Atacați de Ponta, „intelectualii lui Băsescu” au mers la Cotroceni. Șeful statului: Nu am niciun complex față de intelectuali. Niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor

Atacați de Ponta, intelectualii lui Băsescu au mers la Cotroceni. Șeful statului: Nu am niciun complex față de intelectuali. Niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor
Publicat: 09/05/2014, 18:49
Actualizat: 06/06/2014, 12:07

Alături de Patapievici, au mai fost decorați Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu și Călin Peter Netzer.

„Evenimentul de azi e un semn de recunoștință, nu neapărat a președintelui. Mulți confundă un moment de decorare cu momentul în care președintele oferă ceva. Nu. Președintele doar recunoaște merite și nu o face în numele lui, ci în numele națiunii pe care oamenii decorați o servesc”, a spus Traian Băsescu în timpul ceremoniei de la Palatul Cotroceni. Șeful statului a precizat că se află în fața unei părți a intelectualității române, pe care a încercat să o înțeleagă „în exigențele ei”, chiar dacă nu a înțeles-o întotdeauna „în scrisul ei, în opera ei”.

„Asta nu e vina lor, ci a mea. Nu am niciun complex pentru intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor”, a adăugat Băsescu.

„Ați fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara noastră”, a spus Gabriel Liiceanu în discursul de acceptare. „Timp de 10 ani nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care credem că în chip matur trebuia să ne așezăm și vă mulțumim”, a adăugat acesta.

Administrația prezidențială: Liiceanu, un model pentru tânăra generație

Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, o ceremonie de decorare a unor personalități culturale și ale societății civile.

În cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, președintele i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de ofițer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generație”.

Președintele Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației”.

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, decorația i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației”.

Horia-Roman Patapievici era la acel moment președintele ICR.

Președinția nu a confirmat că decorația care i-a fost înmânată vineri lui Patapievici este cea conferită în 2010.

Criticul literar Dan C. Mihăilescu, printre cei decorați

În cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, șeful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Călin Peter Netzer cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru excepționala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului «Poziția copilului» cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală și contribuția remarcabilă în promovarea cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate, ca exponent al tinerei generații de regizori români”.

Președintele Traian Băsescu i-a mai conferit directorului Muzeului Național Cotroceni, Adina Rențea, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer „în semn de înaltă apreciere pentru competența și profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea și patrimoniului cultural național, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ținută la Palatul Cotroceni”.

În cadrul aceleiași ceremonii, șeful statului i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor scriitorului și criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian și realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, „în semn de înaltă apreciere pentru competența și profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii românești, pentru implicarea directă și constantă în organizarea și promovarea acțiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului «Cotroceni – porți deschise culturii»”.

Președintele Traian Băsescu a trimis, marți, președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministru, pe de o parte, și președintele României, potrivit unui comunicat al Președinției.

În sesizarea adresată Curții Constituționale de președintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieș și Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea „unor indivizi care au gestionat greșit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei „au avut deseori opinii anti-românești sau chiar fasciste” și că, dacă președintele dorește să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?