Armata cumpără încă 12 avioane F-16 second-hand. Câți soldați americani vor sosi în România în 2017

Redactor:
Departamentul Politic
Armata cumpără încă 12 avioane F-16 second-hand. Câți soldați americani vor sosi în România în 2017
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat luni că în țara noastră ar putea ajunge în 2017 aproape o mie de militari americani, iar România va cumpăra încă 12 avioane de luptă F-16, tot la mâna a doua.

Ministerul Apărării pregătește în acest an procedurile pentru achiziția a 12 avioane de luptă F-16, a declarat ministrul Apărării Mihnea Motoc, la Interviurile Europa FM, achiziția propriu-zisă urmând să fie demarată în 2017.

”Urmărim să achiziționăm din excedentul disponibil al unor aliați aparatură care este în resurse, este performantă, este operațională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu știm de unde le vom achiziționa. Deocamdată am lansat o cerere de informații de la toate țările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA și cinci aliați europeni. Așteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcție ne putem duce”, a detaliat ministrul.

România a achiziționat deja 12 avioane F-16 de la forțele aeriene din Portugalia. Costul total al contractului de achiziție de avioane F-16 upgradate prin modulul MLU (midlife update) la modelul Block 40 este de 628 de milioane de euro, bani care sunt plătiți în tranșe eșalonate pe 5 ani, începând din 2013. Suma respectivă include, pe lângă avioane, și pachetul logistic, instruirea piloților, pregătirea echipamentelor de zbor și piesele de schimb. Până acum, niciun avion din acest lot nu a ajuns în România, însă mai mulți piloți români au fost instruiți cum să le folosească. Până în 2017, aparatele ar trebui să ajungă în România.

România a decis încă din 2008 că trebuie să își modernizeze flota aeriană, pentru a suplini avioanele MiG 21 Lancer, a căror resursă de zbor expira începând cu 2013. Mai multe aparate MiG 21 Lancer au fost modernizate, însă costurile nu mai sunt rentabile în raport cu durata și performanța utilizării lor.

Aproape 1.000 de militari americani în România, din 2017

Mihnea Motoc a mai afirmat că cei aproape o mie de militari americani fac parte din forțele rotaționale pe care SUA le vor trimite în Europa din 2017 pentru securizarea suplimentară a aliaților din Estul Europei.

”Așteptarea în ceea ce privește zona noastră din flancul estic cât și zona nordică este de nivel echivalent un batalion”, a spus el.

”A fost un anunț al polonezilor care doresc să vină cu o companie mecanizată probabil în țările baltice și la noi să contribuie – rămâne de văzut când, cum și cu ce anume, dar anunțul este făcut, în sensul intenției de a contribui la executarea poliției aeriene”, a mai precizat Motoc în legătură cu alte forțe aliate care vor veni în România

El a mai declarat că Ministerele Economiei și Apărării discută în aceste zile cu mari producători de armament din lume – atât cu producători americani cât și cu fabricanți din Europa – despre creșterea producției fabricilor autohtone de armament.

Administrația Barack Obama intenționează să suplimenteze substanțial capacitățile militare în state NATO din Europa Centrală și de Est, în scopul contracarării agresivității Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017. Președinția Statelor Unite are în vedere un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est în anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate în prezent.

Pentagonul ar urma să utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacităților militare – armament greu, vehicule blindate și alte echipamente – în țări membre NATO din Europa Centrală și de Est.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide