Automatizare DE NEVOIE în județul Vrancea. Viticultorii culeg strugurii cu utilaje moderne, ÎN LIPSA zilierilor

Publicat: 20/09/2018, 14:30
Actualizat: 02/10/2018, 15:44

Până în prezent, în județul Vrancea au fost achiziționate patru mașini de recoltat struguri, transmite corespondentul Mediafax.

Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din județul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeștiului, pământul și pasiunea pentru viticultură fiind o moștenire de familie. Deși recoltele sunt bune, Porumb se plânge că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus, deoarece nu găsește, nici în zonă, nici în județele învecinate oameni pentru recoltat strugurii. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală: și-a a cumpărat o mașină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar.

„Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Onești, Vaslui, dar anul acesta au fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat, ne-am hotărât să cumpărăm o mașină de recoltat struguri. Am făcut de urgență un împrumut în bancă de 230.000 de euro și am achiziționat una adusă din Franța”, explică Adrian Porumb.

Mașină de recoltat struguri

Și micii producători visează la mașini de recoltat struguri, dar nu și le pot permite, deoarece fondurile europene pentru viticultură sunt foarte puține.

„O mașină de recoltat struguri ar fi o soluție foarte bună, însă nu toți fermierii și-o permit. Doar cei mari, cu bani, care au suprafață mare de viță de vie, își pot permite așa ceva. Fermierii mai mici nu au posibilitatea să cumpere o astfel de mașină. Este foarte scumpă. Dar, repet, acesta este viitorul. Cu zilierii, este din ce mai greu: au ajuns să ceară 150 de lei la 1.000 de kilograme de struguri culeși. Ori aici nu suntem în Spania, să avem subvenții mari, să ne putem permite să plătim banii ăștia. Din păcate, nu sunt fonduri europene pentru utilaje în viticultură. Măcar jumătate din bani dacă i-ar subvenționa statul sau Uniunea Europeană pentru cumpărarea unei astfel de mașini, tot ar fi bine”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, Liviu Gheorghe.

În prezent, în județul Vrancea există patru mașini de recoltat struguri, dar ar fi nevoie de cel puțin 50 de utilaje. În plină campanie de recoltat struguri, doar o treime din forța de muncă necesară este asigurată în județul Vrancea.

Achiziționarea utilajelor de recoltat este îngreunată de condițiile impuse la aprobarea finanțărilor europene, iar viticultorii vrânceni au cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Mașină de recoltat struguri

„Ministrul Agriculturii ne-a promis ajutor în ceea ce privește fondurile europene. Nu le putem accesa. Este mare nevoie de forță de muncă în horticultură, Mai mare decât în agricultură. Trebuie să înlocuim forța de muncă necalificată, pe care oricum, nu o mai găsim, iar dacă o aducem din Republica Moldova, trebuie să plătim prea mult, din cauza legislației. În momentul de față, pentru toate viile din județul Vrancea ar fi nevoie de circa 3.500 de muncitori necalificați la recoltat. Acum sunt doar o mie, adică o treime din necesar. 50 de mașini de recoltat ar acoperi tot județul, un om pe combina de recoltat face într-o zi treaba pe care o fac 150 de oameni”, explică președintele Asociației de Viticultori din Vrancea, Toader Manole.

În județul Vrancea sunt podgorii cunoscute în întreaga lume precum Panciu, Odobești și Cotești.

Struguri culeși cu deținute

Tot din lipsa forței de muncă, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească adună strugurii cu deținutele singurului penitenciar de femei din țară.

Contractul este pentru 30 de femei, timp de două săptămâni.

Disperat că nu găsește persoane pentru culegerea strugurilor, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Valea Călugărească, Marian Ion a apelat la Penitenciarul Târgșor, după ce a văzut un anunț într-un ziar.

Pentru munca prestată, fiecare deținută primește 11,75 lei pe oră.

Mugur Isărescu, pasionat de viticultură

La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se așteaptă să producă în această toamnă peste 200.000 de litri de vin, din podgoria de la Drăgășani. Acesta este cel mai bun an din cei 13 de când Isărescu, ajutat de fiul său Costin, s-a apucat SERIOS de viticultură.

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naționale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect și-a transformat pasiunea într-o afacere, demonstrând totodată și cum pot fi folosite cu succes finanțările europene, scrie jurnalistul irlandez Sean Hillen, pe site-ul worlditineraries.co.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte