Audieri la Parchetul General după patru ani de la tragedia Colectiv: Rănit: Trece timpul și pacientul nu poate să aștepte. Și asta costă vieți

Audieri la Parchetul General după patru ani de la tragedia Colectiv: 
Rănit: Trece timpul și pacientul nu poate să aștepte. Și asta costă vieți
Publicat: 22/10/2019, 11:22

Victime și familii ale victimelor incendiului de la Clubul Colectiv a u vneit, marți, la Parchetul General, unde au loc noi audieri în dosar.

Adrian Albu, rănit în timpul incendiului, în urma căruia i-a murit sora, spune că este conștient că nicio țară din Uniunea Europeană nu ar fi făcut față unei asemenea tragedii. Reclamă faptul că nu s-a activat din primul moment Mecanismul European de Protecție Civilă.

„Avem un proces care este în desfășurare și în care se fac audieri în fiecare săptămână și mai avem a doua urmărire penală, cea referitoare la cum am fost tratat și la transferul în străinătate (…) S-au văzut câteva lucruri care s-au mișcat cumva, la presiunea noastră. Referitor la tragedia de la Colectiv, nicio țară din UE nu ar fi putut să facă față. De aceea, Mecanismul European de Protecție Civilă ar fi trebuit activat din primul moment, nu să ne apucăm să facem protocoale bilaterale cu fiecare spital în parte. Trece timpul și pacientul nu poate să aștepte. Și asta costă vieți”, a spus Adrian Albu.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la audierile de marți a fost chemat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, al 60-lea tânăr mort în incendiul de la Clubul Colectiv, a spus că ar vrea să îi pună și el întrebări secretarului de stat, după ce fiul său a ajuns prea târziu la Viena.

„Aș vrea să îl întreb de ce nu a cerut ajutorul internațional în primele zile, care putea fi dat de la UE și apoi am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena și, din păcate, a ajuns pe 7, seara. Aș vrea să îl intreb de ce așa târziu. De ce ne-a spus că e ceață la Viena, de ce nu ne-a dat avion decât după 2 zile jumătate? De 4 ani aștept răspunsurile la aceste întrebări, și eu, și familia mea și de fiecare dată ne evită. (…) Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat. Acesta este un motiv pentru care nu s-a schimbat nimic în sistemul de sănătate din România. Din contră, din punctul meu de vedere lucrurile merg mai rău. Mai avem speranță, o mică speranță. De-aia suntem aici, de-aia încercăm să conștientizăm pe toată lumea că trebuie să aflăm vinovații dintr-un simplu motiv: pentru că noi ne dorim ca această tragedie să nu se mai repete și nimeni să nu mai treacă prin ceea ce trecem noi”, a spus Narcis Hogea.

La Parchetul General este și Irina Chelba, sora lui Alex Chelba, un alt tânăr care a murit în timpul incendiului. Ea crede că se încearcă tergiversarea cazului.

„Nu mă gândesc decât ca în numele lor noi să continuăm lupta asta. Trebuie să aflăm în primul rând vinovații, să ne dea niște explicații pentru ce s-a întâmplat și de ce nu s-au luat niște măsuri la vremea respectivă, care ar fi putut salva niște vieți. Trebuie să ne asigurăm că noi suntem aici să luptăm până la capăt, chiar dacă sunt unii și alții care să încerce să tergiverseze sau să scape. Noi toți vrem să aflăm adevărul. Oi toți vrem să luptăm până la capăt. (…) Ne uităm și la alte dosare: Revoluția, Mineriada și altele, 10 august. În țara asta totul se tergiversează, vinovații vor întotdeauna să scape, vor să tragă de timp, vor să se claseze dosare, dar noi sperăm că de data asta să se pună totuși lucrurile în mișcare și să meargă totul până la capăt”, a spus Irina Chelba.

În 30 octombrie 2019 se vor împlini 4 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. În urma incendiului, au murit la fața locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniții internați, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care și-au pierdut viața în urma tragediei erau artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți. Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanțul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-și îngriji rănile.

Între timp, victimele Colectiv au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităților, decontarea pe viață a tratamentelor de care au nevoie, precizând că, în prezent, pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârșitul anului 2020, ceea ce este insuficient.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?