Asociația Municipiilor din România, comparată cu un PARTID politic. DÎRZU, PSD: Guvernul nu le-a furat banii, ci i-a redistribuit

Redactor:
Ioana Sfârlea
Asociația Municipiilor din România, comparată cu un PARTID politic. DÎRZU, PSD: Guvernul nu le-a furat banii, ci i-a redistribuit
Asociația Municipiilor din România (AMR), al cărei președinte este Robert Negoiță, ar trebui dizolvată de o instanță de judecată deoarece „urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit, comportându-se ca un partid politic", susține președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Deputatul Ioan Dîrzu susține, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, că „AMR a devenit pepinieră de PDL-iști care adoptă discursul baronilor locali din Ardeal – Hava, Falcă și Bolojan – care nu au fost în stare să-și folosească excedentul ani la rând pentru investiții. Guvernul nu , ci i-a redistribuit în proiecte naționale de infrastructură, în agricultură sau în PNDL 2. Banii s-au întors tot în comunitățile locale, nu au rămas în Palatul Victoria”.

În opinia liderului social-democrat, AMR a fost „confiscat” de „primarii PDL-iști care au mesaje atât de false încât nici măcar PNL nu și le poate asuma”.

Dîrzu consideră că AMR se comportă ca un partid politic, cu agendă proprie, care urmărește dezvoltarea unei autonomii politice locale, nu a celei administrative și financiare.

 

„Din cauza AMR au apărut alianțe ale Vestului și Estului, au apărut gale în care baronii locali se premiază între ei, au apărut practici ilegale de aplicare a legislației europene a achizițiilor sau a serviciilor publice. AMR se comportă ca un guvern paralel și toată lumea s-a ferit să spună asta, deși toată lumea din administrația centrală știe că AMR e stat în stat. Primarii PDL-iști fac scandal din cauză că nu mai pot merge la Ministerul Finanțelor și să bată cu pumnul în masă, să spună cum și câți bani se dau, așa cum făceau pe vremea lui Băsescu-Boc. Chiar Mircea Hava se lăuda în ședințele de Consiliu Local din 2009-2011 că sau anunța decizii luate de miniștri din Guvernul Boc înainte ca acestea să fie făcute publice chiar de Guvern. Hava, Falcă și Bolojan tânjesc după vremurile în care conduceau atât Transilvania cât și Guvernul României, când decideau cine trăiește și cine moare bugetar într-un an. Acești oameni nu au măsură, sunt bolnavi de putere și trebuie sancționați dur de Guvern și cetățeni”, mai arată Dîrzu în comunicat.

Potrivit deputatului, în 2019, comunitățile locale vor avea cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat- 164,5 mld. lei. Mai mult, aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul de venit, susține social-democratul.

 

 

„Așadar, în 2019, cresc cu 60% alocațiile pe locuitor atât la nivel județean, cât la nivel local. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. De acum, aleșii locali vor avea descentralizarea mult așteptată, dar odată cu puterea vin și responsabilitățile pentru comunitate. Dacă au înțeles că descentralizarea înseamnă doar bani și responsabilitate zero, atunci vor avea o mare surpriză. Experiența ultimilor ani ne-a arătat că însăși municipiile au fost total paralele atunci când a venit vorba de a utiliza excedentul în investiții. Zeci de milioane de euro blocate de primari care credeau că e bine , crezând că administrația publică e firmă de casă”, a adăugat președintele PSD Alba.

 

Asociația Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanțelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate și a cerut asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”. Potrivit AMR, primele simulări arată că la nivelul majorității primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creșterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susținerea sistemului de protecție a copilului și a sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități.

Mai mulți primari au reacționat la proiectul de buget, declarându-se revoltați.

Inchide