Arșinel, al treilea pacient peste 70 de ani din țară care a suferit un transplant de rinichi. Cum se simte actorul

Arșinel, al treilea pacient peste 70 de ani din țară care a suferit un transplant de rinichi. Cum se simte actorul
Publicat: 30/08/2013, 14:04
Actualizat: 28/03/2019, 20:14

Actorul Alexandru Arșinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, a declarat, vineri, directorul Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat.

Directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. dr. Mihai Lucan a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că intervenția chirurgicală nu a fost una ușoară, Alexandru Arșinel având 71 de ani și peste 150 de kilograme.

„Suntem bucuroși că am putut aduce o rază de fericire în sufletul unui om care a adus atâtea bucurii în inimile românilor. Această operație am făcut-o fără reflex de autoconservare. Pentru a realiza un transplant renal la o persoană de 71 de ani și peste 150 de kilograme îți trebuie determinism, ne-am specializat în determinism și am făcut-o și pe asta, merita toate eforturile noastre. Activitatea de transplant este o activitate care stă undeva la mijloc între minune și activitate medicală, presupune un efort colectiv, nu este doar activitatea unui chirurg. (…) Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și-a dat dovada maturității, medicii au pregătit totul astfel ca acest transplant să reușească. Nu a fost ușor, maestrul Arșinel are o burtă care era cât mine, apoi am ajuns în străfunduri. Ca aspect general, transplantul la persoane vârstnice este o problemă strict îngrădită, nu ai voie să mai trăiești, să mai faci transplanturi, până la 65 de ani ai voie să faci, după aceea cumperi cele necesare pentru înmormântare. Noi nu credem așa, a fost pe lista de așteptare, am făcut această operație pentru că domnul Arșinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul”, a afirmat Lucan.

El a mai spus că un alt pacient în vârstă de peste 70 de ani care a fost operat a plecat acasă în șapte zile și că speră că și în cazul lui Arșinel se va întâmpla la fel.

Potrivit acestuia, Alexandru Arșinel este cel de-al treilea pacient din România cu vârsta de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, primul caz înregistrându-se în urmă cu 15 ani, la un bărbat de 80 de ani, iar al doilea, în urmă cu trei luni.

Profesorul Lucan a oferit și detalii despre donatorul rinichiului transplantat lui Alexandru Arșinel, spunând că este vorba despre un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat.

„Arșinel a fost trimis de medicul nefrolog care îl supraveghea și a avut noroc. Ieri dimineață s-au recoltat de la Târgu Mureș patru rinichi. Donatorul avea 23 de ani și s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc. Domnul Arșinel a fost trecut pe lista de așteptare anul acesta, nu decide timpul, ci compatibilitatea, a avut noroc să vină repede un organ compatibil. (…) Până în ultima clipă a crezut că rinichiul nu se potrivește. Arșinel are grupă sanguină 01, cea mai solicitată pentru transplant, 0 poate să doneze oricui, invers nu se poate, este o grupă solicitată”, a mai spus Lucan.

El a precizat că intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă de șapte medici și a durat peste trei ore.

„Intervenția, partea pregătitoare a durat o oră, apoi alte peste două ore transplantul, șapte medici lucrând la această operație. Pacientul nu a trecut prin dializă, anxiozitatea lui era să nu facă dializă, pentru că nu ar fi rezistat mult. Restricțiile postoperatorii sunt regim, va lua cortizon o perioadă, medicamente citotoxice, care fac posibilă menținerea rinichiului în organism”, a adăugat Lucan.

Actorul Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, a suferit, joi, un transplant de rinichi la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

„Închipuiți-vă că un om, la o anumită vârstă, se naște din nou. Această operație îmi prelungește viața în modul cel mai decent”, a declarat actorul pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată