Atenție la METODA ACCIDENTUL, ultima modă printre hoți: „Mămica, ajută-mă să nu intru la pușcărie!” Cine sunt românii vizați. EXCLUSIV

Atenție la METODA ACCIDENTUL, ultima modă printre hoți: Mămica, ajută-mă să nu intru la pușcărie! Cine sunt românii vizați. EXCLUSIV
Publicat: 23/01/2013, 12:21
Actualizat: 05/07/2016, 19:20

Hoții care preferă să lucreze cu telefonul și cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înșelăciune care îi face pe părinții îngrijorați să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-și ajuta copiii aflați în necaz. Familii păcălite sau care să spună „NU” în ultima clipă s-au găsit și în București, dar și în Suceava, Bacău, Galați, Brăila, Prahova, Brașov sau Constanța. Popular, e numită metoda „Accidentul”. Doi tineri au povestit pentru gândul prin ce au trecut familiile lor, care au fost la un pas să piardă sume mari de bani.

PLUS: O bătrână din Brașov a fost înșelată cu aproape 2.000 de euro din METODA „ACCIDENTUL”

PLUS: Noi cazuri de înșelăciune prin metoda „accidentul”. Cum au fost păcălite ultimele două victime

PLUS: DECIZIA de ultimă oră care îi va afecta pe toți ȘOFERII din România începând cu 1 februarie

Luni, polițiștii din Bacău au prins o întreagă rețea care se ocupa cu această înșelăciune și care era coordonată de doi deținuți, chiar din închisoare, prin telefon. Polițiștii anchetează acum 20 de persoane care ar face parte din această rețea de hoți care a păcălit mai multe familii din județul Bacău. Suma pe care aceștia reușeau să o scoată de la o singură familie păcălită varia între 2.000 și 5.000 de euro.

Păcăleala este simplă și nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoților. Sunt vizați părinții mai în vârstă, cu copii plecați în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei și se face de regulă prin telefonul fix.

O persoană telefonează părinților și susține că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbește plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat. În mod bizar, în cazurile de până acum nu au fost folosite drept momeală pentru părinți și fiicele.

Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav și trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal și de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia, după cum a povestit una dintre victime pentru gândul: fiul a fost implicat într-o bătaie și a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie dați cu același scop, avocatului care a dat telefonul.

„Mămica, ajută-mă să nu intru la pușcărie”

București, 16 ianuarie 2013. Mama lui Andrei L. răspunde la telefonul fix. „Mămica, ajută-mă să nu intru la pușcărie”, se aude o voce gâtuită, nu prea clară. „Andrei, tu ești?”, întreabă mama, deja cuprinsă de panică. „Eu sunt, m-am accidentat, am un bandaj la gât și nu pot să vorbesc prea clar. Ți-l dau pe avocatul meu”, spune hoțul, care tocmai a aflat și numele fiului, livrat chiar de mama îngrijorată.

„I-a spus că e nevoie de 15.000 de lei, pe care să îi trimită prin Moneygram sau prin Western Union. Tipul i-a spus maică-mii că am făcut accident cu mașina și că să nu mă sune pe telefonul mobil, că am intrat în sala de operație și nu mai am telefon. Eu accidentasem o fată și mă înțelesesem cu ea să-i dau bani, ca să nu am dosar penal, pentru că ea era pe trecerea de pietoni. I-a dat maică-mii și un nume de fată – Alina Stanciu din Giurgiu. Apoi a pus-o pe maică-mea să-i dea numărul ei de telefon mobil, că o sună el din nou”, a povestit pentru gândul Andrei L.

Mai departe, în timp ce mama disperată și fratele lui Andrei plecaseră deja spre bancă, pentru a transfera cei 15.000 de lei către hoți, falsul avocat a sunat din nou și a pus-o pe femeie să țină permanent telefonul mobil deschis, cât e la bancă, ca să nu piardă legătura și să o ajute cu detalii despre cum să trimită banii.

„A fost la un pas. Norocul a fost că maică-mea se cunoaște cu șefa băncii respective. Când a auzit că își retrage aproape toate economiile, șefa a întrebat-o pe maică-mea ce face cu banii. Atunci, la telefon, hoțul i-a zis să nu mai spună și la alții ce face cu banii. Norocul a fost că șefa băncii s-a prins, pentru că mai auzise cazuri. Și l-a tras pe frate-meu deoparte și i-a spus să verifice, să mă sune pe mine. S-a oprit totul în ultima clipă„, își amintește Andrei.

„Accidentul”, varianta americană: „Încerc să îl scot pe cauțiune”

O altă variantă folosită de hoți este inspirată din filmele americane, unde funcționează sistemul cauțiunii pentru a scăpa de arest, și implică bătaie, nu accident de mașină.

Părinții lui Andrei P. au fost sunați pe telefonul fix în Vatra Dornei, acolo unde locuiesc.

„Bună ziua, sunt avocatul cutare și vă sun din București. Când a fost ultima oară când ați vorbit sau v-ați văzut cu băiatul dumneavoastră? S-a întâmplat ceva foarte grav despre care trebuie să vă informez”, își amintește Andrei P. ce i-a povestit mama sa că a auzit la telefon.

„Maică-mii i se taie genunchii. Gândește accident, mașină, dramă. Omul își ia un ton empatic și încearcă s-o liniștească, după care se apucă să-i explice situația. Săracul de mine a ajuns în arest, la procuratură, în urma unei altercații. Mama cere detalii. Îi povestește domnul avocat că, într-un bar, doi tipi au vărsat cafeaua pe mine intenționat, la care eu, mânios și degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat, am luat o scrumieră și l-am plesnit în cap pe unul dintre ei. Care stă să moară la Floreasca”, povestește Andrei P. scenariul aplicat la Vatra Dornei.

„Riscă ani grei de pușcărie, doamnă. Tot ce pot face eu, ca avocat din oficiu, este să încerc să îl scot pe cauțiune. Trebuie să-mi trimiteți urgent niște bani”, i-a spus hoțul mamei lui Andrei. Presiunea era mare: „Doamnă, dacă nu-i primesc în jumătate de oră, vă dați seama că stă de sărbători în pușcărie?”.

Mama lui Andrei P. a avut însă prezența de spirit să îl roage pe avocat să o sune din nou în 10 minute, timp în care și-a sunat fiul, despre care a aflat că e teafăr și nevătămat, la București.

Toți șoferii trebuie să știe ASTA: DETALIUL la care se uită POLIȚIȘTII când te trag pe dreapta

Nu mai puteți conduce aceste vehicule dacă nu aveți permis

Hoția ca trend: „Și merge asta? Hai că încerc și eu. Pe piață e loc”

Până acum, la nivel național, Poliția Română are în lucru aproximativ 20-25 de dosare penale care vizează rețele de hoți care folosesc metoda „Accidentul”.

„Dacă la început a mers în București, acum au început să se retragă în restul țării, în județe precum Brașov, Brăila, Constanța, Galați sau Prahova. În București, lumea e mai instruită, mai abilă”, a explicat pentru gândul comisarul-șef Dan Mihail Păiș, de la Direcția de Investigare a Fraudelor.

Poliția Română susține că metoda „Accidentul” nu este un fenomen la nivel național, însă începând cu luna octombrie 2012 au apărut tot mai multe cazuri.

Hoții acționează pe baza unor informații minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecați din țară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuși o brumă de bani. Hoții se dau avocați și cer ca banii să fie transferați de obicei prin Western Union„, a mai explicat comisarul-șef Păiș, pentru gândul.

Metoda în sine nu este nouă, s-a schimbat doar scenariul și modul de operare. „Dacă părinții sunt bătrâni, iar copiii sunt plecați din țară, ei se dau direct fiul și cer bani în cont: uite sunt în SUA și am avut accident și nu mai am bani. Înainte se făcea cu aur sau valută false. Mergeau prin diverse localități și spuneau, uite, am rămas în drum și nu am lei la mine, tot ce am este valuta asta sau aurul ăsta. Era un metal galben, fals”, povestește comisarul Păiș cum te păcălesc hoții.

Metoda „Accidentul” s-a răspândit în ultima vreme la fel ca și celelalte moduri de operare care vin și trec precum moda, printre hoți. „Tu ce faci? Uite, asta. Și merge? Hai că încerc și eu! Așa sunt hoții între ei. Pe piață e loc”, spune Dan Mihail Păiș.

Metoda „Accidentul” se încadrează la infracțiunea de înșelăciune și poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Cazuri recente în Prahova, Brașov sau Suceava

Săptămâna trecută, un hoț care folosea metoda „Accidentul” în județul Prahova a fost prins de polițiști în flagrant, pentru că un părinte care fusese sunat să-și ajute copilul a avut prezența de spirit să spună că se întâlnește direct cu hoțul la bancă, să-i dea banii, dar a alertat și poliția. Hoțul a fost luat ca din oală.

La Brașov, în ianuarie, o bătrână de 71 de ani a fost înșelată cu aproape 2.000 de euro, de către un necunoscut care a sunat-o și i-a spus că fiul ei este la spital în stare gravă și are nevoie urgentă de bani pentru a scăpa de dosar penal, în urma unui presupus accident rutier. Hoții i-au cerut femeii 2.500 de euro, însă ea a reușit să strângă cu greu aproape 2.000 de euro, împrumutându-se de la o prietenă. Pentru credibilitate, hoții l-au imitat chiar pe fiu, care i-a spus plângând mamei, la telefon, să facă rost rapid de bani.

Polițiștii au reușit să anuleze în ultimul moment tranzacția bancară, după ce nora femeii a aflat povestea și a sunat la Poliție.

Tot în ianuarie, în județul Suceava, două persoane au fost înșelate prin această metodă.

O femeie a trimis 3.000 de euro în mai multe conturi, indicate la telefon de un presupus avocat.

O persoană a sunat-o pe femeie pe telefonul fix, discutând, în primă fază, cu fata acesteia de 12 ani, apoi cu mai mulți membri ai familiei, cărora le-a spus că este fiul lor și le-a spus că a avut un accident rutier și este internat în spital, cu gâtul în ghips. De asemenea, persoana respectivă le-a spus că ar fi accidentat o femeie, apoi l-a dat la telefon pe avocatul său, care i-a convins pe membrii familiei respective că trebuie să trimită 3.000 de euro pentru ca rudele femeii accidentate să nu depună plângere la Poliție. Femeia a încercat să își sune fiul pe telefonul mobil, dar acesta nu i-a răspuns, astfel că a trimis până la urmă banii hoților.

Tot în județul Suceava, lângă Fălticeni, un bătrân de 72 de ani a plătit 15.000 de lei pentru a-și scăpa fiul de dosar penal. Omul a fost sunat pe telefonul fix de o persoană care i-a spus că este fiul său, că a provocat un accident de circulație și se află internat în spital și că nu poate să discute prea mult din cauză că are leziuni, lăsându-l în continuare să discute cu avocatul său. Acesta i-a precizat bărbatului că, pentru a se înțelege cu victima accidentului produs de fiu, o femeie care are fracturate picioarele și este în stare critică, este nevoie de 15.000 de lei. Bătrânul a trimis banii în două tranșe, fără să încerce să ia legătura cu fiul său.

Sfaturi de la Poliție pentru a evita „plasa”

Primul sfat al polițiștilor pentru a evita o astfel de înșelăciune este să verificați dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier. De asemenea, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla ruda și sunați pentru confirmare acolo.

Poliția mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteți sunați de astfel de persoane și nu reușiți să aflați dacă informațiile sunt corecte, să solicitați o întâlnire directă pentru a le da banii și să sunați în același timp la 112, cerând ajutorul Poliției.

Pentru a împiedica „documentarea” hoților despre familia dumneavoastră, Poliția recomandă să fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrieteneasca cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu și vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.

De asemenea, Poliția recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că ați fost desemnat câștigător, la concursuri la care nu ați participat. Poliția mai recomandă să nu furnizați date confidențiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoașteți. Este de evitat și trimiterea de copii după buletin sau cărți de credit prin email sau fax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația