Asistenta acuzată că a dus la pierderea a 60 de doze de vaccin anti-COVID: „Eu am făcut cum mi s-o spus”

Asistenta acuzată că a dus la pierderea a 60 de doze de vaccin anti-COVID: „Eu am făcut cum mi s-o spus”
Asistenta acuzată că a dus la pierderea a 60 de doze de vaccin anti-COVID: „Eu am făcut cum mi s-o spus” / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 20/01/2021, 19:51
Actualizat: 06/04/2021, 15:09

Asistenta comunitară din orașul Vulcan acuzată de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara că a compromis 60 de doze de vaccin anti-COVID-19 spune că nu a făcut o culpă medicală, „ci pur și simplu a fost o eroare de conduită a celor de la DSP”.

Asistenta, învinuită că a dus la pierderea a 60 de doze de vaccin anti-COVID

Asistenta este angajata Primăriei Vulcan, iar DSP Hunedoara cere să fie sancționată, relatează Ziarul de Investigații.

„Faptul că nimeni nu mai recunoaște nimic, asta dovedește cine sunt cei care ne conduc. Eu nu am fost singură când am preluat vaccinul. Mai eram cu încă o asistentă care e martoră. Am stat o oră, de la ora unu până la ora două și ceva, cu vaccinurile în brațe, în poarta școlii! Am sunat în toate părțile în disperare, să-mi deschidă cineva să intru în instituție. Am început să urlu în telefon: dom`le, dar vi se pare normal să stau cu vaccinurile în brațe?!? Păi, trebuia cineva să mă aștepte. Nu-i poliție, nu-i nimic!”, a declarat asistenta comunitară.

Ea a mai spus și că a sunat la call center-ul DSP din Hunedoara, unde a întrebat ce trebuie să facă cu dozele de vaccin.

„Am vorbit la telefon cu cel de la call center din Deva. M-a întrebat câte grade, dacă am dispozitivele termometru și acel termoscaner care identifică dacă frigiderul a avut o problemă în perioada cât a fost în priză. Nu existau! Am zis: dom`le, nu există în frigider aceste dispozitive! Ce fac? Pune în congelator și sigilează congelatorul. Eu am făcut cum mi s-o spus. După ce am închis frigiderul, la fel cum mi s-a spus, congelator și sigilat, l-am sigilat, am sunat doctorul și am spus: m-au sunat de la Deva, l-am sigilat tot, am lăsat poliția și am plecat. Deva a știut unde se află vaccinul”, mai spune asistenta comunitară.

Femaia mai afirmă că mai multe elemente necesare procedeelor medicale lipseau cu desăvârșire.

„În stradă am făcut inventarul cu materialele necesare cu ce-mi dăduseră ei, unde lipseau cu desăvârșire: tensiometrul, pulsooximetrul, termoscaner, materiale prevăzute, cutii galbene… Lipseau cu desăvârșire. Nu poți să vii tu să mă acuzi, fără să vezi că de fapt și de drept tu m-ai lăsat în drum”, declară asistenta comunitară.

Asistenta mai spune că în ziua în care s-a întâmplat evenimentul, era în timpul său liber.

„Duminică era timpul meu liber. Nu a avut cine să se ducă să preia vaccinul și am fost sunată de coordonator să mă duc eu, dar eu tot ce am făcut, am făcut la indicațiile lor, că nu era treaba mea acolo. Eu nu am făcut o culpă medicală. Nu am făcut! Ci pur și simplu a fost o eroare de conduită a celor de la DSP. Și acum ei toți dau vina pe mine, că eu sunt vinovată. De ce? Că m-am oferit să le iau vaccinul din drum?”, a mai declarat asistenta comunitară.

Primarul orașului:  „Cine i-a pus vaccinurile în brațe ar trebui să răspundă”

Primarul Orașului Vulcan, Cristian Merișanu, a declarat că față de el, asistenta nu a făcut nimic. Acesta a mai spus că el nu are nicio vină în legătură cu „ce a făcut ea în timpul liber”.

„Față de mine n-a făcut nimic. Ce a făcut ea în timpul liber, că i-au dat unii în brațe ceva și acum o acuză că nu a făcut ce trebuie cu ele. Nu știu, dar cine i le-a pus în brațe ar trebui să răspundă. Nu există niciun protocol nici măcar între ea și DSP, ca să ne înțelegem. Nu există o hârtie scrisă, un angajament, un contract, un… Nu știu… de voluntariat, de cum s-o chema ea”, a declarat Cristian Merișanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase