017

Armata cumpără încă 12 avioane F-16 second-hand. Câți soldați americani vor sosi în România în 2017
Publicat: 22/02/2016, 20:22
Actualizat: 22/02/2016, 21:30

Ministerul Apărării pregătește în acest an procedurile pentru achiziția a 12 avioane de luptă F-16, a declarat ministrul Apărării Mihnea Motoc, la Interviurile Europa FM, achiziția propriu-zisă urmând să fie demarată în 2017.

”Urmărim să achiziționăm din excedentul disponibil al unor aliați aparatură care este în resurse, este performantă, este operațională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu știm de unde le vom achiziționa. Deocamdată am lansat o cerere de informații de la toate țările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA și cinci aliați europeni. Așteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcție ne putem duce”, a detaliat ministrul.

România a achiziționat deja 12 avioane F-16 de la forțele aeriene din Portugalia. Costul total al contractului de achiziție de avioane F-16 upgradate prin modulul MLU (midlife update) la modelul Block 40 este de 628 de milioane de euro, bani care sunt plătiți în tranșe eșalonate pe 5 ani, începând din 2013. Suma respectivă include, pe lângă avioane, și pachetul logistic, instruirea piloților, pregătirea echipamentelor de zbor și piesele de schimb. Până acum, niciun avion din acest lot nu a ajuns în România, însă mai mulți piloți români au fost instruiți cum să le folosească. Până în 2017, aparatele ar trebui să ajungă în România.

România a decis încă din 2008 că trebuie să își modernizeze flota aeriană, pentru a suplini avioanele MiG 21 Lancer, a căror resursă de zbor expira începând cu 2013. Mai multe aparate MiG 21 Lancer au fost modernizate, însă costurile nu mai sunt rentabile în raport cu durata și performanța utilizării lor.

Aproape 1.000 de militari americani în România, din 2017

Mihnea Motoc a mai afirmat că cei aproape o mie de militari americani fac parte din forțele rotaționale pe care SUA le vor trimite în Europa din 2017 pentru securizarea suplimentară a aliaților din Estul Europei.

”Așteptarea în ceea ce privește zona noastră din flancul estic cât și zona nordică este de nivel echivalent un batalion”, a spus el.

”A fost un anunț al polonezilor care doresc să vină cu o companie mecanizată probabil în țările baltice și la noi să contribuie – rămâne de văzut când, cum și cu ce anume, dar anunțul este făcut, în sensul intenției de a contribui la executarea poliției aeriene”, a mai precizat Motoc în legătură cu alte forțe aliate care vor veni în România

El a mai declarat că Ministerele Economiei și Apărării discută în aceste zile cu mari producători de armament din lume – atât cu producători americani cât și cu fabricanți din Europa – despre creșterea producției fabricilor autohtone de armament.

Administrația Barack Obama intenționează să suplimenteze substanțial capacitățile militare în state NATO din Europa Centrală și de Est, în scopul contracarării agresivității Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017. Președinția Statelor Unite are în vedere un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est în anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate în prezent.

Pentagonul ar urma să utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacităților militare – armament greu, vehicule blindate și alte echipamente – în țări membre NATO din Europa Centrală și de Est.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping