Asociațiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislației

Asociațiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislației

„Având în vedere nevoia de urgentă modificare și completare a legislației din domeniul cinematografiei, nevoie subliniată în repetate rânduri atât de ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, cât și de comunitatea cinematografică, organizațiile care semnează acest apel solicită constituirea imediată, sub egida și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, conform prevederilor Art.6, punct (1)2. din OG39/2005 a unui grup de lucru compus din: câte un reprezentant desemnat de fiecare uniune sau asociație profesională a producătorilor și regizorilor din cinematografie și anume: Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual (UPFAR), Patronatul Societăților Producătoare din Cinematografie și Televiziune (PSPCT) și Uniunea Cineaștilor (UCIN), un reprezentant al grupului de lucru responsabil pentru proiectul de ordonanță promovat de Ministerul Culturii, un expert desemnat de CNC și un reprezentant al Ministerului Culturii”, se arată în comunicatul de presă semnat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, Uniunea Producătorilor de Film și Patronatul Societăților de Producție din Cinematografie și Televiziune.

Semnatarii vor ca la discuțiile care vor avea loc sub egida CNC, să fie consultați și directorul general al RADEF RomâniaFilm, directorul Arhivei Naționale de Filme, reprezentanți ai posturilor de televiziune, ai exploatanților de cinematografe și ai distribuitorilor de film. Totodată, se mai arată în scrisoare, discuții trebuie purtate și cu operatorii de telefonie mobilă și furnizorii de servicii de internet.

Discuțiile cu cei menționați vin în contextul în care ordonanța propusă de ministrul Corina Șuteu prevede majorări de taxe pentru televiziuni, pentru sălile de cinema, dar și pentru furnizorii de internet și telefonie. Reprezentanții sălilor de cinema atrag atenția că majorarea taxei pentru ei va duce la creșterea prețurilor la bilete.

„Solicităm ca cei invitați să-și desemneze cât se poate de repede reprezentanții și să îi anunțe Centrului Nțional al Cinematografiei, astfel încât acest grup să înceapă imediat lucrul, în cel mai transparent mod cu putință, consultând public breasla după concretizarea fiecărui capitol, solicitând pe parcursul lucrărilor avize din partea unor specialiști desemnați de Ministerul Finanțelor, de Ministerul Justiției, Consiliul Concurenței și celelalte instituții implicate în avizare”, se mai arată în scrisoare.

Cineaștii speră ca proiectul noii legii să fie finalizat în scurt timp pentru a intra în dezbatere, în procedură de urgență, în prima parte a lunii octombrie.

Semnatarii au făcut, în cursul săptămânii trecute, un apel și către premier, președinții celor două Camere ale Parlamentului și președinții Comisiilor de Cultură pentru a înființa un grup de lucru pentru modificările din cinemagrafie. Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, a răspuns cineaștilor spunând că ”în cazul în care doresc să le oferim sprijinul logistic, noi suntem dispuși să o facem. Vis-a-vis de dorința domniilor lor de a constitui acest grup, cu siguranță și membrii Comisiilor de Cultură din Parlament vor dori să facă parte din acest grup de lucru. În definitiv, soluția poate fi găsită în urma unei discuții dintre Ministerul Culturii și reprezentanții acestor uniuni din domeniul cinematografiei”.

Ministrul Corina Șuteu a inițiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanță. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaști care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoștința publică și că se încearcă obținerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să știe despre ce este vorba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte